Biber Dolma Turşusu Biber dolma turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ülkemiz, dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olup, turşu çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Biber dolma turşusu, bu lezzetli çeşitlerden sadece bir tanesidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i bu turşuyu severek tüketmektedir. Genellikle ev hanımlarının büyük bir keyifle hazırladığı biber dolma turşusu, vitamin açısından da oldukça zengindir. Biber Dolma Turşusunun Faydaları Biber dolma turşusunda kullanılan sarımsak ve kırmızı kapya biberi, bu turşunun olmazsa olmaz bileşenlerindendir. Kapya biberin birçok faydası bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenler, hazmı kolaylaştırır, kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığı oluşumunu engeller. Ayrıca midede gaz birikimini önler, endorfin hormonları salgılayarak mutluluk hissi verir. Sarımsak da birçok derde deva olan bir bitkidir. Asırlardır kullanılan bu vitamin ve mineral deposu bitki, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler, tansiyonu ve kolesterolü düzenler, kanı temizler ve şifa verir. Biber Dolma Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Suyu İçin Gerekli Malzemeler
Biber Dolma Turşusu Nasıl Yapılır? Dolmalık biberleri iyice yıkayıp saplarını ve tohumlarını çıkarınız. Lahana, kapya biberi, havuç, kornişon salatalık, yeşil biber ve maydanozu ince bir şekilde doğrayıp karıştırınız. Bu karışımı, yıkadığınız biberlerin içine sıkıca doldurunuz. Sarımsakları istediğiniz şekilde iç malzemenin içerisine doğrayabilir ya da kavanoza dizdiğiniz dolmaların aralarına serpebilirsiniz. Doldurduğunuz biberleri ağız kısımları yukarı gelecek şekilde kavanozlara diziniz. Sirkeyi kavanoza boşaltınız. Ardından tuz ve limon tuzu ilave ettiğiniz 5 litre suyu kavanoza ekleyiniz. Hava almayacak şekilde kavanozların ağzını kapatarak beklemeye bırakınız. Biber dolma turşusu, sabırla bekletildikten sonra hazır hale gelir ve sofralarınıza lezzet katar. Afiyet olsun! |