Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu, Turşu; Dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerindendir. Turşunun yapımı bazı kaynaklar M. Ö. 3000-4000 yıllarını işaret etmektedir-ki bu bilginin doğruluğu kesinlik kazanmamıştır. Yani tam olarak ne zaman ve nasıl yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Fakat gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı kesinlikle biliniyor. Gıdalarını, tuzlayarak uzun zaman saklamayı başaran insanlar, zamanla sebze, eti ve balığı tuzlu sıvılar içinde bekleterek bu yiyeceklerin daha ilk bakışta iştah açan renkli görüntüler oluşturmasını, kaliteli ve lezzetli olmasını sağlamışlardır.

Gelin Turşusu Dünyaya Yayılış Hikayesi; Turşu, dünyanın her yerinde farklı yöntem ve çeşitlerde asırlardır kuruluyor (Yapılıyor). Fakat tarih sahnesine çıkış noktası Asya olarak kabul edilmekte. Zira dünyada zengin gıda kaynaklarının ana-vatanı Asya ve Akdeniz bölgeleridir. Çünkü Dünyanın ilk uygarlıklarının bu alanlarda oluşması bunun ciddi bir delilidir.

Günümüz dünyasında turşusu en çok yapılan ve tüketilen kornişondur (Salatalığın bir türü, Hıyar) ve Hindistan kökenlidir. İlk önce Mezopotamya`ya getirilen kornişon, zaman içerisinde dünyanın her tarafına götürülmüştür. Denizaşırı ülkelere yol alan gemilerdeki denizcilerin temel beslenme kaynakları ise ambarlarında bulunan fıçıların içindeki kornişon kurulan turşularda. Turşu, dünya tarihinin farklı dilimlerinde derin anılar bırakmıştır. Sezar ve Napolyon ve daha birçoğu, turşunun, askerleri için güç ve cesaret kaynağı olduğunu belirtmişlerdir. Batının önemli liderlerinin değer verdiği bu gizemli gıda, günümüzde Batı sofralarında çok sınırlı bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise turşunun hala önemli bir yeri vardır.

Konumuz olan gelin turşusu yapılış şekliyle bildiğimiz turşudan farklıdır. Pratik ve hızlı bir şekilde sofraya gelmesi ayrı bir özelliğidir. Ege bölgesinde genelde dolmaların, pilavların et türü kızartmaların vazgeçilmezlerindendir. Ege yöresine has bu lezzetli turşunun tarifi aşağıdaki gibidir.


Gelin Turşusu İçin Malzemeleri

  • 2 tane közle-melik patlıcan
  • 2 adet kırmızıbiber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Arzu ettiğiniz miktarda limon veya koruk ekşisi (Koruk ekşisi tavsiyedir. Not; Koruk ekşisi ham üzümden yapılan bir tür yiyecektir).
  • Yeterince Tuz

Gelin Turşusu Nasıl Yapılır?


Önce biberleri ve patlıcan közleyin. Sonra sarımsak, yağ ve koruk ekşisini bir kaba alın. Blenderle krema şeklini alana kadar çırpın. Çırptıktan sonra közlenmiş soyulmuş olan biber ve patlıcanlara ekleyin. Su ve arzu edildiği kadar tuz ilave edin hafif dinlendirmek ve soğuması için buzdolabına yerleştirin.

Afiyet olsun.

Gelin Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar turşusu; Turşularımı yazın yapamadım diye üzülmeyin. Kış sebzesi olan karnabahar ile kışın bile güzel bir turşu hazırlayabilirsiniz. Bu faydalı sebzenin[...]

Kırmızı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmektedir. Tur�[...]

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem turşusu; isim itibarıyla sizlere garip gelebilir. Kelem turşusu herkes tarafından da yakından bilinen lahana turşusunun ta kendisidir. Lahana turşusunun yapımı da di[...]

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu, Yağlı turşu, Rumeli ve Trakya mutfaklarına ait bir lezzettir. Bazı yörelerde tekme tokat turşusu adı verilirken bazı yerlerde de yuvarlama turşusu denilme[...]

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı, Turşu kelimesi bile ağzımızın sulanmasına yetiyor da artıyor. Yemeklerimizin yanındaki vazgeçilmez ve daimî misafirimiz olan onsuz pek anlamı [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6