Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli yağlı biber turşusu, Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Turşular, özellikle sirke yardımıyla yapılan versiyonları ile oldukça yaygındır. Bu turşunun yapımında sirke, tuz, sıvı yağ ve şeker gibi malzemeler bir arada kullanılarak, yöreye özgü bir lezzet elde edilir. Eski zamanlarda, kullanılacak biberin tazeliği, ortasından kırdığınızda çıkan ses ile anlaşılırdı. Günümüzde cam kavanozlar tercih edilse de, geçmişte turşular genellikle 2-3 litrelik bidonlarda yapılırdı. Turşu yapıldıktan sonra, mutfakta göze çarpan bir yerde yan yatırılır ve evdeki herkes bu bidona tekme atarak turşunun malzemelerinin karışmasını sağlardı. İşte bu nedenle, Edirne mutfağında bu turşuya "tekme tokat turşusu" adı verilmiştir. Şimdi sirkeli yağlı biber turşusu tarifi için gerekli malzemelere bir göz atalım.

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kg yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • Sarımsak ve maydanoz

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

İlk önce sivri biberler güzelce yıkanır ve kurulanır. Daha sonra turşu kurulacak kavanozlara dikkatlice yerleştirilir. Yamuk sivri biberler el ile hafif bastırılarak kavanozlara yerleştirilir. Aralarına iri diş sarımsaklar ve kalın sapları ayrılmış iri doğranmış maydanoz yaprakları eklenir. Bir litrelik kavanoza ayçiçek yağı, sirke, tuz ve toz şeker konulup ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kavanozlar, bekleteceğiniz yerde yan yatırılır. Bu süre zarfında kavanozların kapakları kesinlikle açılmamalıdır. Her gün düzenli olarak kontrol edilen kavanozlar, gün içinde birkaç kez çevirilerek yağ ve sirkenin malzemenin her yanına eşit miktarda dağılması sağlanır. Bu uygulama 10-12 gün boyunca devam ettirilir. Bu sürenin sonunda, serin ve kuru bir yerde tutulan turşular, yemeğe hazır hale gelecektir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Güncel

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri