Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık turşusu; Balık ve balık ürünleri insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Balık turşusu da bunlardan bir tanesidir. Balık omega yağ asitleri, E vitamini ve B6, B12 vitaminleri bakımından çok zengindir. Özellikle çocuklar için çok faydalı bir besindir. Balık ürünleri arasında çok sevilerek tüketilen balık turşusu, çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından tüketilir. Balık turşusu mevsimi olmasa bile, insan sağlığına ve çocukların gelişimine çok etkili olan balık ve balık ürünlerinin istenildiği zaman tüketilmesine imkân verir. Turşusu yapılan balık ürünleri uzun süreler boyunca uygun saklama koşulları sağlandıktan sonra, bozulma ve bayatlama durumunu göstermez. Bu durumdan dolayı birçok kişi mevsiminde balıkları alarak bu mükemmel balık turşularını yaparlar. Bu şekilde yılın her mevsiminde mükemmel bir yiyecek olan balık turşusunu tüketmektedirler. Lezzetli ve sağlıklı balık turşusunu yaparken püf noktalarına dikkat etmek gerekir.


Balık turşusu için malzemeler

  • Bir kilo kadar balık (Her balık yalnız balık turşusu yapmaya uygun değildir. Bunun için lüfer, kılıç, hamsi, kolyoz gibi balık türleri uygun olur.)
  • 5-6 diş sarımsak
  • 5-6 adet tane karabiber ve 1-2 adet tane karanfil
  • Birkaç adet limon yaprağı
  • 3 adet limon
  • Bir çorba kaşığı tuz

Balık turşusu nasıl yapılır?


Öncelikle balıkları iyice temizleyin ve balıkların filetosunu çıkartın. Temizleme işlemine özen gösterin, hiçbir balık artığı kalmasın. Balıkları uygun bir kaba alın ve tuzla iyice ovalayıp tuzlayın. Daha sonra aynı kap içerisinde tuzlanan balıkları yaklaşık bir gün boyunca bekletin. Böylece balıklar tuzu tam olarak içine çekecek turşu olmaya hazır hale gelecektir.

Bir günlük süre bittiğinde artık yavaş yavaş balıkların dış yüzeyini iyice yıkayın ve kalan tuzlardan arındırın. Geniş bir kap içerisine limon yapraklarını serdikten sonra üzerine karabiberleri atın. Sarımsakları ezin sonra kaba atın. Balıkları bunların arasına koyun. Başka ayrı bir kabın içerisine bir fincan tuz atarak, bir litre su ile karıştırın. Bu suyun içerisine ise limonun suyunu sıkın. Hazırlanmış olan bu karışımı kaba dizdiğiniz balıkların üzerine dökün. En son balıkların üzerine bir ağırlık koyun. Yaklaşık olarak 2-3 gün içerisinde balık turşusu hazır olacaktır. İsterseniz balık turşusunu kışında tüketebilirsiniz.


Balık turşusunu yapmak için püf noktaları


Yapılış aşamasına geçmeden önce, balık turşusu yapılışı sırasında hijyen kurallarına önem vermek gerekir. Bu hem sizin hem de ailenizin sağlığı için çok önemlidir. Malzemeleri önceden hazırlamak, sizler için yapılış aşaması daha da kolaylaşacaktır. Malzemeleri hazırladıktan sonra, yapılış aşamasında kıvamı tam olarak tarife göre yapmanız çok daha iyi olacaktır. Bu durum balık turşusunun lezzetinde müthiş bir etki bırakacaktır.

Balık Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu, Turşu bizim yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biridir. Kış hazırlıklarında en baş sırayı çeken turşu bir de acı olursa o zam[...]

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biberi Turşusu, Adından da anlaşılacağı üzere Kahramanmaraş yöresine ait olan bu turşu biberinin ekimi nisan ayında başlar ve tarladan toplanan taze biberlerle y[...]

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno biber turşusu, bu biberin ana vatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden, cin biber familyasındandır. Tam olgunlaşmış jalapeno biberin boyu 5-9 cm arasında de[...]

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Limonla turşu yapımı, istenilen sebzeleri tuzlu su veya sirkeli su içerisinde limon ile muhafaza ederek belirli bir süreden sonra farklılaşmasıyla oluşmaktadır. Bunun iç[...]

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda g�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6