Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Turşu Yemek

Gebeliğin farklı süreçlerinde vücut, çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaçları aşerme olarak gösterir. Aşerme sadece gıdalara yönelik olmayabilir; örneğin, vücudunun demir ihtiyacı olan bir anne adayı toprak yemek isteyebilir. Bu aslında normal fizyolojik bir ihtiyaçtır. Ancak burada normal olan, anne adayının toprak yeme isteği değil, gebelik sürecinde demir ihtiyacının ortaya çıkması ve anne adayının farkında olmadan bu ihtiyacı karşılamaya çalışmasıdır. Turşu aşermek de vücudun birtakım mineral ve vitaminlere ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Hamilelikte turşu yemek isteği, anne adayının özellikle demir, çinko, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından desteğe ihtiyacı olduğunu gösterir. Çünkü turşu, doğal bir vitamin ve mineral deposudur ve bedenimiz bu vitaminleri nereden karşılayacağını doğal olarak bilmektedir.

Hamilelikte Turşu Yemenin Yararları ve Zararları

Hamilelik sırasında en çok merak edilen konular arasında "Hamilelikte turşu yemenin yararları ve zararları nelerdir?" ve "Hamilelikte turşu aşermek bebeğin cinsiyetini etkiler mi?" gibi sorular yer almaktadır. Bu sorulara kısaca cevap vermek gerekirse:

  • Turşu, sindirim sistemini geliştiren, B ve K vitaminlerinin emilimini kolaylaştıran yararlı bakteriler ile magnezyum, çinko, kalsiyum, potasyum gibi günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller içerir.
  • Antioksidan açısından çok zengin olan turşu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ancak, hamilelikte aşırı turşu tüketimi istenmeyen bazı sonuçlara yol açabilir. Turşu, mineral ve vitamin deposu olduğu kadar tuz deposudur ve hamilelikte aşırı tuz tüketimi sakıncalı olabilir.
  • Vücutta aşırı sodyum birikmesi, özellikle hamileliğin son üç ayında yüksek tansiyon sorununa yol açabilir.
  • Aşırı turşu tüketimi, vücuttaki kalsiyumu idrarla dışarı atacağından bebeğin kemik gelişimi gecikebilir ya da annenin kemiklerinde hassasiyet yaratarak uzun vadede kemik erimesi hastalığına yol açabilir.
  • Kalsiyumun dışarı atılması nedeniyle annenin böbreklerinde taş oluşabilir.
Bu yüzden hamilelikte turşu tüketirken dikkatli olmak ve aşırıya kaçmamak önemlidir. Aşermeyi dengelemek için:

  • Sabah kahvaltılarını düzenli yapın.
  • Günlük egzersizler ve açık hava gezileri ile motivasyonunuzu artırarak duygusal açıdan kendinizi mutlu hissedeceğiniz işler yapın.
  • Kesinlikle doktor kontrollerini aksatmadan vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri temin edin.

Hamilelikte Turşu Aşermek Bebeğin Cinsiyetini Etkiler mi?

Bilimsel bir geçerliliği olmasa da bazı doktorlar, hamilelikteki beslenmenin bebeğin cinsiyeti üzerine etkisi olduğuna inanmaktadır. Anadolu'da yaygın olan batıl inanç ve yerel söyleyişlerde, tatlı gıdalar tüketen annelerin erkek çocuğu olacağı, ağırlıklı olarak ekşi gıdalarla beslenen anne adaylarının ise kız çocuk dünyaya getireceği söylenmektedir. Ancak bu iddiaları kanıtlayacak herhangi bir veri bulunmamaktadır. Turşu suyu aşermek de bebeğin cinsiyetinden çok vücudun doğal ihtiyaçlarının bir ürünüdür ve tüketime bağlı olarak bebeğin cinsiyeti değişmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri