Kaya Koruğu Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kaya Koruğu Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kaya Koruğu Turşusu

Kaya koruğu, deniz börülcesi veya deniz fasulyesi ile karıştırılabilen bir bitkidir. Her ne kadar bu bitkiler iyot bakımından zengin olup tatları birbirine benzese de, her birinin kendine özgü bir lezzeti bulunmaktadır. Kaya koruğunun tadı, adından da anlaşılacağı gibi, biraz buruk ve kendine has bir aromaya sahiptir. Kaya koruğu turşusu ve salatası yapılabilir, ancak haşlayarak salata yapılması pek bilinmemektedir.

Kaya koruğu, özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarındaki kayalıklarda bol miktarda bulunur. Genellikle doğadan toplanan bu bitki, büyük marketlerde turşu şeklinde satılabilir. Kaya koruğunun sağlık yararları arasında, guatr hastalığına iyi geldiği söylense de, bu konuda kesin bilimsel veriler bulunmamaktadır.

Kaya Koruğu Turşusu Malzemeleri

  • 1 poşet kaya koruğu
  • 1 çay bardağından biraz az kaya tuzu
  • 1 adet limon
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 litre su
  • 2 litrelik cam kavanoz

Kaya Koruğu Turşusu Nasıl Yapılır?

Kaya korukları ayıklanarak yıkanır. Ayıklarken, yeşil yapraklar ve yapraklara yakın olan taze sap kısımları alınır. Su kaynatılır ve yarısına tuz eklenip karıştırılır. Kavanoza tuzlu su konulur, yıkanmış ve dört parçaya bölünmüş limon, kabukları soyulmuş ve doğranmış sarımsaklar eklenir. Ayıklanan kaya korukları kavanoza bastırılarak yerleştirilir ve kenara ayrılan kaynar su kavanozun ağzına kadar ilave edilir.

Kavanoz, kaya koruklarının sararması için 1-1,5 hafta bekletilir. Sararan kaya koruklarından servis edilecek kadar alınır ve tuzlu gelirse suya tutulur. Sarımsak, zeytinyağı ve isteğe göre sirke ile servis yapılır.

Ek Bilgiler

Kaya koruğu, deniz kenarındaki kayalıklarda doğal olarak yetişen ve mineraller açısından oldukça zengin bir bitkidir. İçerdiği yüksek iyot miktarı nedeniyle tiroid fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olabilir. Ayrıca, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudu serbest radikallere karşı koruyabilir.

Kaya koruğu turşusu, özellikle deniz ürünleri ve balık yemekleri ile uyumlu bir lezzet sunar. Ayrıca, salatalara eklenerek farklı ve lezzetli bir tat elde edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni