Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana turşusu, kışın mevsiminde yapabileceğiniz ve kışın tüketebileceğiniz oldukça rağbet gören, sevilen bir turşu tarifidir. Hatta lahanayı sevmeyen biri bile turşunu severek yer. Üstelik yapımı da oldukça kolaydır. Lahana turşusu yaparken, lahanaları kavanoza sığdırmak için ve lahana turşu olarak olgunlaştığında kavanozda çok boşluk kalmasını önlemek için, akşamdan tuzlayarak bekletin. Bu şekilde lahanaları kavanoza daha rahat basarsanız. Turşu olunca kavanozda çok boşlukta kalmaz. Üstelik hafif acımsı olan lahanaların lezzetlenmesine, acısının gitmesine de yardımcı olur. Ayrıca lahana turşusuna yakışan kereviz saplarını da kullanmanızı tavsiye ederiz. Turşuya güzel bir aroma verdiğinden, daha lezzetli bir turşu yiyebilirsiniz. Dilerseniz lahana turşusunu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.


Lahana turşusu için gerekli malzemeler

  • 3 kg beyaz lahana
  • 3 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu
  • 1,5 su bardağı sirke
  • 1 avuç nohut
  • 6-7 diş sarımsak
  • 5-6 adet kereviz sapı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı lahanayı ovmak için tuz

Lahana turşusu nasıl yapılır?


Lahanayı bir gece önce ayıklayın ve dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Bunları 2 yemek kaşığı tuzla ovuşturun. Sabaha kadar lahanalar böyle beklesin. Bu malzemeler için sizlere 3 litrelik bir kavanoz yeterli olacaktır. Önce kavanozun dibine sarımsakları ikiye bölerek atın. Nohutları da kavanoza koyun. Ardından doğranmış lahanaları kavanoza basmaya başlayın. Tuzla ovulduğu için fazla zorlanmayacaksınız. İyice sıkıştırarak, bunları kavanoza yerleştirin. Lahanaların dibinde su birikir. Bunu kavanoza koymayın.

Şimdi kavanozun içine sirkeyi dökün. Üzerine suyu koyun. Kavanozun ağzına kadar gelsin. Daha sonra en az 20 dakika bekleyin. Çünkü lahanayı tuzla ovduğunuz için, bunun suyun içine çıkması gerekir. Aksi halde tuz ayarını ayarlamanız zor olur. Turşunuz tuzlu olabilir. Ardından kavanozdaki suyu kabın içine alın. Burada lahana turşusunun tuzunu kolayca ayarlayabilirsiniz. İçine toz şekeri de ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, turşu suyunu kavanoza yeniden dökün. Üzerinde hiç boşluk kalmasın. En üste kereviz saplarını koyarak, turşunun kapağını sıkıca kapatın. Bunu güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 hafta bekletin. Daha sonra lahana turşusunu tüketmeye başlayın. Ancak kapağını açtıktan sonra buzdolabında ya da serin bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede lahana turşunu bozulmadan, yumuşamadan tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Lahana Turşusu Yorumları

soru

Meltem

08 Ekim 2018 Pazartesi

Merhaba önümüzde kış ayları yaklaşıyor.Kış aylarında bulgur pilavı pirinc pilavı makarna gibi yiyeceklerin yanında en güzel lahana turşusu nun gittiğine inanıyorum.Kimileri turşusu sirke suyuyla kimisi limon tuzu ile yapıyor.Buyuk bir lahana alarak turşu yapmak istiyorum.En lezzetli ve kütür kütür bir turşu yu nasıl yapabilirim?

Cevap yaz

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi turşusu, Karadeniz hamsisinden çok güzel oluyor. Karadeniz'in incisi hamsiyi sevmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar besin maddesinden çokça faydalanıy[...]

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık turşusu; Balık ve balık ürünleri insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Balık turşusu da bunlardan bir tanesidir. Balık omega yağ asitleri, E vitamini ve [...]

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli ya[...]

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biberi Turşusu, Adından da anlaşılacağı üzere Kahramanmaraş yöresine ait olan bu turşu biberinin ekimi nisan ayında başlar ve tarladan toplanan taze biberlerle y[...]

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme turşu, bu turşu tarifini hem acıyı sevenlere hem de sevmeyenlere tavsiye ederiz. Çünkü turşunun içinde acı ya da tatlı yeşil biber kullanabilirsiniz. Ezme şeklind[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6