Top Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Top Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Top Biber Turşusu, sadece tuzlu suda veya sirkeli suda bekletilerek yapılan farklılaştırılmış bir tür gıdadır. Top biber turşusu, özellikle Türkiye'nin bazı yörelerinde revaçtadır. Örneğin, Bingöl turşusu küçük top biberlerden yapılarak ün kazanmıştır. Turşuların iştah açıcı olması, yemeklerin yanında bolca tüketilmesine sebep olmuştur. Top biber turşusunu görsel yönden daha da çekici göstermek için kırmızı pancar kökü kullanarak rengiyle lezzetine lezzet katılabilir. Sağlık açısından da bağırsaklara iyi gelmektedir. Turşu suları içecek olarak da tüketilmektedir.


Top biber turşusu yapımı için gerekli malzemeler

  • 3 kilo tercihe göre acı veya tatlı top biber
  • 1 adet orta boy kırmızı pancar
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 dilim ekmek
  • Cam kavanoz

Top Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Ayıklanan top biberler yıkama işleminden geçirilerek bütün halde bir köşede sırasının gelmesi için bekletilir. Derin bir kap içerisine tuz, sirke, limon tuzu eklenerek karıştırır. Kırmızı pancar yıkandıktan sonra bir tencere içerisine tüm olarak alınarak 10 dakika kadar haşlanır. Ardından soğuduktan sonra kabukları soyulur ve küp-küp doğranarak bir kenara alınır. Top biberler yeteri büyüklükteki bir cam kavanoza yerleştirilmeye başlanır. Her dizilen biber katları arasına kırmızı pancarlar eklenir. Ekmek parçalanarak içerisine eklenir. Bunun nedeni mayalanmayı hızlandırmasıdır. Sıkıca yerleştirilen bu malzemelerin yerleşimi tamamlandıktan sonra kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza altına alınır. Yaklaşık 2 haftanın sonunda top biber turşusu sadece tek yemek çeşidinin yanında bile zevkle yenilir. İçerisine kırmızı pancar eklendiği için turşu suyu kırmızı renkte olur. Bu turşu suyu görsellik açısından ağızları sulandırmaya tek başına yeterli olmaya imkân sağlayacaktır. Burada önemli nokta kurulan turşuların kapağını süresi gelmeden sürekli açmamaktır. Devamlı açılırsa turşu reaksiyonu zarar görerek çürüme meydana gelebilir.

Top Biber Turşusu Yorumları

soru

Nevbahar

25 Ağustos 2018 Cumartesi

Top biber turşusunu sabah kahvaltısında bile tüketiyorum. Yani aşırı bir tüketim yaptığımı söyleyebilirim. Bu durumun bana herhangi bir zararı olur mu? Beni hiç bir şekilde rahatsız etmiyor ve yaklaşık 4 yıldır tüketiyorum.

Cevap yaz
cevap

Dolunay

11 Eylül 2018 Salı

Merhaba Nevbahar Hanım, acı biber turşusunun tadı nedeni ile mideniz ciddi anlamda yanabilir. Özellikle aç karınla da ve kahvaltılarda bu acı biberler size büyük sorunlar ile karşı karşıya getirebilir. Özellikle mide de gastrit, delinme ya da yara gibi durumlar karşınıza çıkabilir.

cevap

Arşin

30 Ağustos 2018 Perşembe

Merhaba, top biber turşusu basu hastalığını tetikleme, mide de ağrı, mide de yanma ve buna benzer bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple bu gibi hastalıkları ortaya çıkarmaması için çok fazla tüketilmemesi gerekie

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı biber turşusu, acıyı sevenlerin oldukça rağbet ettiği turşulardan biridir. Yazın acı biberler malum daha uygun fiyatlara alınabiliyor. Kış geldiği zamanda hem fiy[...]

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu, sirke veya sadece tuzlu suyla elde edilen karışım ile bir müddet bekleme aşamasıyla oluşturulan lahana ve havuç sebzeleri ile yapılan reaksiyon ge�[...]

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu, Kış mevsiminin vazgeçilmez sebzesi olan pırasa içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller bakımından insan sağlığı için son derece faydalı bir sebzed[...]

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman turşusu, adında anlaşıldığı gibi Türk turşusuna göre daha farklı lezzete sahiptir. Turşu hemen hemen herkesin sevdiği yemeklerin yanında aperatif olarak kullan�[...]

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil turşusu, mideyi rahatlatıcı etkisi olan zencefilin bilindik birçok faydası vardır. Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. Hamilelik döneminde b[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6