Hamsi Turşusu Hamsi turşusu, Karadeniz hamsisinden elde edilen lezzetli bir üründür. Karadeniz'in incisi olan hamsiyi sevmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar bu besin maddesinden oldukça faydalanmaktadır. Hamsi, en çok tercih edilmesi gereken besin maddelerinden biridir. Hamsiyi pişirmenin birçok değişik yöntemi vardır. Kızartması, ızgarası, buğulaması, pilavı ve turşusu yapılmaktadır. Hamsi, vazgeçilmez besinlerden biridir. Kış aylarında balık tezgâhlarında yer alır. Hamsi, yağlandığı dönemde daha lezzetli olur. Hamsi, yağda eriyen A ve B vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Hamsi, kaslara ve karaciğere çok faydalıdır. Hamsi balığında B1 (Timamin), B2 (Riboflavin), Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin), pantotenik asit, B12 (Kabalamin) ve D vitaminleri bulunmaktadır ve çok önemli bir kaynaktır. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunur. Bu minerallerden kalsiyum ve magnezyum kemik ve dişlerin gelişimine çok faydalıdır. Çocukların hamsi balığını çok yemeleri gerekmektedir. Hamside bulunan Omega-3 yağ asitleri kandaki kolesterolü, trigliseriti ve kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur. Hamsinin yağından korkmayın. Çünkü yağında bol miktarda Omega-3, A ve D vitamini bulunur. Kalp ve damar hastalığı olmaması için bol bol tüketmek gerekmektedir. Yani büyük küçük herkesin hamsi balığından yemesi gerekmektedir. Hamsi Turşusunun Faydaları Hamsi turşusunu plastik bidonlarda saklamak sakıncalıdır. Hamsi turşusu cam kavanozlarda yapmak daha sağlıklı olur. Hamsi turşusu çok güzel ve çok lezzetlidir. Hamsi turşusu yapmak, hamsileri muhafaza etmenin en güzel yoludur. Hamsi balığı kötü kolesterolü düşürür, kan basıncını ayarlar, kanı inceltir, kansızlığa iyi gelir. Kemik erimesini engeller, büyüme ve gelişmede çok etkili olur, zekânın gelişmesini sağlar, tırnak, saç ve deri sağlığına çok faydalıdır. Kalp damar sağlığını korur ve kalp ritmini düzenler. Felç riskini azaltır ve göz sağlığına iyidir. Hamsiyi limon sıkarak da yiyebilirsiniz. Çünkü C vitamini, demir ve kalsiyum gibi minerallerin kana karışımını artırır. Hamsi Turşusunun Malzemeleri
Hamsi Turşusu Nasıl Yapılır? İlk önce hamsileri temizleyelim ve bol suda yıkayalım. Daha sonra geniş bir süzgece alıp üzerini örtecek kadar tuz ekleyelim. Bu halde en az 8 saat suyunu salmasını sağlayalım. Daha sonra hamsileri kavanoza kat kat dizelim. Sonra her katın arasına kaya tuzu ekleyelim. Kavanozun en üst kısmına oval bir taş yerleştirelim. Daha sonra serin bir yerde saklayalım. Not: Sakın hamsi turşusunu ince sanayi ya da deniz tuzu kullanmayın. Hatta hiçbir salamura ve turşulara bu tuzları kullanmayın. Hamsi suyunu iyice bırakmalı. Hamsileri kavanoza yerleştirdikten sonra iyice bastırın. Olması için 2 hafta bekleyin. İki hafta sonra hamsi turşumuz hazır olacaktır. Çiğ olarak da yiyebilirsiniz. Limon ve zeytinyağı ilavesi ile soğuk meze olur. İster yanına soğan, patates, domates doğrayıp fırına verin. İsterseniz kızartabilirsiniz. Hamsili pilav da çok güzel ve lezzetli olur. Taze Hamsi Nasıl Anlaşılır? Hamsinin gözleri saydam, parlak ve içeriye çökmemiş olmalıdır. Solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalıdır. Balık suya bırakıldığında dibe çökmemelidir. Pulları parlak ve gergin olmalıdır. Balığı elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalıdır. Balığa parmağınızla bastırdığınızda çukur oluşmamalıdır. |
Ecved
18 Nisan 2024 Perşembebunu deneyen oldumu acaba nasıl bir tadı var
Cevap yazAdmin
18 Nisan 2024 PerşembeMerhaba Ecved, ben denedim ve gerçekten lezzetli buldum. Denemeni tavsiye ederim. Afiyet olsun!