Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı sirkeli biber turşusu, Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke kullanılarak hazırlanan turşular yaygın olarak yapılır. Bu tarifte sirkeye ilaveten, tuz, sıvı yağ ve şeker bir arada kullanılarak yöreye has bir dokunuş yakalanmıştır. Bu turşu tarifinin yapımında ince körüklü yapıları olan kıl biber kullanılır. Eskiler kullanılacak biberin tazeliğini anlatmak için“ortasından kırdığınızda biber çıtırdayacak” derlerdi. Şimdilerde cam kavanozlar tercih edilse de önceden 2-3 litre kapasiteli turşu bidonlarında turşular hazırlanırdı. Turşunun kurulması ardından, deyim yerindeyse mutfakta ayak altında, görünür olan bir yere yan yatırılır ve öylece bırakılırdı. Evin ufak çocukları dahil mutfağa girenlere, “gördüğünüz yerde tepikleyip bidonu tekerleyin” diye nasihat edilirdi. Bir oyuna dönüştürülen bu nasihatle bidondaki yağlı sirkenin turşu hazırlandığı süre içinde malzemenin her yerine etki etmesi amaçlanırdı. Edirne mutfağında toplum arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sık sık tekerlenmesi nedeniyle“tekme tokat turşusu” denir.


Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg kadar sivri biber
  • 2 baş sarımsak
  • Yarım su bardağı kadar sıvı yağ
  • Yarım su bardağı kadar sirke
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz

Yağlı Sirkeli Biber Turşu Nasıl Yapılır?


Biberleri yıkayın saplarından ayırıp iyice kurutun. Biberleri temizleyip ikiye bölün. Sarımsakları temizleyip küçük küçük parçalara bölüyoruz. Genişçe bir kabın içine sıvı yağlanmış sirkeyi koyarak kaynama başlayınca biberleri içine atıyoruz. Sarımsağı ve tuzu da ekleyip öldürüyoruz. Kavanozlara doldurup sıkıca kapatıyoruz. Biberleri sap yönünden uç kısımlarını bıçakla hafifçe çizik atarak yaralım. Büyük bir tencereye su, zeytinyağı, üzüm sirkesi ve tuzu koyalım ve kaynatalım. Harlı ateşte kaynayan suya biberleri ve sarımsakları atalım ve 2-3 dk kaynatalım. Biberler hafif diri kalsın. Biberlere el değdirmeden temiz bir maşayla alarak kavanoza dolduralım. Tencerede kalan turşu suyunu kavanozun üstünde bir-bir buçuk santimetre boşluk kalacak şekilde kavanoza ekleyelim. Soğuyunca kapağını sıkıca kapatarak turşuyu buzdolabına alalım. Eğer Yağlı sirkeli biber turşusu suyunuz arttıysa atmayalım, buzdolabında soğuduktan ardından salatalara sos olarak ya da sebze taratoru yaparken kullanabiliriz.

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu; Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukça yaygındır. Sirke[...]

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı turşusu, lafını duyunca bazının turşusu da mı yapılıyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet özellikle bazı yörelerde pazı turşusunun yapımı çok yaygındır[...]

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin biberi turşusu, Cin biberinin herkes tarafından bilinen adı süs biberidir. Cin biberinin üretim zamanı kısadır. Cin biberinin turşusu da çok güzel olmaktadır. Cin b[...]

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu, Cin biber aslında hepimizin de bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan dolayı acıyı sevenler bu biberin turşusunu yapıp daha uzun süre[...]

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu, Lorlu biber turşusu genelde meze olarak tüketilen lezzetli turşulardan biridir. Diğer adı ciza olarak geçer. Genelde Yugoslav göçmenleri ve Arnavutlar[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6