Sade Patlıcan Turşusu Sade patlıcan turşusu, ülkemizde sıklıkla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanında eşlik eden turşu, sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Turşu, çeşitli meyve ve sebzeler kullanılarak hazırlanır ve farklı çeşitlerde yapılabilir. Salatalık, biber, domates, havuç ve patlıcan gibi sebzelerle yapıldığı gibi, elma ve armut gibi meyveler kullanılarak da yapılabilir. Özellikle patlıcanı yemek olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler için patlıcan turşusu iyi bir alternatiftir. Bu sayede patlıcanın yararlarından faydalanmak mümkündür. Patlıcan, içerisinde yağ bulunmaması nedeniyle kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. Turşu, hazırlandığı sebze ya da meyveye göre sağlıklı bir alternatif olabilir. Turşunun Faydaları Nelerdir?
Sade Patlıcan Turşusu Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Sade Patlıcan Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak, patlıcanları haşlayacağınız bir tencereye su koyarak kaynatın. Küçük patlıcanları güzelce yıkayın, tepelerini kesin ve kaynayan suyun içerisine koyarak haşlayın. Diğer taraftan, sarımsakları soyup ince ince doğrayın ve tuzla karıştırın. Tenceredeki patlıcanları arada bir kontrol edin. Yumuşayan patlıcanları çıkarıp karnıyarık şeklinde boyuna kesin. Aralarına tuzlu sarımsak karışımından azar azar doldurun. Bu sarımsaklı patlıcanları bir tepsiye dizin ve başka bir fırın tepsisi ile üstünü kapatın. Kapattığınız fırın tepsisinin üzerine bir ağırlık koyun. Yaklaşık iki saat kadar dinlenip acı ve siyah suyu çıktıktan sonra patlıcanları cam kavanozlara yerleştirin. Kavanozun yarısına kadar sirke ve onun üzerine su doldurun. Acı biberleri de ekleyip kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Karanlık, kuru ve serin bir yerde üç hafta bekletin. Üç hafta sonra sade patlıcan turşusunu tüm sevdiklerinizle ve ailenizle afiyetle yiyebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Turşu yapımında kullanılan sirke, turşunun uzun süre dayanmasını sağlar ve ona karakteristik lezzetini verir. Ayrıca, sirkenin antimikrobiyal özellikleri sayesinde turşu, zararlı mikroorganizmaların üremesini engeller. Patlıcan turşusunun daha lezzetli olması için, patlıcanların taze ve küçük boyutlarda olması tercih edilmelidir. Turşunun fermente olması sürecinde, kavanozların kapağının sıkıca kapatılması ve serin bir yerde saklanması önemlidir. Bu süreçte turşu, besin değerini koruyarak ve artırarak sağlıklı bir gıda haline gelir. |