Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu, Yağlı turşu, Rumeli ve Trakya mutfaklarına ait bir lezzettir. Bazı yörelerde tekme tokat turşusu adı verilirken bazı yerlerde de yuvarlama turşusu denilmektedir. O kadar lezzetli ve hafif bir tuşu ki yemediyseniz ya da hiç yapmadıysanız kolları sıvama zamanınız gelmiş. Üstelik ben daha önce hiç turşu yapmadım olur mu olmaz mı demeyin. Çünkü olmama gibi bir durumu yok. Hatırlayanlar çok iyi bilirler eskiden turşular 4-5 kiloluk turşu bidonlarına yapılırdı ve turşu bidonları açıkta bir yere bırakılıp gelip gidip tekmelenirdi ki böylece turşunun suyu biberlerin içine iyice işlerdi. Bu yüzden yağlı turşu tekme turşusu adını almıştır. Ama siz küçük bir kavanoza deneme amaçlı yağlı turşu hazırlayabilirsiniz. Yağlı turşunun özelliği kıl biberden yapılmasıdır.


Yağlı turşu için gereken malzemeler

  • 1 kilogram sivri yeşil kıl biber
  • Yarım su bardağı üzüm sirkesi
  • Yarım su bardağı Ayçiçek yağı
  • Yarım su bardağı su
  • 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 10 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 litrelik cam bir kavanoz ve yeni kavanoz kapağı

Yağlı turşu nasıl yapılır?


Güzelce yıkanan yeşil kıl biberler kâğıt bir havlu ile kurulandıktan sonra ortalarından bir iğne ile birkaç yerinden delinir. Kıl biberler turşuyu yapacağınız kavanoza bir iki sıra koyulur arasına kabukları soyulmuş birkaç diş sarımsak ve 4-5 dal maydanoz eklenir. Bu şekilde tüm biber, sarımsak ve maydanozlar bitene kadar yerleştirilir. Kavanozun üstünden Ayçiçek yağı, sirke, tuz ve şeker ilave edilip ağzı kapakla sıkıca kapatılır. Dilerseniz 1'er kiloluk 2 kavanoz şeklinde de yapabilirsiniz. Hazırladığınız yağlı turşu kavanozları her gün aksatmadan günde birkaç kez iyice sallanır ki malzeme biberlerin her yerine dağılsın. Turşu kavanozlarını sallama işlemini 15 gün süresince yapmanız gerekir. Daha sonra yağlı turşu kavanozlarınızı buzdolabına kaldırıp 1 hafta sonra açıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Yağlı Turşu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat turşusu, ülkemizde Çanakkale ilimiz ile civarında, batı Karadeniz bölgesinin özellikle Bolu ilinde çok fazla yapılan ve severek tüketilen bir turşudur. Ahlat meyve[...]

Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı pancar turşusu, ana vatanı Akdeniz olarak bilinen pancar ıspanakgiller ailesine mensuptur. Pancar kendine has kırmızı renkli bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda bu[...]

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu kavurması, yöresel tariflerimizden biridir. Karadenizli olan birisine yabancı gelmeyen turşu kavurmasını, bazı kişiler daha duymamış bile olabilir. Tarif pazı sap[...]

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno turşusu, Anavatanı Meksika olan bu biber çeşidini daha sonra, bir şirket bunu turşu haline getirdikten sonra tanımaya başladık. Normal kıl biberden daha yüksek [...]

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu, sirke veya sadece tuzlu suyla elde edilen karışım ile bir müddet bekleme aşamasıyla oluşturulan lahana ve havuç sebzeleri ile yapılan reaksiyon ge�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6