Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu, pek çoğumuzun adını duymadığımız alışık olmadığımız bir turşu türü gibi düşünülebilir. Gedelek Bursa ilimizde bulunan küçük şirin bir köydür. Bu güzel köyün en önemli gelir kaynağı turşuculuk olduğundan dolayı yapılan turşulara da gedelek turşu ismi verilmiştir. Normalde gedelek turşu denildiği zaman sanki farklı bir malzemeden yapılan bir turşu gibi algılanıyor, fakat tamamen köyün isminden kaynaklı. Aslında şaşırmamak elde değil. Çünkü gedelek turşu bildiğimiz kornişon turşudan başka bir şey değil. Evet ama nedir bu gedelek turşuyu bu kadar meşhur edip dilden dile dolaştıran? Bu tamamen gedelek turşunun yapıldığı su ile alakalı bir durum. Çünkü gedelek köyünden çıkan su tamamı ile turşuya lezzetini veren ve diğer kornişon turşulardan farklı olmasını sağlayan şey. Yani eğer gedelek köyündeki kaynak suyunu kullanarak kornişon turşusu yapmadıysanız aynı lezzeti yakalayabilmek imkânsız maalesef. Ama yine de turşunuzu yaptıktan sonra gedelek turşusu ile kıyaslama yapabilirsiniz. Gedelek turşunun belli bir standardı yok limon ile yapanda var sirke ile yapanda.


Gedelek turşu için gereken malzemeler

  • 3 kilogram kornişon salatalık
  • 3 litre kaynatılmış ve sonrasında soğutulmuş su
  • 1 litre üzüm sirkesi ya da elma sirkesi tercih sizin
  • 8 çorba kaşığı iri deniz tuzu
  • 2.5 çorba kaşığı beyaz toz şeker
  • 1 büyük demet dere otu
  • 8-10 adet kereviz yaprağı
  • 20 diş iri sarımsak

Gedelek turşu nasıl yapılır?


Turşunun suyunu hazırlayarak gedelek turşuya başlayabiliriz. Bunun için, 3 litre kaynatılmış suyumuza deniz tuzunu ve toz şekeri ilave edip eriyinceye kadar karıştıralım. Yıkanmış ve kurulanmış kornişon salatalıkların başını ve dip kısımlarından minicik keselim. Kornişon salatalıkların belli yerlerine bir çatal yardımı ile delikler açalım ki turşunun suyu içlerine kadar girebilsin. Böylece içleri çıtır çıtır olacaktır.

Ilık hale gelen şekerli ve tuzlu su karışımına sirkeyi de olduğu gibi ekleyin ve güzelce karıştırın. Kornişon salatalıkları birer kiloluk kavanozlara doldurun. Belirtilen malzemelerden aşağı yukarı 4 adet 1'er kiloluk turşu çıkar. Daha sonra kavanozların en üst kısımlarına birer avuç sarımsak, yıkanmış ve temizlenmiş dere otu ve kereviz yaprağı koyun. Hazırladığınız turşu suyunu kavanozlar dolana kadar ekleyin. Gedelek turşularınızın ağzını yeni bir kapak ile kapatıp tercihen buzdolabına ya da serin bir yere kaldırın. Gedelek turşunuzun daha lezzetli olması için maksimum 3 hafta boyunca kesinlikle açmayın. Bu süreden sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Gedelek Turşu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Güncel

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem turşusu; isim itibarıyla sizlere garip gelebilir. Kelem turşusu herkes tarafından da yakından bilinen lahana turşusunun ta kendisidir. Lahana turşusunun yapımı da di[...]

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu kavurması, yöresel tariflerimizden biridir. Karadenizli olan birisine yabancı gelmeyen turşu kavurmasını, bazı kişiler daha duymamış bile olabilir. Tarif pazı sap[...]

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar turşusu; Turşularımı yazın yapamadım diye üzülmeyin. Kış sebzesi olan karnabahar ile kışın bile güzel bir turşu hazırlayabilirsiniz. Bu faydalı sebzenin[...]

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu, Lorlu biber turşusu genelde meze olarak tüketilen lezzetli turşulardan biridir. Diğer adı ciza olarak geçer. Genelde Yugoslav göçmenleri ve Arnavutlar[...]

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan turşusu, turşu ülkemizde oldukça fazla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanına eşlik eden turşu ayrıca sağlık için de çok faydalıdır. Turşu [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6