Karışık turşu, ülkemizin her bölgesinde yaygın olarak yapılan ve sevilen bir turşu türüdür. Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan bu turşu türü, yapımı oldukça zahmetli olsa da lezzetiyle uğraşa değer. Karışık turşu, genellikle senede bir kez belli bir miktar yapılarak kış ayları için saklanır. Turşu, birçok yemeğin yanında lezzetlere lezzet katar. Ancak, turşu yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi, turşunun içine koyulan malzeme oranıdır. Ayrıca, turşunun hava almaması gerekir. Bu iki duruma uyulmaması, turşunun küflenmesine ve kötü kokmasına neden olabilir. Turşu yapımında özen göstermek, turşunun lezzetli ve sağlıklı olmasını sağlar. Karışık turşunun içine koyulan malzeme miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle, tüm malzemeleri tezgâhta hazır bulundurmanız önemlidir. Karışık Turşu Malzemeleri
Turşunun içine en son eklenecek suyu hazırlamak için gereken malzemeler:
Karışık Turşu Nasıl Yapılır? Öncelikle, yıkanabilir olan tüm sebzeleri ve malzemeleri temiz bir şekilde yıkayın. Hijyen açısından bu işleme önem verin. Turşu, uzun süre bekleyeceği için bakteriler turşuya ve size zarar verebilir. Bu işlemden sonra, lahanayı orta kalınlıkta doğrayın. Ardından, biberlerin uç kısımlarından birer parça alarak turşu suyunun biberlerin içine girmesini engelleyin. Havuçları halka şeklinde doğrayarak karnabaharı parçalara ayırın. Domatesleri ikiye veya üçe bölerek bir kenara bırakın. Son olarak, limonu halka şeklinde dilimleyerek sebzelerin hazırlığını tamamlayın. Bu işlemden sonra, turşu için temiz ve ağzı kapanabilir bir bidon gerekecektir. Bidonu ayarlayarak bir sonraki aşamaya geçin. Bidonun içine nohudun tümünü koyun. Nohutları koyduktan sonra, doğradığınız sebzelerin tümünü karışık olarak bidona ekleyin ve bu malzemelerin arasına sarımsakları serpiştirin. Son olarak, bidonun etrafına limon dilimlerini yerleştirerek işlemi tamamlayın. Şimdi sıra turşu suyunda. Bir kap içine limon tuzunu ekleyin. Üzerine tuzu, üzüm sirkesini ve suyu ekledikten sonra birkaç dakika boyunca tüm malzemeler eriyip karışana kadar karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı turşu bidonuna ekleyin ve turşuların üzerini kapatacak kadar doldurun. Bidonun ağzını sıkıca kapatın. Turşu bidonunu güneş görmeyen ve nem miktarının az olduğu serin bir yerde muhafaza edin. Böylece karışık turşu yapımını tamamlamış olduk. Turşu yapımında bidonu dolduracak kadar malzeme yerleştirebilirsiniz. Afiyet olsun! |
Haslet
21 Mayıs 2024 Salıkarışık turşu lezzetli görünüyo bunu daha kolay yoldan yeni nerden bulabiliriz.?
Cevap yazAdmin
21 Mayıs 2024 SalıMerhaba Haslet,
Karışık turşu gerçekten lezzetli bir atıştırmalık. Daha kolay yoldan bulmak için süpermarketlerin turşu reyonlarına göz atabilirsiniz. Ayrıca, yerel pazarlarda ya da doğal ürünler satan dükkanlarda da ev yapımı karışık turşular bulmanız mümkün. Online alışveriş sitelerinde de çeşitli markaların turşularını inceleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Akçora
21 Mayıs 2024 SalıKarışık turşu birçok marketlerde ve turşu işini yapan turşucularda mevcuttur.Evde yapmak da mümkündür.
Soru Sor / Yorum Yap