Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar turşusu, mantarı sevenler tarafından oldukça sevilen bir turşudur. Yalnız mantar turşusu yaparken mantarları fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa turşunun içinde mantarlar erir. Turşuyu kanlıca mantarı ile hazırlayacağız. Buna kanlıca turşusu, melki ya da çıntar turşusu da denir. Lezzeti de oldukça güzel olduğu için, çoğu yörede bunu yaparlar. Sizlerde mutfağınızda mutlaka denemelisiniz. Turşunun yapımında sizlere 1 kg'lık turşu kavanozu yeterli gelecektir. Yalnız mantarları küçük boyda olanlardan tercih ederseniz daha iyi olur. Değişik turşuları sevenlere mantar turşusunu da yapmalarını tavsiye ederiz. Bunu çok yönlü olarak da kullanabilirsiniz. Elinizin altında mutlaka bulunmalı. Dilerseniz şimdi turşuyu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.


Mantar turşusu için gerekli malzemeler

  • 1 kg kanlıca mantarı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 2 tatlı kaşığı tepeleme kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3-4 diş sarımsak
  • Alabildiği kadar su
  • 6,7 dal maydanoz

Mantar turşusu nasıl yapılır?


İlk önce mantarları güzelce yıkayın. Tencerenin içine yarıya kadar su doldurarak, içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Mantarları da içine atın. Ocakta su kaynadıktan sonra, sadece 3 dakika kadar mantarları kaynatın. Hemen kevgirle mantarları alarak, içinde soğuk su olan bir kabın içine tın. Burada mantarlar iyice soğumalıdır. İsterseniz buzlu su yapabilirsiniz.

Bu arada turşu kavanozunun dibine sarımsakları ayıklayarak atın. Sarımsağın birini ikiye bölerseniz, mantar turşusu daha aromalı olur. Mantarlar soğudu ise bunları elinizde hafifçe sıkarak kavanoza doldurun. Hepsini kavanozun içine koyduğunuzda, kavanoz dolmuş olacak. Şimdi kavanoza sirkeyi dökün. Kalan yeri suyla doldurun. Daha sonra sirkeli suyu bir kâsenin içine boşaltın. Bu şekilde yapmamızın nedeni, turşunun içini dolduracak miktarda turşu suyu elde etmek içindir. Yoksa tuzu, sirke gibi malzemeler kıvamında olmaz. Suyun içine toz şekeri, kaya tuzunu ve limon tuzunu koyarak karıştırın. Hepsi eridikten sonra, bunu mantarların üstüne yeniden dökün. En son olarak 6-7 dal maydanozu turşunun üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, güneş ışığı almayan yerde bir hafta kadar saklayın. Bu süreden sonra dilerseniz mantar turşusunu yiyebilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz buzdolabı gibi serin yere saklamalısınız.

Afiyet olsun.

Mantar Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı biber turşusu, bu turşu tarifini yaparken mutlaka salisilik asit kullanmanızı önereceğiz. Çünkü kırmızı biberler turşuda daha çabuk erimeye başlar. Etli o[...]

Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma sirkeli sarımsak turşusuBu tarif midesinde ülser, reflü gibi rahatsızlığı olanlara göre bir tarif değildir. Elma sirkeli sarımsak turşusunun, birçok faydası vard[...]

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu, şu sıralar çok lezzetli olduğunu hep duyar oldum. Gittiğim misafirlikte de sofrada olunca tatma şansını elde ettim ve gerçekten çok lezzetli o[...]

Brokoli Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli salatası, henüz mutfaklarda çok fazla tercih edilmeyen bir sebze türü olan brokolinin sağlığa kattığı faydalar bilinmiş olsa sofralardan eksik edilmeyecektir. B[...]

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli biber turşusu; ülkemizde çok fazla tüketilen bir turşu çeşididir. Turşu yemeyi çok seven bir toplum olduğumuz için sofralarımızdan ve mutfaklarımızdan eks[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6