Kabak Turşusu Turşu, yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında tüketmek için geliştirilen geleneksel bir muhafaza yöntemidir. Farklı sebze ve meyveler, özel turşu tuzu ve sirke ile bir araya getirilerek dayanıklı hale getirilir. Turşu, Türk mutfağında vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle kışın kuru fasulye, bulgur pilavı ve nohut gibi yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. İştah açıcı özelliği bulunan turşu, C vitamini bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir ve kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Turşu kurarken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu sayede kış için saklanan turşunun lezzeti daha doyumsuz olur. Turşu kurmak için tercih edilen sebze ya da meyvelerin taze ve sert olması gerekir. Kullanılan malzemenin kesinlikle zedelenmemiş olması, turşu yapımında püf noktalardan biridir. Kaliteli ve lezzetli turşu için tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Eğer tuz az kullanılırsa turşu kısa sürede yumuşar ve içeriği bakteri oluşumuna açık olur. Tuz oranı fazla olduğunda da tüketilmesi çok zor olur. Turşu yapımında yemeklik değil, kaya tuzu kullanılmalıdır. Kullanılacak tuz miktarını ayarlamak için tuz suyun içine eklenerek kontrol edilmeli ve turşuya eklenmelidir. Kullanılacak suyun içme suyu olması ve kaynatılıp soğutularak kullanılması gereklidir. Kullanılacak sebze ya da meyveler titizlikle temizlenmelidir. Temizlenen sebze ve meyveler bir iğne yardımı ile birkaç yerinden delinmelidir. Bu sayede kullanılmış malzemenin içine daha fazla su girerek, sebze ya da meyve daha diri kalacaktır. Turşu kurarken plastik kavanozların yerine cam kavanozlar tercih edilmelidir. Kullanılacak kavanoz, kullanılmadan önce steril edilmelidir. Kabak Turşusunun Faydaları Kabak turşusu, turşu yapımında pek sık kullanılan bir sebze değildir. Ancak sağlık açısından çok faydalı ve lezzetli bir turşu olarak kabul edilir. Vitamin, mineral ve birçok sağlıklı besin açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Kilo vermek için tüketilebilecek mükemmel sebzelerden biridir. Kalp sağlığı başta olmak üzere kanser, sindirim sistemi, prostat, kemik sağlığı, göz sağlığı gibi vücudun pek çok yerinde olumlu etki yaratır. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Kabak Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Kabak Turşusu Nasıl Yapılır? Kabak turşusu için kullanılacak kabakların kabukları kazınarak bol su ile yıkanır. Uzunlamasına ikiye bölünerek çekirdekleri temizlenir. Temizlenen kabaklar parmak şeklinde kesilir. Uygun bir tencereye yeteri kadar su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine bölünen kabaklar eklenir ve bir iki dakika kaynatılarak sudan alınır. Sudan alınan kabakların suyunu atması için bir süzgece koyulur. Üzerlerine bastırılarak suyu çıkarılır. Cam bir kavanoza kat kat malzemeler sıralanır. Bir kat kabak, bir kat maydanoz ve nane olacak şekilde sıra sıra dizilir. Üzerine üzüm ve kişniş eklenir. Üzüm sirkesi ve tuz bir kabın içinde karıştırılır. Elde edilen karışım malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak serin bir ortamda muhafaza edilir. Yaklaşık 2 hafta içinde kabak turşusu yemek için hazır olacaktır. Afiyet olsun. |
Uğurcan
22 Temmuz 2024 PazartesiKabak turşusu yaparken, kabakların kabuklarını kazıdıktan sonra neden uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini temizlemek gerek? Bu adımın turşunun lezzeti üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiUğurcan, kabak turşusu yaparken kabakların kabuklarını kazıyıp uzunlamasına ikiye bölerek çekirdeklerini temizlemek birkaç nedenden dolayı önemlidir. İlk olarak, kabakların çekirdekleri genellikle sert ve acı bir tat bırakabilir. Bu adımı atlayarak turşunun daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlarsınız. İkinci olarak, kabakların iç kısmındaki çekirdek yatağı, turşunun olgunlaşma sürecinde fazla su salabilir ve turşunun kıvamını bozabilir. Bu nedenle, çekirdeklerin temizlenmesi turşunun daha kıtır ve kaliteli olmasını sağlar. Bu adım, aynı zamanda turşunun daha homojen bir lezzet profiline sahip olmasına yardımcı olur.