Sade Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sade Patlıcan Turşusu

Sade patlıcan turşusu, ülkemizde sıklıkla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanında eşlik eden turşu, sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Turşu, çeşitli meyve ve sebzeler kullanılarak hazırlanır ve farklı çeşitlerde yapılabilir. Salatalık, biber, domates, havuç ve patlıcan gibi sebzelerle yapıldığı gibi, elma ve armut gibi meyveler kullanılarak da yapılabilir. Özellikle patlıcanı yemek olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler için patlıcan turşusu iyi bir alternatiftir. Bu sayede patlıcanın yararlarından faydalanmak mümkündür. Patlıcan, içerisinde yağ bulunmaması nedeniyle kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. Turşu, hazırlandığı sebze ya da meyveye göre sağlıklı bir alternatif olabilir.

Turşunun Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı iyi gelir.
  • Kalsiyum, çinko, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir.
  • Kan dolaşımını düzenleyici ve damar açıcı etkisi bulunur.
  • Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıkları giderici özelliğe sahiptir.
  • Diyabet hastaları için faydalı bir besindir.

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kilo küçük patlıcan
  • 3 yemek kaşığı iri tuz
  • 3 baş sarımsak
  • Yarım litre sirke
  • Birkaç tane acı biber

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak, patlıcanları haşlayacağınız bir tencereye su koyarak kaynatın. Küçük patlıcanları güzelce yıkayın, tepelerini kesin ve kaynayan suyun içerisine koyarak haşlayın. Diğer taraftan, sarımsakları soyup ince ince doğrayın ve tuzla karıştırın. Tenceredeki patlıcanları arada bir kontrol edin. Yumuşayan patlıcanları çıkarıp karnıyarık şeklinde boyuna kesin. Aralarına tuzlu sarımsak karışımından azar azar doldurun. Bu sarımsaklı patlıcanları bir tepsiye dizin ve başka bir fırın tepsisi ile üstünü kapatın. Kapattığınız fırın tepsisinin üzerine bir ağırlık koyun. Yaklaşık iki saat kadar dinlenip acı ve siyah suyu çıktıktan sonra patlıcanları cam kavanozlara yerleştirin. Kavanozun yarısına kadar sirke ve onun üzerine su doldurun. Acı biberleri de ekleyip kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Karanlık, kuru ve serin bir yerde üç hafta bekletin. Üç hafta sonra sade patlıcan turşusunu tüm sevdiklerinizle ve ailenizle afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Turşu yapımında kullanılan sirke, turşunun uzun süre dayanmasını sağlar ve ona karakteristik lezzetini verir. Ayrıca, sirkenin antimikrobiyal özellikleri sayesinde turşu, zararlı mikroorganizmaların üremesini engeller. Patlıcan turşusunun daha lezzetli olması için, patlıcanların taze ve küçük boyutlarda olması tercih edilmelidir. Turşunun fermente olması sürecinde, kavanozların kapağının sıkıca kapatılması ve serin bir yerde saklanması önemlidir. Bu süreçte turşu, besin değerini koruyarak ve artırarak sağlıklı bir gıda haline gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Haşlanmış Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri