Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman lahana turşusu, Almanya ve Avusturya mutfağının vazgeçilmez turşusudur. Adına da sauerkraut denir. Sauerkraur almancada "ekşi lahana" demektir. Bu turşu salata, garnitür gibi tüketilir. Alman turşusu kendi kendine fermente olması nedeniyle içerdiği yüksek laktik asidin bağırsaklar için çok faydalı olmaktadır. Fermantasyon sürecinde sirke gibi hızlandırıcı olmadığı için faydalı bakterilerle fermente olan lahana sebzesi, bağırsaklar için doğal bir destekleyici haline dönüşmektedir.


Alman lahana turşusu için malzemeler

  • Bir adet orta boy beyaz lahana
  • 2 yemek kaşığı deniz tuzu
  • 5-6 adet tane karabiber
  • Bir yemek kaşığı kimyon tohumu
  • 2-3 adet defne yaprağı

Alman lahana turşusu nasıl yapılır?


İyice yıkanmış olan ve suyu süzdürülen lahananın göbeğinde bulunan kök kısmını kesip çıkartın. Lahanayı dört parçaya bölüp, oldukça ince bir şekilde kesin. Kesilmiş olan lahanaları geniş bir kaba aktarın. Üzerine iki yemek kaşığı deniz tuzunu ekleyin. Lahanayla tuzu ovmaya başlayın. Lahanaların bolca suyu çıkana kadar ezmeye devam edin ve ovun. Ovduğunuz lahanaların iyice suyu çıktıktan sonra baharatları ekleyin.

Kullanılacak kavanozu önceden mutlaka kaynar su ile mikroplarından arındırmış olun, yani sterilize etmiş olduğunuzdan emin olun. Lahanaları çok sıkışık biçimde sterilize etmiş olduğunuz kavanoza sıkıştırarak doldurun. Suyunun üzerine çıktığına emin olun. Kavanozun ağzına kadar doldurmayın. Sterilize edilmiş bir taş ya da daha küçük bir kavanoz yardımı ile bastırarak, lahanaların büyük kavanozun dibine kadar iyice sıkışmasını ve suyunun üzerine çıkmasını sağlayın. Büyük kavanozun ağzına çok sıkı dokunmuş bir kumaş parçası gerin ve lastikle sıkıştırın.

İlk bir gün boyunca taşa ya da kavanoza ara ara bastırarak lahanaları sıkıştırın. Bu yöntem lahanaların daha da sulanmasına yardımcı olur. Eğer bir günün sonunda yeterli su birikmemişse, içme suyunu kaynatıp soğutun ve üzerine yeteri kadar ekleyin. Bir hafta boyunca oda sıcaklığında ama çok sıcak olmamak kaydıyla, güneş almayan bir yerde, mümkün olursa karanlıkta, bu şekilde bekletin. Bu esnada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacaktır. Bu sağlıklı fermantasyonun belirtileri olacaktır. Bir haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabına koyun. Bir hafta daha buzdolabında fermente olan lahanalar yemeğe hazır hale gelecektir. Bu hazırladığınız Alman lahana turşusu buzdolabında 6 aya kadar saklanabilir.


Alman lahana turşusunu yaparken dikkat edilecek püf noktası


Kullanacağınız bütün mutfak malzemelerinin sterilize olmuş olması çok önemlidir. İçerisinde sirke olmadığı için bakteri öldüren bir madde olmayacak. Eğer sterilize olmayan ürünler kullanılırsa yararlı bakteriler üretmek yerine, zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olunur. Bu sebeple sterilize alman lahana turşusu yapımında çok önemlidir.

Afiyet olsun.

Alman Lahana Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu, pek çoğumuzun adını duymadığımız alışık olmadığımız bir turşu türü gibi düşünülebilir. Gedelek Bursa ilimizde bulunan küçük şirin bir köy[...]

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları aras�[...]

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman turşusu, adında anlaşıldığı gibi Türk turşusuna göre daha farklı lezzete sahiptir. Turşu hemen hemen herkesin sevdiği yemeklerin yanında aperatif olarak kullan�[...]

Şeker Pancarı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Pancarı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şeker pancarı turşusuŞeker pancarı Erzincan da bol miktarda yetişiyor. Bu yörede pancar turşusu çok tüketiliyor. Birçok turşu çeşidi vardır. Ama şeker pancarı tur�[...]

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş biber turşusu, daha çok ülkemizde makinelerde üretilmektedir. Tabi ki bunun en büyük nedeni; közlenmiş biber turşusu içerisinde kullanılan biberi közleyebil[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6