Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar turşusu, mantar severler tarafından oldukça beğenilen bir turşu çeşididir. Ancak, mantar turşusu yaparken mantarları fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz; aksi takdirde mantarlar turşunun içinde erir. Bu tarifte kanlıca mantarı kullanılacaktır. Bu mantar türü çeşitli yörelerde kanlıca turşusu, melki turşusu veya çıntar turşusu olarak da bilinir. Lezzeti oldukça güzel olduğu için birçok yörede tercih edilir. Siz de mutfağınızda mutlaka denemelisiniz. Turşunun yapımında 1 kg'lık turşu kavanozu yeterli olacaktır. Mantarların küçük boyda olanlarını tercih ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Değişik turşuları sevenlere mantar turşusunu da yapmalarını tavsiye ederiz. Bunu çok yönlü olarak kullanabilirsiniz. Elinizin altında mutlaka bulunmalı. Dilerseniz şimdi turşuyu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Mantar Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg kanlıca mantarı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 2 tatlı kaşığı tepeleme kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3-4 diş sarımsak
  • Alabildiği kadar su
  • 6-7 dal maydanoz

Mantar Turşusu Nasıl Yapılır?

İlk önce mantarları güzelce yıkayın. Tencerenin içine yarıya kadar su doldurarak, içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Mantarları da içine atın. Ocakta su kaynadıktan sonra, sadece 3 dakika kadar mantarları kaynatın. Hemen kevgirle mantarları alarak, içinde soğuk su olan bir kabın içine atın. Burada mantarlar iyice soğumalıdır. İsterseniz buzlu su yapabilirsiniz.

Bu arada turşu kavanozunun dibine sarımsakları ayıklayarak atın. Sarımsağın birini ikiye bölerseniz, mantar turşusu daha aromalı olur. Mantarlar soğuduysa bunları elinizde hafifçe sıkarak kavanoza doldurun. Hepsini kavanozun içine koyduğunuzda, kavanoz dolmuş olacak. Şimdi kavanoza sirkeyi dökün. Kalan yeri suyla doldurun. Daha sonra sirkeli suyu bir kâsenin içine boşaltın. Bu şekilde yapmamızın nedeni, turşunun içini dolduracak miktarda turşu suyu elde etmektir. Yoksa tuz, sirke gibi malzemeler kıvamında olmaz. Suyun içine toz şekeri, kaya tuzunu ve limon tuzunu koyarak karıştırın. Hepsi eridikten sonra, bunu mantarların üstüne yeniden dökün. En son olarak 6-7 dal maydanozu turşunun üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, güneş ışığı almayan yerde bir hafta kadar saklayın. Bu süreden sonra dilerseniz mantar turşusunu yiyebilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz buzdolabı gibi serin bir yerde saklamalısınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri