Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan, neredeyse tüm yemeklerin yapımında kullanılan bir sebzedir. Turşu yapımında kullanacağımız kırmızı soğan, beyaz kuru soğana göre daha fazla vitamin ve mineral barındırır. Soğanın bu içeriğinden turşu tüketerek faydalanmak mümkündür. Turşu, başlı başına sağlığa katkıda bulunan bir yiyecek türüdür. Bir de sağlık için faydalı sebze ya da meyveler kullanılarak hazırlandığında faydalarından daha fazla yararlanmak mümkündür. Kırmızı soğan, birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılmakta ve mucizevi etkilerinden yararlanılabilmektedir. Soğan turşusu tarifinden önce soğanın faydalarına göz atalım.

Soğanın Faydaları Nelerdir?

  • Soğan, antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip bir sebzedir. Beyaz soğana nazaran kırmızı soğan iki kat daha fazla antioksidan içerir. Bu nedenle de metabolizma üzerinde olumlu etki yaratır.
  • Vücudu serbest radikallere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Kansere karşı kullanılabilecek mükemmel bir sebzedir. Kanser tedavisinde vücuda yardımcı olur. Ayrıca kansere yakalanma olasılığını azaltır. Özellikle doku, gırtlak, ağız ve mide kanserine karşı yararlıdır.
  • Kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Sık tüketildiğinde bu etkisinden daha fazla yararlanılabilir. Dolayısıyla devamlı kan inceltici etkisi olan ilaç kullanan kişiler dikkatli tüketmelidir.
  • Kilo vermeye yardımcı bir üründür. Vücutta yağların parçalanmasına yardımcı olur.
  • Kemik sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Soğan Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane orta büyüklükte kırmızı soğan
  • 1 tane orta boy beyaz soğan
  • Yarım su bardağı elma sirkesi
  • Yarım su bardağı içme suyu
  • Yarım limon suyu
  • Yarım tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çorba kaşığı tane hardal
  • 1 çorba kaşığı kişniş tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 5 tane defne yaprağı

Soğan Turşusu Nasıl Yapılır?

Soğanların kabukları soyulduktan sonra bol su ile yıkanır. Ardından yarım ay şeklinde orta kalınlıkta doğranır. Doğranan soğanlar uygun bir kabın içine alınır ve üzerine kaynar su ile kaplanır. Kaynar suyun içinde 5 dakika bekletilerek suyu süzülür. Farklı bir kabın içine kişniş, hardal, tuz, nane, kırmızı pul biber, kara biber eklenir. Üzerine defne yaprakları parçalanarak eklendikten sonra, sirke, limon suyu, tuz ve su eklenip tüm malzeme karıştırıcı yardımı ile karıştırılır. Süzülmeye bırakılan soğanlar cam bir kavanoza alınıp, üzerine hazırlanan sulu harç dökülür. Hazırlanan karışım kavanozu doldurmazsa bir miktar su ve sirke karıştırılarak kavanoza ilave edilebilir. Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılarak, serin bir yerde turşu olana kadar bekletilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hasan Safa

11 Temmuz 2024 Perşembe

Soğan gerçekten neredeyse her yemekte kullanılıyor, peki kırmızı soğanın beyaz soğana göre daha fazla vitamin ve mineral içerdiğini biliyor muydunuz? Turşu yaparken bu faydalardan nasıl daha fazla yararlanabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hasan Safa bey, kırmızı soğanın beyaz soğana göre daha fazla vitamin ve mineral içerdiği doğrudur. Özellikle antioksidanlar ve antosiyaninler açısından zengindir. Turşu yaparken bu faydalardan daha fazla yararlanmak için kırmızı soğanı ince dilimler halinde kesip tuz ile ovabilirsiniz. Daha sonra sirke, limon suyu ve baharatlar ekleyerek bekletebilirsiniz. Bu şekilde kırmızı soğanın besin değerlerini koruyarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Top Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Top Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri