Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz lahana turşusu, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözelti içinde bekletilerek uzun süre bozulmadan saklanabilmesini sağlayan bir yöntemdir. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan turşu, hemen hemen her evde sevilerek tüketilir. Beyaz lahana turşusu ise en çok tüketilen turşu çeşitlerinden biridir. Eski çağlarda, turşu genellikle topraktan yapılmış küpler içinde hazırlanırken, günümüzde plastik ve cam kavanozlar kullanılmaktadır.

Beyaz lahana turşusu sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından da birçok fayda sunar. Probiyotik bakteriler, C vitamini, K vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu nedenle beyaz lahana turşusu oldukça besleyicidir.

Beyaz Lahana Turşusunun Faydaları

Beyaz lahana turşusu sindirimi geliştirir ve sağlıklı bir bağırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık giderici özellikleri vardır ve birçok potansiyel hastalığa karşı sindirim sistemini korur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kalp hastalıklarını azaltır.

Yapılan araştırmalar, bol miktarda turşu tüketiminin sosyal endişeyi ortadan kaldırabileceğini göstermektedir. Fermantasyon geçirmiş yiyeceklerdeki probiyotikler, sindirimde yaptıkları değişiklikler sayesinde kişiyi sosyal anlamda olumlu etkiler. Probiyotiklerin akıl sağlığına faydalı olabileceğine dikkat çeken araştırmacılar, sosyalleşmede güçlük çeken gençlerin turşu gibi fermantasyon geçirmiş besinleri tüketmeleri durumunda endişelerinin azaldığını gözlemlemiştir.

Beyaz Lahana Turşusu Malzemeleri
  • 3 kilo beyaz lahana
  • 3 veya 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 6 veya 7 diş sarımsak
  • 1 su bardağı sirke
  • Bir tatlı kaşığı limon tuzu
  • 15 veya 20 adet nohut
  • Birkaç dilim yeşil elma
  • 3 litre kadar su
  • 2 yemek kaşığı tuz
Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahanaları yıkayıp dilediğiniz büyüklükte doğrayın ve iki yemek kaşığı tuz ile ovun. Ovalanan lahanaların üzerine biraz su koyup 3 veya 4 saat bekletin. Bekleme süresi sonunda lahanaları tekrar yıkayıp içine nohutları attığınız kavanoza, aralarına sarımsakları da ekleyerek sıkıca yerleştirin. Üzerine sirke dökün. Derin bir kaseye suyu koyup içine kaya tuzunu ve limon tuzunu ekleyin. Tuzun yeterli olup olmadığını anlamak için suyun içine bir yumurta atabilirsiniz; yumurta suyun yüzeyine çıkıyorsa tuz yeterlidir, eğer yumurta suyun dibine çökerse biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Ayarladığınız suyu, lahanaların üstü kapanana kadar kavanoza dökün. Elma dilimlerini de üstüne dizip kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Turşunuzu 2 veya 3 hafta sonra açıp afiyetle yiyebilirsiniz. İsteğe göre aynı tarife kornişon salatalık, havuç, biber ve karnabahar ekleyerek de yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Beyaz lahana turşusunun fermantasyon sürecinde, turşunun daha lezzetli olması için bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. Örneğin, turşu kavanozunu serin ve karanlık bir yerde saklamak fermantasyon sürecini olumlu etkiler. Ayrıca, turşunun daha çıtır olması için kavanozun içine birkaç tane nohut eklemek de faydalı olabilir. Turşu yapımında kullanılan suyun klorsuz olması da önemlidir; bu nedenle içme suyu kullanmanız tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Leyla

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Geçenlerde bir akrabamıza gittiğimizde beyaz lahana turşusu yedik. İnanılmaz derecede bu turşu türü lezzetliydi. Acaba beyaz lahana turşusunu hazırlarken sirke mi? yoksa limon mu kullanmalıyım. Her kesimden farklı görüşlerle karşılaştım. Sizce beyaz lahana turşusu hazırlanırken sirke mi? Yoksa limon daha lezzetli turşuyu yapar? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Beyaz lahana turşusu hazırlarken hem sirke hem de limon kullanabilirsiniz, ancak kişisel tercihlere bağlı olarak biri diğerine tercih edilebilir. Sirke, turşuya daha keskin bir tat verirken, limon daha hafif ve taze bir lezzet sağlar. Eğer daha klasik ve keskin bir tat istiyorsanız sirke kullanabilirsiniz. Daha ferah bir tat arıyorsanız limon tercih edebilirsiniz. Her ikisini de deneyip hangisinin damak tadınıza daha uygun olduğunu bulabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri