Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu

Turşu, yaz sebze ve meyveleri ile hazırlanan bir kışlık yiyecek türüdür. Farklı sebze ve meyvelerden yapılabilir. Turşu yapımında kullanılan sebzelerden biri de turptur. Turp, sağlığın simgesi olarak kabul edilen bir sebzedir. C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan turp, başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı iyi gelir. Lif bakımından zengin olduğu için sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Diyet yapanlar için de mükemmel bir alternatiftir. Kırmızı turp turşusu, diyetlerde gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir yiyecek türüdür. 100 gram turp yaklaşık 16 kalori içerir. Folik asit bakımından en iyi kaynaklardan biridir. Böbrek sağlığını korur, idrar söktürücü etkisi bulunur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. En iyi antioksidanlardan biridir ve cilt sağlığı için de faydalıdır.

Kırmızı Turp Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo turp
  • 1 tane havuç
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı hardal tohumu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı kişniş tohumu
  • Önceden kaynatılıp soğutulmuş su
  • Birkaç tane kereviz yaprağı
  • Üzüm sirkesi

Kırmızı Turp Turşusu Nasıl Yapılır?

Turp turşusu için temin edilen turp ve havuç yıkanır. Havucun kabukları soyularak çok ince olmamak kaydıyla halka şeklinde doğranır. Aynı şekilde kırmızı turp da soyularak ince olmayacak şekilde halka şeklinde doğranır. Cam turşu kabına doğranan kırmızı turp ve havuç atılır. Sarımsaklar önceden suya ıslatılır. Sarımsağı ıslatmanın nedeni kabuğunu kolay soymaktır. Islanan sarımsakların kabuğu soyularak turp ve havucun aralarına eklenir. Üzüm sirkesi kavanozun yarısını dolduracak ölçüde sirke ve aynı ölçüde kaynatılıp soğutulmuş su bir kabın içinde birleştirilir. Üzerine tuz, limon tuzu, hardal tohumu, karabiber, toz şeker ve kişniş tohumu eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım turşu kabına dökülür. Kabın üst katına kereviz yaprakları yerleştirilir ve kabın ağzı sıkıca kapatılır. Hazır hale gelen turşu serin ve karanlık bir ortamda 1 hafta kadar bekletildikten sonra tüketim için hazır olacaktır. Turşu kullanılmaya başlandıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Sonuç

Kırmızı turp turşusu, sağlıklı ve lezzetli bir yiyecek olarak diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Yüksek C vitamini ve folik asit içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir, böbrek sağlığını korur ve sindirim sistemini düzenler. Hazırlanışı kolay olan bu turşu, serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilerek en iyi sonuçlar elde edilir. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri