Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu ve Faydaları

Turşunun Türk mutfağında önemli bir yeri vardır. Geleneksel olarak her mutfakta bulunur ve tüketilir. Özellikle kış aylarında yapılır ve her yemeğin yanında tüketilir. Turşu çeşitli sebzelerden yapıldığı gibi meyvelerden de yapılır. Bunun yanı sıra, turşu suyu da çok lezzetli ve faydalıdır. İçine katılan birçok malzeme sayesinde sağlık açısından birçok yararı bulunmaktadır.

Turşu Yapım Zamanı

Yaz bitip sonbahar ayları geldiğinde turşular yapılmaya başlanır. Çünkü turşu sıcak havaya fazla dayanamaz ve bozulur. Bu yüzden en çok kış aylarında tüketilir. Tam da kış aylarındayız ve turşu yapmanın tam zamanı. Hem turşu suyu hem de turşu yapalım.

Karışık Turşu ve Turşu Suyu Yapımı

Karışık Turşu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağından eksik tuz (Kaya tuzu olursa daha iyi olur)
  • 2 litre üzüm sirkesi
  • 1.5 yemek kaşığı limon tuzu

Gerekli Sebzeler

  • 4 adet acur
  • 2 adet havuç
  • 4-5 adet sivri biber
  • 3-4 adet yeşil domates
  • 1 küçük boy beyaz lahana
  • 1 küçük boy karnabahar
  • 3-4 baş sarımsak
  • Yarım su bardağı nohut
  • İstediğiniz başka sebzeleri de ekleyebilirsiniz.

Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

İlk önce turşu suyunu hazırlayalım. İki litre suyu bir tencereye alıp ocağa koyalım ve kaynatalım. Soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra içine tuz, limon tuzu ve sirkeyi ekleyelim. Tuz ve limon tuzu eriyene kadar karıştıralım. Sonra sebzeleri hazırlamaya başlayalım. Tüm sebzeleri ayıklayıp iyice yıkayalım. Beyaz lahanayı orta kalınlıkta doğrayalım ve geniş bir kaba alalım. Sivri biberin ucuna minicik kesik atalım. Salatalıkların üzerine bıçak ile minik delikler açalım (Bunu iğne ile de yapabilirsiniz). Havuçların üzerlerini kazıyıp halka şeklinde doğrayalım, karnabaharları parçalara ayıralım. Yeşil domatesleri ister doğrayın isterseniz bütün olarak kullanın. Bunların hepsini geniş bir kapta harmanlayalım. Turşuyu yapacağımız bidonu ya da cam bir konserve şişesini alalım. Yarım su bardağı nohudu bidonun dibine atalım. Üzerine ayıklayıp doğradığımız sarımsakları da ekleyelim. Hazırladığımız sebzelerin yarısını bidona koyalım ve yine üzerine sarımsak ekleyelim. Kalan sebzeleri de bidona basıp sarımsakları da ilave edelim. Önceden hazırladığımız turşu suyunu sebzelerin üzerine dökelim. Turşunun üzerini bassın su. Sonra kapağını sıkıca kapatalım ve 15-20 gün bekletelim. 20 gün sonra turşumuz hazır olacaktır. İster sebzeleri ile isterseniz suyu ile tüketebilirsiniz.

Turşu Suyunun Faydaları

Turşu suyunun sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır:

  • Elektrolit dengesini sağlar ve kas kramplarını önler.
  • Probiyotikler içerir ve sindirim sistemine faydalıdır.
  • Antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yüksek miktarda C vitamini içerir ve soğuk algınlığına karşı korur.
  • Kan şekerini dengeler ve insülin direncini azaltır.

Turşu suyu, sağlıklı yaşamın destekleyicisi olarak günlük beslenme rutininize eklenebilir. Ancak, yüksek tuz içeriği nedeniyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri