Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kabak turşusu, turşu yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında tüketmek için geliştirilen bir tekniktir. Farklı sebze ve meyveler özel turşu tuzu ve sirke buluşturularak dayanıklı bir hale getirilir. Turşu Türk mutfağında vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle kışın kuru fasulye, bulgur pilavı ve nohut gibi yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. İştah açıcı özelliği bulunan turşu, C vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Turşu kurarken bazı noktalar dikkat edilmelidir. Bu sayede kış için saklanan turşunun lezzeti daha doyumsuz olur. Turşu kurmak için tercih edilen sebze ya da meyvelerin taze ve sert olması gerekir. Kullanılan malzemenin kesinlikle zedelenmemiş olması turşu yapımında püf noktalardan biridir. Kaliteli ve lezzetli turşu için tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Eğer tuz az kullanılırsa turşu kısa sürede yumuşar ve içeriği bakteri oluşumuna açık olur. Tuz oranı fazla olduğunda da tüketilmesi çok zor olur. Turşu yapımında yemeklik değil kaya tuzu kullanılmalıdır. Kullanılacak tuz miktarını ayarlamak için tuz suyun içine eklenerek tuzuna bakılıp, turşuya eklenmelidir.

Turşu yaparken içme suyu kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Kullanılacak sebze ya da meyveler titizlikle temizlenmelidir. Temizlenen sebze ve meyveler bir iğne yardımı ile birkaç yerinden delinmelidir. Bu sayede kullanılan malzemenin içine daha fazla su girerek, sebze ya da meyve daha diri kalacaktır. Turşu kurarken plastik kavanozların yerine cam kavanozlar tercihe edilmelidir. Kullanılacak kavanoz kullanılmadan önce steril edilmelidir.

Kabak turşusu turşu yapımında pek sık kullanılan bir sebze değildir. Ancak sağlık açısından çok faydalı ve lezzetli bir turşu olarak kabul edilir. Vitamin, mineral ve birçok sağlıklı besin açısından zengin içeriğe sahiptir. Kilo vermek için tüketilebilecek mükemmel sebzelerden biridir. Kalp sağlığı başta olmak üzere kanser, sindirim sistemi, prostat, kemik sağlığı, göz sağlığı gibi vücudun pek çok yerinde olumlu etki yaratır. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.


Kabak Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg sakız kabağı
  • 1 demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • 250 gr kara üzüm
  • Yarım tatlı kaşığı kişniş
  • Yarım litre yaklaşık 2 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu

Kabak Turşusu Nasıl Yapılır?


Kabak turşusu için kullanılacak kabakların kabukları kazınarak bol su ile yıkanır. Uzunlamasına ikiye bölünerek, çekirdekleri temizlenir. Temizlenen kabaklar parmak şeklinde kesilir. Uygun bir tencereye yeteri kadar su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine bölünen kabaklar eklenir ve bir iki dakika kaynatılarak suyun içinden alınır. Sudan alınan kabakların suyunu atması için bir süzgece koyulur. Üzerlerine bastırılarak suyu çıkarılır.

Cam bir kavanoza kat kat malzemeler sıralanır. Bir kat kabak, bir kat maydanoz ve nane olacak şekilde sıra sıra dizilir. Üzerine üzüm ve kişniş eklenir. Üzüm sirkesi ve tuz bir kabın içinde karıştırılır. Elde edilen karışım malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak serin bir ortamda muhafaza edilir. Yaklaşık 2 hafta içinde kabak turşusu yemek için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Kabak Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç turşusu, alıç turşusu tarifini vermeden önce alıç hakkında biraz bilgi verelim. Ekşi muşmula olarak da bilinen, gülgillerden, kırlarda yabani olarak yetişen bir[...]

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları aras�[...]

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık makinesinde turşu, belki de çoğu kişinin ilk defa duyduğu turşu tariflerinden biridir. Bulaşık makinesinde turşu olur mu demeyin, tarifimizi mutlaka deneyin. Öz[...]

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş biber turşusu, daha çok ülkemizde makinelerde üretilmektedir. Tabi ki bunun en büyük nedeni; közlenmiş biber turşusu içerisinde kullanılan biberi közleyebil[...]

Taze Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Taze fasulye turşusu, özellikle Karadeniz de yapılan bir turşudur. Özellikle taze fasulye veya diğer adıyla yeşil fasulye turşusu ikram edilirken yanında bir dilim de mı[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6