Alman Lahana Turşusu: Sauerkraut Alman lahana turşusu, Almanya ve Avusturya mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Almanca'da "sauerkraut" olarak adlandırılan bu turşu, "ekşi lahana" anlamına gelir. Sauerkraut, genellikle salata veya garnitür olarak tüketilir ve yüksek laktik asit içeriği sayesinde bağırsak sağlığına önemli katkılar sağlar. Fermantasyon sürecinde sirke gibi hızlandırıcılar kullanılmadığından, faydalı bakterilerle doğal olarak fermente olan lahana, bağırsaklar için doğal bir destekleyici haline gelir. Alman Lahana Turşusu İçin Malzemeler
Alman Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? İlk olarak, iyice yıkanmış ve suyu süzdürülmüş lahananın göbeğindeki kök kısmını kesip çıkarın. Lahanayı dört parçaya bölüp, oldukça ince bir şekilde kesin. Kesilmiş olan lahanaları geniş bir kaba aktarın. Üzerine iki yemek kaşığı deniz tuzunu ekleyin. Lahanaları tuzla ovmaya başlayın. Lahanaların bolca suyu çıkana kadar ezmeye devam edin ve ovun. Ovduğunuz lahanaların iyice suyu çıktıktan sonra baharatları ekleyin. Kullanılacak kavanozu önceden mutlaka kaynar su ile mikroplarından arındırmış olun, yani sterilize ettiğinizden emin olun. Lahanaları çok sıkışık biçimde sterilize ettiğiniz kavanoza sıkıştırarak doldurun. Suyunun üzerine çıktığına emin olun. Kavanozun ağzına kadar doldurmayın. Sterilize edilmiş bir taş ya da daha küçük bir kavanoz yardımı ile bastırarak, lahanaların büyük kavanozun dibine kadar iyice sıkışmasını ve suyunun üzerine çıkmasını sağlayın. Büyük kavanozun ağzına çok sıkı dokunmuş bir kumaş parçası gerin ve lastikle sıkıştırın. İlk bir gün boyunca taşa ya da kavanoza ara ara bastırarak lahanaları sıkıştırın. Bu yöntem lahanaların daha da sulanmasına yardımcı olur. Eğer bir günün sonunda yeterli su birikmemişse, içme suyunu kaynatıp soğutun ve üzerine yeteri kadar ekleyin. Bir hafta boyunca oda sıcaklığında ama çok sıcak olmamak kaydıyla, güneş almayan bir yerde, mümkünse karanlıkta, bu şekilde bekletin. Bu esnada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacaktır. Bu, sağlıklı fermantasyonun belirtileri olacaktır. Bir haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabına koyun. Bir hafta daha buzdolabında fermente olan lahanalar yemeğe hazır hale gelecektir. Bu hazırladığınız Alman lahana turşusu buzdolabında 6 aya kadar saklanabilir. Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Kullanacağınız bütün mutfak malzemelerinin sterilize olmuş olması çok önemlidir. İçerisinde sirke olmadığı için bakteri öldüren bir madde bulunmaz. Eğer sterilize olmayan ürünler kullanılırsa yararlı bakteriler üretmek yerine, zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olunur. Bu sebeple, Alman lahana turşusu yapımında sterilizasyon çok önemlidir. Afiyet olsun. |
Onursan
20 Temmuz 2024 CumartesiBu turşuyu yaparken lahana kesmek ve ovmak oldukça zahmetli bir iş gibi görünmüyor mu? Ayrıca kavanozların sterilizasyonu konusunda ne kadar titiz davranmalıyım?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Onursan,
Lahana kesmek ve ovmak gerçekten biraz zahmetli olabilir, ancak sonrasında elde edeceğiniz lezzetli turşu buna değecektir. Ayrıca, turşunun daha iyi olması için lahana iyi ovulmalıdır, bu işlem turşunun daha kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlar.
Kavanozların sterilizasyonu konusuna gelince, kesinlikle titiz davranmalısınız. Steril olmayan kavanozlar, turşunuzun bozulmasına neden olabilir. Kavanozları kaynar su ile iyice yıkamak veya fırında belirli bir süre ısıtmak iyi bir yöntem olabilir. Bu şekilde turşularınız daha uzun süre dayanır ve sağlık açısından da güvenli olur.
Kolay gelsin!