Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu biber turşusu, turşular geleneksel kış hazırlıkları arasında yer alan ve sofralarımızda olmazsa olmaz dediğimiz besinlerimizden biridir. Günümüzde çok sayıda turşu çeşidi yapılmaktadır. Bunları kimimiz kahvaltıda yerken, kimimiz ise yemek yanlarında meze olarak tüketmekten hoşlanır. Biz Türk insanının en çok sevdiği gıdalardan biri olan turşu; tercihe göre acı veya tatlı iki türlü yapılmaktadır. Biz ailece acıyı daha fazla seviyoruz. Bilhassa da soslu biber turşusu. Sade biber turşusuna nazaran bu daha fazla yediriyor kendini. İnsanın iştahını açıyor. Hatta bazılarının ekmek arası yapıp yediğini bile görmüştüm.

Yazın o güzel kırmızı bursa domatesleri ile hazırlanan biber turşusu hem görüntü itibari ile hem de lezzet açısından oldukça özel bir turşu türüdür. İsterseniz tatlı biber ile de yapabilirsiniz tabi. Bu tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Acılık oranı seçtiğiniz bibere bağlı olarak değişir. Kıl biberi, süs biberi veya cin biberi kullanılabilir.

Birçok tarif gibi soslu biber turşusu da çok farklı şekillerde yapılabilmektedir. Domatesi rendeleyen de var pişirip ekleyen de. Biberi doğrayanda var sapını koparıp parçalamadan yapan da. Ama benim vereceğim tarif birçoğundan farklı ve daha çabuk hazırlanıyor. Umarım beğenirsiniz.

Soslu Biber Turşusu İçin Gereken Malzemeler
  • 2 kilogram kırmızı domates
  • Yarım kilogram sivri biber veya süs biberi
  • 10 diş sarımsak
  • 1 su bardağı sirke
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu

Soslu Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle domatesleri güzelce yıkayıp soyun ve yemeklik doğrayın. Dilerseniz robotta da çekebilirsiniz. Daha sonra biberleri de yıkayıp saplarından tutup yemeklik doğrayın ve domatesin üstüne ekleyin. Sarımsakları ayıklayıp doğradıktan sonra, sirke, tuz, şeker ve yağı da domateslerin içine ilave edin. Malzemeleri kaşık ile güzelce harmanlayın. İsterseniz tadına bakıp eksik geldiğini düşündüğünüz varsa ekleme yapabilirsiniz. Domatesin suyu olduğu için su ilave etmeye gerek yoktur. Sosunuzu kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın ve serin yerde bekletin. Yaklaşık 2 hafta sonra yemeğe hazır duruma gelmiş olacaklardır. Ağzı açılan turşu kavanozunu dolapta muhafaza ediniz.

Ekstra İpuçları ve Öneriler

1. **Biber Seçimi:** Eğer çok acı sevmiyorsanız, tatlı biberler veya daha az acı olan biber türlerini tercih edebilirsiniz.2. **Sarımsak Miktarı:** Sarımsak miktarını damak tadınıza göre azaltabilir veya artırabilirsiniz.3. **Saklama:** Turşularınızı serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Açtıktan sonra buzdolabında saklamayı unutmayın.4. **Ekstra Tat:** Turşunuza ekstra aroma katmak için defne yaprağı veya karabiber taneleri ekleyebilirsiniz.Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri