Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu; Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukça yaygındır. Sirkeye ilave olarak, sıvı yağ, tuz ve şeker bir arada kullanılarak yöreye özgü olan bir dokunuş sağlanmıştır. Bu turşunun imalında ince körüklü yapıları ile kıl biber kullanılır. Eskiler biberin kullanılacak tazeliğini belirtmek için, ortasından kırdığınızda biberin çıtırdıyacağını söylerlerdi. Günümüzde ise cam kavanozlar tercih edilse de eski zamanlarda 2 ve 3 litrelik turşu bidonlarında yapılırdı. Turşu yapılmasının ardından, tabir yerindeyse mutfakta ayak altında, gözüken bir yere yan bir şekilde yatırılırdı. Evdeki herkes mutfağa girenlere, gördüğünüz yerde tekmeleyip bidona vurun diye söylerlerdi. Bir oyuna dönüştürülen bu öğütle bidonda bulunan yağlı sirkenin turşu hazırlandığı zamanın malzemenin her yerine işlemesi amaçlanır idi. Edirne mutfağında insanlar arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sürekli olarak tekmelenmesi nedeniyle tekme tokat turşusu adı verilir.


Yağlı Biber Turşusu Malzemeleri

  • 2 kg kadar yeşil sivri biber.
  • 1 su bardağı kadar sirke.
  • 1 su bardağı kadar ay çiçek yağı.
  • 2 yemek kaşığı kadar tuz.
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kadar toz şeker.
  • Sarımsak ve maydanoz.

Yağlı Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


İyi bir şekilde yıkanıp, kurulanan körüklü kıl biberler el ile hafif bir şekilde bastırılarak turşu kurulacak olan kavanozlara konulur. Aralarına birkaç iri dişli sarımsak ve kalın sapları ayrılıp elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları konulur. Bir litrelik kavanoza bir su bardağı sıvı ay çiçek yağı ve bir bardak sirke, tuz ve toz şeker konulup ağzı sıkı bir şekilde bağlanır. Kavanozlar bekleyecekleri yerde yan bir şekilde yatırılırlar. Bu zaman içerisinde kapakları hiçbir şekilde açılmamalıdır. Her gün düzenli bir şekilde kontrolü yapılan kavanozlar, gün içerisinde birkaç kez yapılarak yağ ve sirkenin malzemenin her yanına dağılması sağlanmış olur. Bu olay 10 ve 12 gün kadar devam ettirilir. Bu zaman bitiminde serin bir yerde tutulan turşular, yemeye hazır duruma gelirler.

Yağlı Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu, şu sıralar çok lezzetli olduğunu hep duyar oldum. Gittiğim misafirlikte de sofrada olunca tatma şansını elde ettim ve gerçekten çok lezzetli o[...]

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı turşusu, lafını duyunca bazının turşusu da mı yapılıyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet özellikle bazı yörelerde pazı turşusunun yapımı çok yaygındır[...]

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu, Anadolu yiyecek kültürünün ürünlerinden olan turşular özellikle kış günlerinin vazgeçilmezlerindendir. Tabii ki sadece kış mevsiminde değil tü[...]

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu, Türk mutfağında turşunun ayrı bir yeri vardır. Özellikle ev hanımları kış gelmeden önce kışa hazırlık olsun diye çeşit çeşit turşu yaparlar. B[...]

Sivri Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sivri Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sivri biber turşusu; benim kuru fasulyenin yanına en çok yakıştırdığım turşu çeşididir. Mutfakta bir şeyi ne kadar çok yaparsanız eliniz o kadar çok alışır ve ar[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6