Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek turşusu hem yapıldığı kelek türü hem iştah açıcı özelliği ile değişik bir tat olarak sevilerek tüketilen bir turşu türüdür. Ham kavuna kelek denildiğini hepimiz biliriz, kelek tek başına tüketildiğinde pek tat vermese de turşu olarak hazırlanıp tüketildiğinde başka bir tat ve lezzete sahip oluyor. Kelek aslında faydalı bir besindir, boşaltım sistemini çalıştırması özelliği ile kabızlık sorununa oldukça faydalıdır, iyi bir idrar söktürücüdür, böbrek taşlarının atılmasında oldukça faydalıdır, idrar yolu iltihaplarının giderilmesinde oldukça faydalıdır, aç karnına tüketilmesi durumunda sindirimi kolaylaştırır kabızlık sorununu giderir, çekirdekleri kaynatılarak suyu içilmesi halinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, sinir sistemini sakinleştirici özelliği ile uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir, basur ve romatizmaya iyi gelir. Kelek ham hali ile tüketildiğinde bütün bu faydaları sağlayamasa da turşu olarak tüketildiğinde bütün bu faydaları sağlayacaktır. Kelek turşusu nedir, nasıl yapılır, lezzetli bir kelek turşusu yapmak için malzemeler nelerdir, şimdi buna bakalım.


Kelek turşusu için gerekli malzemeler

  • Üç adet orta boy kelek
  • İki baş sarımsak
  • Çekilmiş salamura kaya tuzu
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir kahve fincanı dolusu üzüm sirkesi
  • İki adet defne yaprağı
  • Yeteri kadar su

Kelek turşusu nasıl yapılır?


Öncelikle kelekler bol suda iyice yıkanır sap kısımları bir bıçak yardımı ile temizlenir, iki baş sarımsak kabukları soyularak hazır hale getiririz, ölçü almak amacı ile turşu kuracağımız kabı beraber su ile doldurup bu suyu derince bir kaba boşaltırız, bu suyun içine çekilmiş kaya tuzunu ve yarım fincan sirkeyi boşaltırız, içinde tuzlar eriyene kadar karıştırırız, daha önce yıkayıp sap kısımlarını temizlediğimiz kelekleri birkaç yerinden bıçak darbesi ile delip turşu kuracağımız kabın içerisine koyarız, kelekleri kabın içerisine koyarken daha önce soyup hazırladığımız sarımsakları ve defne yaprağını keleklerin arasına koyarız, kelekleri bu şekilde kavanoza doldurduktan sonra, en üste değişik bir tat vermesi için yıkayıp hazırladığımız yarım demet maydanozu kavanozun en üst kısmına koyarız, bir kabın içerisinde erittiğimiz sirkeli tuzlu suyu, maydanozu da içine alacak şekilde ağzına kadar bu su ile doldururuz, bütün bu işlemleri yaptıktan sonra, kavanozun ağzını sıkıca kapatıp turşu kavanozunu güneş görmeyen serin bir yere koyarız 15 gün boyunca hiç açmadan bekletiriz. Kelek turşusu artık hazırdır.

Afiyet olsun.

Kelek Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kaya Koruğu Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kaya Koruğu Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Güncel

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu kalori, Turşu hemen hemen her yemeğin yanında tüketilen bir besindir. Evde kolaylıkla hazırlanabilen turşu özellikle kış aylarında sık bir şekilde tüketilmekte[...]

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kabak turşusu, turşu yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında tüketmek için geliştirilen bir tekniktir. Farklı sebze ve meyveler özel turşu tuzu ve sirke buluşturularak d[...]

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yurdumuzun her yöresinde yapılan ve özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen, diğer turşulara göre daha çok tercih edilen ve salatalık ile yapılan turşu tür�[...]

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan kışa hazırlı[...]

Sivri Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sivri Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sivri biber turşusu; benim kuru fasulyenin yanına en çok yakıştırdığım turşu çeşididir. Mutfakta bir şeyi ne kadar çok yaparsanız eliniz o kadar çok alışır ve ar[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6