Top Biber Turşusu Top biber turşusu, sadece tuzlu su veya sirkeli su kullanılarak yapılan, fermente edilmiş bir gıda türüdür. Top biber turşusu, özellikle Türkiye'nin bazı bölgelerinde oldukça popülerdir. Özellikle Bingöl turşusu, küçük top biberlerden yapılmasıyla ün kazanmıştır. Turşuların iştah açıcı olması, yemeklerin yanında sıkça tüketilmesine neden olmuştur. Top biber turşusunu görsel açıdan daha çekici hale getirmek için kırmızı pancar kökü kullanılarak rengi ve lezzeti arttırılabilir. Sağlık açısından da bağırsaklara iyi gelmektedir. Turşu suları içecek olarak da tüketilmektedir. Top Biber Turşusu Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Top Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Ayıklanan top biberler yıkama işleminden geçirilerek bütün halde bir köşede bekletilir. Derin bir kap içerisine tuz, sirke ve limon tuzu eklenerek karıştırılır. Kırmızı pancar yıkandıktan sonra bir tencere içerisine tüm olarak alınarak 10 dakika kadar haşlanır. Ardından soğuduktan sonra kabukları soyulur ve küp küp doğranarak bir kenara alınır. Top biberler yeterli büyüklükteki cam kavanoza yerleştirilmeye başlanır. Her dizilen biber katları arasına kırmızı pancarlar eklenir. Ekmek parçalanarak içerisine eklenir. Bunun nedeni mayalanmayı hızlandırmasıdır. Sıkıca yerleştirilen bu malzemelerin yerleşimi tamamlandıktan sonra kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza altına alınır. Yaklaşık 2 haftanın sonunda top biber turşusu, sadece tek yemek çeşidinin yanında bile zevkle yenilir. İçerisine kırmızı pancar eklendiği için turşu suyu kırmızı renkte olur. Bu turşu suyu görsellik açısından ağızları sulandırmaya tek başına yeterli olacaktır. Burada önemli nokta, kurulan turşuların kapağını süresi gelmeden sürekli açmamaktır. Sürekli açılırsa turşu reaksiyonu zarar görerek çürüme meydana gelebilir. |
Nevbahar
08 Nisan 2024 PazartesiTop biber turşusunu sabah kahvaltısında bile tüketiyorum. Yani aşırı bir tüketim yaptığımı söyleyebilirim. Bu durumun bana herhangi bir zararı olur mu? Beni hiç bir şekilde rahatsız etmiyor ve yaklaşık 4 yıldır tüketiyorum.
Cevap yazDolunay
08 Nisan 2024 PazartesiMerhaba Nevbahar Hanım, acı biber turşusunun tadı nedeni ile mideniz ciddi anlamda yanabilir. Özellikle aç karınla da ve kahvaltılarda bu acı biberler size büyük sorunlar ile karşı karşıya getirebilir. Özellikle mide de gastrit, delinme ya da yara gibi durumlar karşınıza çıkabilir.
Arşin
08 Nisan 2024 PazartesiMerhaba, top biber turşusu basu hastalığını tetikleme, mide de ağrı, mide de yanma ve buna benzer bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple bu gibi hastalıkları ortaya çıkarmaması için çok fazla tüketilmemesi gerekie
Soru Sor / Yorum Yap