Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yurdumuzun her yöresinde yapılan ve özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen, diğer turşulara göre daha çok tercih edilen ve salatalık ile yapılan turşu türüdür. Salatalık turşusunda lezzet açısından ilk tercih küçük salatalıkların seçilmesidir ve bu nedenle kornişon adı verilen turşuluk salatalıklar kullanılır. Salatalık turşusu sade yapılabildiği gibi içine nohut, yeşil fasulye, lahana, havuç gibi malzemelerde eklenerek karışık bir turşu da hazırlanabilir. Genel yapımı ile salatalık turşusu şu şekilde hazırlanmaktadır.


Salatalık Turşusu Malzemeleri

  • İki kilo kornişon salatalık
  • Bir avuç nohut
  • İki baş sarımsak (On beş yirmi adet kadar)
  • Biraz taze nane
  • Birkaç dal taze maydanoz
  • İki litre su
  • İki yemek kaşığı kaya tuzu adı da verilen kalın tuz
  • İki yemek kaşığı sirke
  • Bir adet limon

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle kornişon salatalıkların sapı kesilir ve üzerine bıçak veya iğne ile birkaç delik açılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve hazır hale getirilir. Salatalıklar bidon içerisine yerleştirilir ve yarıya gelince üzerine biraz nane, birkaç dal maydanoz, biraz nohut ve yuvarlak şekilde dilimlere ayrılmış limon eklenir ve kalan salatalıklar da bidona doldurularak kalan malzeme üst kısma eklenir. Suyu için tuz, sirke ve su karıştırılarak hazırlanmış olan turşu üzerine eklenir ve bidonun kapağı sıkıca kapatılır. Turşu güneş almayan yerde üç dört hafta bekletilir ve bu süre sonunda yemeye hazır hale gelir.


Salatalık Turşusunun Faydaları Nelerdir?

  • Salatalık turşusunun iştah açıcı özelliği vardır.
  • Kansere karşı oldukça etkili bir doğal besin kaynağıdır.
  • Kış aylarında ortaya çıkabilecek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.
  • Mide hastalıklarına ve özellikle de ülsere karşı iyi bir doğal ilaçtır.
  • Turşu bekleme ve mayalanma sürecinde laktik asit adı verilen asit oluşur ve bu asit kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun düşmesini sağlar.
  • Bağırsaklarda oluşan bakterileri öldürür ve sindirimin hızlanmasını sağlar.
  • Mide ve bağırsak sorunlarını giderir ve hazımsızlıkla ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olur.
  • Şeker hastalığı için yardımcı etkenler içerir.
  • Antioksidan görevi görür.
  • Demir, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vitamin ve mineraller ile insan sağlığına oldukça faydalıdır.
  • Unutkanlık, bunama ve Alzheimer gibi yaşlanma ile ortaya çıkabilecek hastalıkları engellemede içerisindeki sarımsak ile oldukça etkili bir besindir.
Bunların yanı sıra fazla salatalık veya diğer turşulardan aşırı tüketme vücutta aşırı susuzluğa ve görme hastalığı gibi olumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle her şeyin fazlasının zarar olduğu ve yeteri kadar tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Salatalık turşusu 100 gram göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 7 veya 11 kaloridir. Bu nedenle diyet yapanlar için iyi bir tercihtir ancak içerisinde bulunan tuz nedeniyle fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir.


Salatalık Turşusu Püf Noktaları
  • Turşu yapılacak olan salatalıklar sert, taze ve diri olmalıdır.
  • Turşu için seçilen tuz iri taneli kaya kuzu olmalıdır.
  • Salatalıklara iğne ile delikler açılmalıdır bu sayede salatalıklar sirke ve diğer malzemeleri içine alır ve daha lezzetli bir hale gelir.
  • Turşu yapılırken cam kavanoz tercih edilmelidir.
  • Salatalık turşusu yapılırken fermantasyonun hızlanması için içerisine biraz nohut eklenir. Nohut turşunun oluşumunu hızlandırır ve lezzet arttırır.
  • Turşuda kullanılan su hazır su veya kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
  • Beş litre suya yarım lire elma veya üzüm sirkesi kullanılmadır.
  • Tuzun fazla olması lezzetli turşu olmasını önler az olması ise bakteri çoğalmasına neden olarak turşunun yumuşamasına neden olur. Bu nedenle turşu için tuz miktarı iyi ayarlanmalıdır.
  • Beş litre su için bir veya bir buçuk baş sarımsak yeterlidir.

Salatalık Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Güncel

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu, Yağlı turşu, Rumeli ve Trakya mutfaklarına ait bir lezzettir. Bazı yörelerde tekme tokat turşusu adı verilirken bazı yerlerde de yuvarlama turşusu denilme[...]

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu denmektedir. K�[...]

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu: Acı domates turşusu, çok beğenilerek yenen bir mezedir. Ezme şeklinde yapıldığı için sos kıvamında harika bir turşudur. Çok acılı olmasını [...]

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması, Kış mevsiminin faydalı sebzelerinden biri olan lahananın, turşusu da oldukça sevilmektedir. Lahana hem kalorisinin düşük olması sebebi ile hem d[...]

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu kalori, Turşu hemen hemen her yemeğin yanında tüketilen bir besindir. Evde kolaylıkla hazırlanabilen turşu özellikle kış aylarında sık bir şekilde tüketilmekte[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6