Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş biber turşusu, özellikle Türkiye'de evlerde ve küçük üretim tesislerinde yapılmaktadır. Bunun en büyük nedeni, közlenmiş biberleri hazırlayabilmek için uygun bir ortamın olmamasıdır. Bu nedenle daha çok fabrikalar ve bahçesi olan ev sahipleri bu tür turşuyu yaparlar. Fabrikalarda üretilip satışa sunulan közlenmiş biber turşusundaki lezzet farklılıklarından dolayı, közlenmiş biber turşusunu evlerinizde yaparak çok daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Sürekli olarak evde közlenmiş biber turşusu yapan kişiler, hazır olarak satılan közlenmiş biber turşusunu tercih etmezler. Çünkü bu turşular arasında büyük lezzet farklılıkları bulunmaktadır. Eğer evlerinizde uygun ortamlar bulunuyorsa, bu mükemmel turşu türünü yaparak sofranıza çeşit katabilir ve yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Közlenmiş biber turşusu yapılırken kişi oldukça uğraş verecektir. Çünkü bu turşunun yapılışı sırasında biber közleme işleminden turşunun yapılışına kadar bayağı bir uğraş gerekir. Eğer siz de bu uğraşlara hazır olursanız gerekli olan malzemeleri temin ederek közlenmiş biber turşusunu ailenize yapabilirsiniz. Bu turşunun yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki biber turşusu için bir ya da iki adet cam kavanoza ihtiyacınız olacaktır. Aksi takdirde, naylon kaplarda turşunun tutmaması gibi bir problemle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Közlenmiş Biber Turşusu Malzemeleri

  • 3 kg kadar etli kırmızı biber
  • Yarım çay bardağının biraz üzerinde tuz
  • Yine yarım çay bardağının biraz üstünde zeytinyağı
  • 6-7 dal maydanoz
  • İki çay bardağı kadar sirke

Közlenmiş Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Adım 1: Öncelikle biberleri çok temiz bir şekilde yıkayın ve kurutun. Bu işlem sonrasında önceden yaktığınız ateşin köz olmasını bekleyin. Ateşin iyice kor olmasına dikkat edin ve ateş kor olduktan sonra biberlerin tümünü iyice pişene kadar közleyin. Bu işlemi birçok insan fırında yapar. Ancak fırında yapılan kırmızı biber turşusu, fabrikada yapılandan farklı olmaz. Bu nedenle köz ateşi kesinlikle önerilir.

Adım 2: Köz üzerinde her tarafı eşit olarak pişmiş olan biberleri ateşten alarak kabuklarını iyice soyun. Bu işlemde biberleri ikiye ya da dörde bölmeniz gerekecektir. Aslında bazı insanlar doğrudan ikiye bölerek turşu yaparken, bazı insanlar da dörde bölerek daha küçük parçalar halinde közlenmiş biber turşusu yapmaktadır. Siz de kendi isteğinize bağlı olarak közlenmiş biberlerinizi dilimlere ayırabilirsiniz. Tavsiye edilen dörde bölmektir.

Adım 3: Şimdi farklı bir kap içerisinde turşunun içinde kullanılacak olan turşu suyunu hazırlamanız gerekecektir. Öncelikle orta büyüklükte bir kap alarak içerisine tuzu, sirkeyi ve yağı iyice karıştırın. Bu karışımın üzerine de tuz ile toz şekerin tümünü ekleyin. Tüm bu malzemeleri çok iyi bir şekilde tuz ve şeker eriyene kadar iyice karıştırın. Bu arada turşu suyumuz hazırlanırken bir yandan da maydanozların yapraklarını ayıklayın ve sarımsakları soyarak her dişi dörde bölün. İsterseniz sarımsak miktarını azaltabilir ya da artırabilirsiniz.

Adım 4: Şimdi öncelikle cam kavanoz içerisine bir miktar sirke ile yaptığınız karışımdan koyun ve üzerine iki kat biber ekleyin. Daha sonra ise biberlerin üzerine bir miktar maydanoz serpiniz. Bu şekilde tüm biberler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayınız. En son ise biberlerin üzerinde sosu dökerek kapağı çok sıkı bir şekilde kapatın. Bu şekilde közlenmiş biber turşusu, en az bir hafta açılmamalıdır.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Közlenmiş biber turşusu, sadece lezzetli bir garnitür değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Kırmızı biberler, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, ev yapımı turşular, probiyotik açısından zengin olup sindirim sağlığını destekler. Bu nedenle, közlenmiş biber turşusunu sadece lezzetli bir atıştırmalık olarak değil, aynı zamanda sağlıklı bir besin olarak da değerlendirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?