Yeşil Domates Turşusu Yeşil domates turşusu, yazın kızarmadan toplanan domateslerle yapılan lezzetli ve sağlıklı bir turşu çeşididir. Evinizin veya yazlık bahçenizin mahsulü olan yeşil domateslerle ya da pazardan temin ettiğiniz domateslerle nefis turşular hazırlayabilirsiniz. Eğer domatesler iri ise, bunları dörde bölerek turşuyu yapabilirsiniz. Küçük boyda olanları ise bütün olarak kurabilirsiniz. Ancak domateslerin üzerine kürdanla delikler açmalısınız. Bu yöntemi büyük domatesler için de kullanabilirsiniz. Domatesler turşuda oldukça geç olgunlaşır, bu yüzden yeşil domates turşusunu hemen tüketmek isterseniz, bu yöntemi kullanabilirsiniz. Yeşil domatesler hazırsa, hemen turşumuzu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin. Yeşil Domates Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Yeşil Domates Turşusu Nasıl Yapılır? Turşuyu hazırlamak için öncelikle 2 adet 1 kiloluk kavanoz hazırlamalısınız. Daha sonra 1 litre sıcak suyu alabilecek geniş bir kap hazırlayın. İçine toz şekeri, kalın tuzu, limon suyu ve sirkeyi ekleyin. Bu malzemeleri sıcak su ile karıştırın. Malzemeler tamamen eriyince suyu soğuması için bekletin. Bu arada kavanozların dibine nohutları paylaştırın. Küçük yeşil domatesleri birkaç yerinden kürdanla delerek kavanozlara yerleştirin. Eğer domatesler daha büyükse dörde bölebilirsiniz. Sarımsakları da ayıklayarak kavanozlara paylaştırın. Hazırladığınız turşu suyunu da iki kavanoza eşit şekilde koyun. Üzerlerine dereotu ekleyerek, elinizle hafifçe bastırın. Kavanozları sıkıca kapatarak, güneş almayan serin bir yerde en az 10 gün bekletin. Daha sonra 1 hafta 10 gün içinde yeşil domates turşusu yenecek kıvamda olgunlaşacaktır. Kış hazırlığınıza en güzel turşuyu yaptınız. Afiyetle tüketin. Ekstra Bilgiler Yeşil domates turşusu, probiyotik açısından zengin bir besin kaynağıdır ve sindirim sistemini destekler. Ayrıca, turşunun içeriğindeki sirke ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir. Turşularda kullanılan tuz miktarını dengeli tutmak, sağlıklı bir tüketim için önemlidir. Özellikle kış aylarında sofralarınıza renk ve sağlık katacak bu lezzet, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. |
Uyarel
12 Temmuz 2024 CumaDomateslerin üzerine kürdanla delikler açmak zorunlu mu? Delmezsek turşunun tadı veya olgunlaşması etkilenir mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaUyarel, domateslerin üzerine kürdanla delikler açmak zorunlu değildir, ancak turşunun daha hızlı ve eşit şekilde olgunlaşmasını sağlar. Delikler açmazsan, turşunun olgunlaşması biraz daha uzun sürebilir ve bazı bölgeler daha sert kalabilir. Ancak, bu durum turşunun tadını büyük ölçüde etkilemez, sadece olgunlaşma sürecinde biraz farklılık yaratabilir.