Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Beyaz lahana turşusu bol miktarda tüketilen turşu çeşitlerinden sadece biridir. Eski çağlarda topraktan yapılmış küpler içerisine turşu kurmuş yapılmaktaydı. Günümüzde ise toprak küllerin yerini plastik ve cam kavanozlar aldı.

Beyaz lahana tursunun sadece lezzet açısından değil sağlık açısından da çok fazla faydası bulunmaktadır. Probiyotik bakteri, C vitamini, K vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, fosfor, sorum ve magnezyum gibi mineralerden bol miktarda içermektedir. Bu nedenle lahana turşusu oldukça vitaminlidir.

Beyaz lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir alırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık gericidir ve birçok potansiyel halklara karşı sindirim sistemini korur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kalp hastalıklarını azaltır.

Yapılan araştırmalar sonucu bol bol turşu tüketimi sosyal endişeyi ortadan kaldırmaktadır. Fermantasyon geçirmiş yiyeceklerdeki probiyotiklerin sindirimde yaptıkları değişiklikler kişiyi sosyal anlamda etkilemektedir. Probiyotiklerin akıl sağlığına faydalı olabileceğine dikkat çeken araştırmacılar sosyalleşmede güçlük çeken gençleri turşu gibi Fermantasyon geçirmiş besinlerin tüketimini artırınca endişenin azaldığı görünmüştür.


Beyaz lahana turşusu malzemeler

  • 3 kilo beyaz lahana,
  • 3 veya 4 yemek kaşığı kaya tuzu,
  • 6 veya 7 dış sarımsak,
  • 1 şu bardağı sirke,
  • Bir tatlı kaşığı limon tuzu,
  • 15 veya 20 adet nohut,
  • Birkaç dilim yeşil elma,
  • 3 litre kadar şu,
  • 2 yemek kaşığı tuz,

Beyaz lahana turşusu Nasıl Yapılır?


Lahanaları yıkayıp dilediğiniz büyüklükte doğruyoruz ve iki yemek kasığı tuz ile ovuyoruz. Ovalanan lahanaları üstüne biraz su koyup 3 veya 4 saat beklemiyoruz. Beklentimiz Lahanaları tekrar yıkayıp içine nohutları attığımız kavanoza aralarına sarımsakları da atarak sıkı bir şekilde diliyoruz. Üstüne sirke döküyoruz. Derin bir kâseye suyu koyuyoruz içine kaya tuzunu ve limon tuzunu ekliyoruz tuzun yeterli olup olmadığını suyun içine bir yumurta atarak da ayarlayabiliriz yumurta suyun yüzüne çekiyorsa tuz yeterli yok yumurta suyun dibine çökmüş ise biraz daha tuz ekleyebiliriz. Ayarladığımız suyu Lahanaların üstü kapanana kadar kavanoza döküyoruz elma dilimlerinde yurdumuzun üstüne dizip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuzu 2 veya 3 hafta sonra açıp afiyetle yiyebiliriz. İsteğe göre aynı tarife kornişon salatalık, havuç, biber ve karnabahar ekleyip de yapabiliriz.

Beyaz Lahana Turşusu Yorumları

soru

Leyla

29 Eylül 2018 Cumartesi

Geçenlerde bir akrabamıza gittiğimizde beyaz lahana turşusu yedik. İnanılmaz derecede bu turşu türü lezzetliydi. Acaba beyaz lahana turşusunu hazırlarken sirke mi? yoksa limon mu kullanmalıyım. Her kesimden farklı görüşlerle karşılaştım. Sizce beyaz lahana turşusu hazırlanırken sirke mi? Yoksa limon daha lezzetli turşuyu yapar? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil domates turşusu, yazın kızarmadan toplanan domateslerle yapılıyor. Evinizin, yazlığın bahçesinden topladığınız ya da pazardan satın aldığınız yeşil domate[...]

Sirkeli Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Acı Biber Turşusu, temin edilen istenilen türdeki acı biberlerin belirli işlemlerlesirkeli ve tuz karışımlı suda bekletilip uzun bir süre muhafaza altında bırak[...]

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık makinesinde turşu, belki de çoğu kişinin ilk defa duyduğu turşu tariflerinden biridir. Bulaşık makinesinde turşu olur mu demeyin, tarifimizi mutlaka deneyin. Öz[...]

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu: Salatalık turşusu bilinen salatalıkla yapılabilir. Salatalık turşusu için kornişon cinsini seçmekte çok fayda var. Kornişon turşuluk sala[...]

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş biber turşusu, daha çok ülkemizde makinelerde üretilmektedir. Tabi ki bunun en büyük nedeni; közlenmiş biber turşusu içerisinde kullanılan biberi közleyebil[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6