Şeker Pancarının TurşusuŞeker pancarı, Erzincan'da bol miktarda yetişmektedir. Bu yörede, şeker pancarı turşusu oldukça yaygın tüketilen bir üründür. Birçok turşu çeşidi bulunmaktadır, ancak şeker pancarı turşusu, bu çeşitler arasında daha çok tercih edilmektedir. Şeker pancarından yapılan turşu, hem sağlıklı hem de renginin güzelliği sayesinde sofralara renk katmaktadır. Bu turşu, evde kolayca hazırlanabilir ve birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Şeker Pancarı ve Sağlık FaydalarıŞeker pancarı, harika bir besin kaynağıdır. Kandaki oksijen seviyesini artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda artrit hastalığına, eklem ve dokulara faydalıdır. Anemi hastalığına da iyi gelir. Fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1, B2, B6 ve P vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu vitamin ve mineraller, anemi hastalığının giderilmesine yardımcı olur. Şeker pancarı turşusu, demans hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Demans hastalığı, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir çeşit unutkanlık hastalığıdır. Bu yüzden şeker pancarını herkesin bol bol tüketmesi gerekmektedir. Şeker pancarı suyu içmek, beyinde oksijen oranını artırır ve diyabete de iyi gelir. Kış aylarında şeker pancarının suyunu içmek veya şeker pancarı turşusunu bol bol yemek, birçok hastalığa karşı koruma sağlar ve vücuda direnç kazandırır. Şeker pancarı yemek enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Şeker pancarı, kolin içerir ve kolin, kas hareketlerini güçlendirir. Ayrıca zihinsel işlevleri ve uykusuzluk problemini iyileştirir. Şeker pancarı, hücre zarı yapısını korur, hipertansiyonu azaltır ve hatta önler. Dayanıklılığı artırır ve sporcuların tükettiği besinlerin başında gelir. Bunun yanı sıra solunum yolu hastalıkları ile mücadele eder. Şeker pancarı turşusu, protein içerir ve aynı zamanda A, C, E ve K vitaminlerini barındırır. Sodyum açısından zengin olan pancar, inanılmaz bir potasyum deposudur. Kalsiyum, bakır, demir ve karoten içerir. Şeker Pancar Turşusunun Malzemeleri
Şeker Pancar Turşusu Nasıl Yapılır?Öncelikle şeker pancarını güzelce yıkayın. Sonra şeker pancarını düdüklü tencereye alın. Üzerine 1 çay bardağı sirkeyi, toz şekeri ve tuzu ekleyin. Daha sonra iki diş sarımsağı da koyup, üzerine biraz su ilave ederek yarım saat pişirin. Şeker pancarları piştikten sonra kabuklarını soyun ve orta boyda doğrayıp kesin. Ardından şeker pancarlarını cam bir kavanoza koyun. Üzerine kalan bir çay bardağı sirkeyi ve sarımsakları ekleyin ve haşlama suyunu da üzerine ilave ederek kapağını sıkıca kapatın. 1 hafta sonra şeker pancarı turşunuz yenmeye hazır olacaktır. Ayrıca salata için kullandığınız karalahananın dallarını da ekleyerek turşunun rengini morlaştırabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ben geçen hafta yaptım.Yapılışı çok kolay oldu.Lezzetli ve suyu çok güzel.İlk yapışımdı.Yine aynı tariften yapacağım.
Cevap yazEllerine sağlık Nurşah, beğenmene çok sevindim! Aynı tarifle tekrar yaptığında eminim yine aynı sonuçu alacaksın. Afiyet olsun!