Yağlı Turşu Yağlı turşu, Rumeli ve Trakya mutfaklarına ait geleneksel ve lezzetli bir yiyecektir. Bazı yörelerde "tekme tokat turşusu" olarak adlandırılırken, bazı yerlerde "yuvarlama turşusu" ismiyle bilinir. Eğer bu lezzeti henüz denemediyseniz veya hiç yapmadıysanız, artık deneme zamanınız geldi demektir. Üstelik, daha önce hiç turşu yapmamış olsanız bile bu tarifin başarısız olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Geçmişte, turşular genellikle 4-5 kilogramlık bidonlarda hazırlanırdı. Bu bidonlar açık bir alana bırakılır ve gelip gidip tekmelenirdi; böylece turşunun suyu biberlerin içine iyice işlerdi. Bu nedenle "yağlı turşu" adı "tekme turşusu" olarak da anılmıştır. Ancak, siz bu lezzeti küçük bir kavanozda deneme amaçlı hazırlayabilirsiniz. Yağlı turşunun en önemli özelliği, kıl biberden yapılmasıdır. Yağlı Turşu İçin Gereken Malzemeler
Yağlı Turşu Nasıl Yapılır? Öncelikle, güzelce yıkanan yeşil kıl biberler kağıt bir havlu ile kurulanır. Kurulanan biberler, ortalarından bir iğne ile birkaç yerinden delinir. Ardından, kıl biberler turşuyu yapacağınız kavanoza bir iki sıra koyulur ve aralarına kabukları soyulmuş birkaç diş sarımsak ve 4-5 dal maydanoz eklenir. Bu işlem, tüm biber, sarımsak ve maydanozlar bitene kadar tekrarlanır. Kavanozun üzerine ayçiçek yağı, sirke, tuz ve şeker ilave edilip ağzı kapakla sıkıca kapatılır. Dilerseniz 1'er kiloluk 2 kavanoz şeklinde de yapabilirsiniz. Hazırladığınız yağlı turşu kavanozları her gün aksatmadan, günde birkaç kez iyice sallanır ki malzeme biberlerin her yerine dağılsın. Bu sallama işlemini 15 gün süresince yapmanız gerekir. Turşu kavanozlarınızı 15 gün boyunca düzenli olarak salladıktan sonra, buzdolabına kaldırın ve 1 hafta bekletin. Beklettikten sonra yağlı turşunuzu açıp afiyetle tüketebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Yağlı turşu, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çeker. İçeriğindeki sirke, sindirimi kolaylaştırırken, biberler ise C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, sarımsaklar da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hijyendir. Kullanılan kavanozların ve kapakların steril olması, turşunun uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar. Bu nedenle, turşu yapımına başlamadan önce kavanozları ve kapakları kaynar suda sterilize etmeniz önemlidir. Son olarak, turşunuzun daha lezzetli ve kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, biberleri çok fazla delmemeye özen gösterin. Fazla delinen biberler, yumuşak bir dokuya sahip olabilir ve bu da turşunun kalitesini düşürebilir. |