Kaya Koruğu Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kaya Koruğu Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kaya Koruğu Turşusu; Kaya koruğu deniz börülcesi veya deniz fasulyesi ile özellikle de deniz fasulyesi ile fazla karıştırılıyor. İyot bakımından hepsi de zengin olduğu için tatları birbirlerine benzese de hepsinin değişik bir lezzeti bulunmaktadır. Kaya koruğunun lezzeti isminden de anlaşılacağı gibi biraz buruk. Turşusu da gibi salatası da yapılıyormuş fakat haşlayarak salata yapılması pek bilinmemektedir. Bulunduğu yer ve yararları ise diye soranlar için, özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında kayalıklarda oldukça fazla oluşuyor. Para ile satılanlarına rastlanmadığı için maalesef nereden alınabileceği pek bilinmemektedir. Fakat bazı büyük marketlerde turşu şeklinde satıldığı bilinmektedir. Yararına gelince guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyor fakat kesin bir bilgi bulunmamaktadır.


Kaya Koruğu Turşusu Malzemeleri

  • 1 poşet kadar kaya koruğu.
  • 1 çay bardağından 1 bardak kadar az kaya tuzu.
  • 1 adet limon.
  • 4 ve 5 diş sarımsak.
  • 1 litre kadar su.
  • 2 litrelik cam kavanoz

Kaya Koruğu Turşusu Nasıl Yapılır?


Kaya kabuklarını ayıklayıp yıkanır. Ayıklandığı sırada yeşil yaprakları ve yapraklara yakın olan bölgedeki sapların taze bölümlerini alınmasına dikkat edilir. Suyu kaynatılır ve yarısının içerisine tuzu koyarak karıştırın. Kavanoza tuzlu su konulur, yıkanılan ve 4 parçaya bölünmüş olan limonu, kabuklarını soyup doğranan sarımsaklara konulur. Ayıklanan kaya koruklarını kavanozun içerisine bastırarak konulur ve kenara ayırmış olunan kaynar suyu kavanozun ağzına gelecek şekilde ilave edilir. 1-1,5 hafta kadar sararması için beklenilir. Sararan kaya koruklarından servis edilecek kadarı alınıp tuzlu gelirse suya tutulur. Sarımsak, zeytinyağı ve isteğe göre sirke ile servis yapılır.

Kaya Koruğu Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı, Turşu kelimesi bile ağzımızın sulanmasına yetiyor da artıyor. Yemeklerimizin yanındaki vazgeçilmez ve daimî misafirimiz olan onsuz pek anlamı [...]

Közlenmiş Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Turşusu, turşu en çok yetişkinler tarafından sevilerek tüketilen ve suyu oldukça şifalı olan bir yiyecektir. Közelenmiş patlıcan özellikle içerd[...]

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yurdumuzun her yöresinde yapılan ve özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen, diğer turşulara göre daha çok tercih edilen ve salatalık ile yapılan turşu tür�[...]

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş biber turşusu, daha çok ülkemizde makinelerde üretilmektedir. Tabi ki bunun en büyük nedeni; közlenmiş biber turşusu içerisinde kullanılan biberi közleyebil[...]

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman turşusu, adında anlaşıldığı gibi Türk turşusuna göre daha farklı lezzete sahiptir. Turşu hemen hemen herkesin sevdiği yemeklerin yanında aperatif olarak kullan�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6