Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu: Tarihi ve Yapılışı

Turşu, dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerinden biridir. Turşunun yapımına dair bazı kaynaklar M.Ö. 3000-4000 yıllarını işaret etmektedir. Ancak bu bilginin doğruluğu kesinlik kazanmamıştır. Yani tam olarak ne zaman ve nasıl yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı bilinmektedir. İnsanlar, gıdalarını tuzlayarak uzun süre saklamayı başarmış ve zamanla sebze, et ve balığı tuzlu sıvılar içinde bekleterek bu yiyeceklerin iştah açan renkli görüntüler oluşturmasını, kaliteli ve lezzetli olmasını sağlamışlardır.

Gelin Turşusu ve Dünyaya Yayılış Hikayesi

Turşu, dünyanın her yerinde farklı yöntem ve çeşitlerde asırlardır yapılmaktadır. Tarih sahnesine çıkış noktası olarak Asya kabul edilmektedir. Zira dünyanın zengin gıda kaynaklarının ana vatanı Asya ve Akdeniz bölgeleridir. Dünyanın ilk uygarlıklarının bu alanlarda oluşması, bu duruma ciddi bir delil teşkil etmektedir.

Günümüzde en çok yapılan ve tüketilen turşu türü kornişondur (salatalığın bir türü olan hıyar) ve bu tür Hindistan kökenlidir. İlk olarak Mezopotamya'ya getirilen kornişon, zaman içerisinde dünyanın her tarafına yayılmıştır. Denizaşırı ülkelere yol alan gemilerdeki denizcilerin temel beslenme kaynakları ise ambarlarında bulunan fıçılardaki kornişon turşuları olmuştur. Turşu, dünya tarihinin farklı dönemlerinde derin anılar bırakmıştır. Sezar ve Napolyon gibi önemli isimler, turşunun askerleri için güç ve cesaret kaynağı olduğunu belirtmişlerdir. Batı'nın önemli liderlerinin değer verdiği bu gizemli gıda, günümüzde Batı sofralarında sınırlı bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise turşunun hala önemli bir yeri vardır.

Gelin Turşusu Nedir?

Gelin turşusu, yapılış şekliyle bildiğimiz turşulardan farklıdır. Pratik ve hızlı bir şekilde sofraya gelmesi ayrı bir özelliğidir. Ege bölgesinde genelde dolmaların, pilavların ve et türü kızartmaların vazgeçilmezlerindendir. Ege yöresine has bu lezzetli turşunun tarifi aşağıdaki gibidir.

Gelin Turşusu İçin Malzemeler

  • 2 adet közlemelik patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Arzu ettiğiniz miktarda limon veya koruk ekşisi (Koruk ekşisi tavsiye edilir. Not: Koruk ekşisi ham üzümden yapılan bir tür yiyecektir)
  • Yeterince tuz

Gelin Turşusu Nasıl Yapılır?

Önce biberleri ve patlıcanları közleyin. Sonra sarımsak, yağ ve koruk ekşisini bir kaba alın. Blender ile krema kıvamına gelene kadar çırpın. Çırptıktan sonra közlenmiş ve soyulmuş olan biber ve patlıcanlara ekleyin. Su ve arzu edilen miktarda tuz ilave edin. Hafif dinlendirmek ve soğuması için buzdolabına yerleştirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Güncel

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi