Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık turşu, sadece belli bölgelerde değil, ülkemizin her bölgesinde en çok yapılan turşu türüdür. Tarihi oldukça ski zamanlara dayanan bu turşu türü, yapılışı nedeni ile oldukça uğraştırıcıdır. Bu nedenle insanlar bu turşuyu daha çok senede bir kez belli bir miktar yaparak kış ayları için saklarlar. Zamanı geldiğinde evde yapılan bu turşu birçok yemeğin yanında lezzetlere lezzet katar. Turşu yapılışı sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi, turşunun yapılırken içerisine koyulan malzeme oranıdır. Bu durumun yanı sıra turşunun hiç hava almaması gerekir. Bu iki duruma uyulmaması nedeni ile birçok insan yaptığı turşunun küflendiğine ve aynı zamanda koktuğuna şahit olmuştur. Bu nedenle turşu yapımı sırasında bir yemek gibi değil çok daha özen göstermeniz gereklidir. Aksi durumlarda birçok saat emek verdiğiniz ve tüketmek için sabırsızlandığınız karışık turşu, zarar gördüğü için yenilemeyecek hale gelebilir. Karışık turşunun içerisine koyulan malzeme miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle malzemelerin tümünü tezgâhta hazır bulundurun.


Karışık Turşu Malzemeleri

  • Bir adet küçük boy lahana,
  • 15 adet sivri biber,
  • Bir adet en küçük boy olanından karnabahar,
  • 250 gr kadar kuru fasulye,
  • 4 adet domates (Yeşil ya da yarı olmuş olmalıdır.)
  • Bir adet ayıklanmış sarımsak,
  • Bir su bardağı kadar nohut,
  • Bir adet limon,
  • Beş adet kırmızı biber,
  • On adet turşuluk salatalık,
  • Üç adet havuç
Bu malzemelerin yanı sıra turşunun içerisine en son eklenecek suyu hazırlamak için gereken bazı malzemeler vardır. Bunlar;
  • Bir yemek kaşığı limon tuzu,
  • Bir buçuk su bardağı üzüm sirkesi,
  • Bir su bardağından biraz eksik tuz,
  • Ve son olarak iki litre kadar su

Karışık Turşu Nasıl Yapılır?


Öncelikle yapılış aşamasına başlar başlamaz yıkanabilen olan tüm sebzeleri ve malzemeleri temiz bir şekilde yıkayalım. Bu işleme hijyen açısından önem vermeniz gerekir. Çünkü turşu çok uzun süreler boyunca bekleyeceği için bakteriler, çok fazla artarak turşuya ve sizlere zarar verebilir. Bu işlem sonrasında ise lahanayı orta kalınlıkta olacak şekilde tümünü doğrayalım. Daha sonra elimizde bulunan biberlerin tümünün uç kısımlarından birer parça alarak turşu suyunun biberlerin içine girmesini engelleyelim. Bu şekilde su girse bile kendiliğinden çıkacaktır.

Şimdi havuçları da halka şeklinde doğrayarak karnabaharı parçalara ayıralım. Bu işlemden sonra da domatesleri ikiye ya da üçe bölerek bir kenara bırakın. Son olarak sebzeler içerisinden limonu da halka şekillerinde parçacıklara ayırarak sebzelerin hazırlığını sonlandırabilirsiniz. Bu işlem sonrasında turşu için temiz ve ağzı kapanabilir bir bidon gerekecektir. Bidonu ayarlayarak bir sonraki aşamaya geçin.

Şimdi turşu için hazırladığınız bidonun içerisine nohudun tümünü koyalım. Nohutları koyduktan sonra, daha önceden doğradığımız sebzelerin tümünü karışık olarak bidona ekleyin ve bu malzemelerin arasına sarımsakları serpiştirin. Son olarak da bidonun etrafına limon dilimlerini yerleştirerek işleminizi tamamlayın.

Şimdi sıra turşu suyunda. Öncelikle bir kap içerisine limon tuzunu ekleyin. Bunun üzerine ise normal tuzu, üzüm sirkesini ve suyumuzu da ekledikten sonra birkaç dakika boyunca tüm malzemeler eriyip karışana kadar karıştıralım. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı turşu bidonuna ekleyin ve turşuların üzerini kapatacak kadar doldurun. Şimdi bidonun ağzını sıkıca kapatın. Bu bidonunu hem güneş görmeyen bir yere hem de nem miktarının az olduğu yerlere koyarak serin ortamlarda muhafaza edin. Böylece karışık turşu yapılışını tamamlamış olduk. Bu turşu yapımında bidonun dolacağı kadar malzeme yerleştirebilirsiniz.

Karışık Turşu Yorumları

soru

Haslet

23 Temmuz 2016 Cumartesi

karışık turşu lezzetli görünüyo bunu daha kolay yoldan yeni nerden bulabiliriz.?

Cevap yaz
cevap

Akçora

16 Eylül 2018 Pazar

Karışık turşu birçok marketlerde ve turşu işini yapan turşucularda mevcuttur.Evde yapmak da mümkündür.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber dolma turşusu, turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olabilen ülkemiz de turşu çeşitleri yönünden oldukça çok[...]

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mutlaka denem[...]

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu, kış mevsiminin olmazsa olmazlarından olan ve yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak sunulan şahane bir turşu çeşididir. Arzuya göre meze şeklind[...]

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula turşusu, Muşmula halk arasında töngel diye adlandırılır. Muşmula turşusu Erzurum yöresine ait bir lezzettir. Birçok turşu çeşidi vardır. Turşuların her ç[...]

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. He[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6