Köz Biber Turşusu Köz Biber Turşusu, tuz ve sirke karışımı ile birçok sebze ve meyveden yapılabilen, kışın sofralarımızda eksik etmediğimiz, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Turşuların hazırlığına genellikle sonbahar mevsimi ile başlanır. Salatalıktan patlıcana kadar birçok sebze ve meyvenin turşusu yapılabilir ve kışın yapılan sıcacık yemeklerin yanında sunulabilir. Bu yazıda, közlenmiş kırmızı biberden yapılan lezzetli ve sağlıklı bir turşu tarifi sunulacaktır. Ayrıca, evde yapılan turşunun marketlerden alınanlara göre çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu unutmayın. İşte köz biber turşusunun ayrıntılı tarifi. Köz Biber Turşusu Malzemeleri
Köz Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Öncelikle köz biber turşusu kurmak için satın alacağınız kırmızı biberlerin taze ve etli olmasına dikkat edin. İlk olarak kırmızı biberleri bir fırın tepsisine dizerek fırında ya da ocakta közleyebilirsiniz. Kırmızı biberler közlendikten sonra çekirdeklerini temizleyin ve kabuklarını soyarak istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından derin bir kasenin içine sirke, tuz, şeker ve zeytinyağını ilave edip karıştırın. Daha sonra maydanozu yapraklarından ayıklayın, sarımsakların da kabuklarını soyduktan sonra 2-3 parçaya bölerek hazırlayın. Turşu kurmak için önceden ayarladığınız cam kavanozun içine hazırladığınız sirkeli sostan 1 yemek kaşığı dökün. Üzerine bir iki kat közlenmiş biberleri yerleştirin ve son olarak üzerine sirkeli sostan ekleyip kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozları güneş görmeyen serin bir yere kaldırın. Köz biber turşusunu bir hafta kadar beklettikten sonra açıp tüketebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Köz biber turşusu, kahvaltılarda, öğle ve akşam yemeklerinde, özellikle de et yemeklerinin yanında mükemmel bir yan lezzet olarak tüketilebilir. Ayrıca, közlenmiş biberlerin C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğunu belirtmekte fayda var. Bu turşu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve sağlığa birçok fayda sağlayabilir. Afiyet olsun. |
Zühre
24 Temmuz 2024 ÇarşambaEvde yaptığınız turşular gerçekten marketlerde satılanlardan daha lezzetli ve sağlıklı mı oluyor? Köz biberleri közlerken en iyi sonucu almak için hangi yöntemi kullanmamızı önerirsiniz?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Zühre,
Evde yapılan turşular genellikle marketlerde satılanlardan daha lezzetli ve sağlıklı olabilir, çünkü içine koyduğunuz malzemeleri ve tuz oranını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, katkı maddesi kullanmadığınız için daha doğal ve taze olur.
Köz biberleri közlerken en iyi sonucu almak için biberleri önce yıkayıp kurulamanızı ve daha sonra ocakta, mangalda ya da fırında közlemenizi öneririm. Ocakta közleyecekseniz, çızırdayan bir demir tavanın üzerinde veya direk ateşte çevirerek közleyebilirsiniz. Fırında közlemek isterseniz, biberleri yağlı kağıt serili tepsiye dizip, üstten üstten kızartabilirsiniz. Mangalda közlemek de ayrı bir lezzet katar. Biberlerin kabuklarının iyice közlenmesi, sonrasında kolay soyulmalarını sağlar.
Afiyet olsun!