Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu

Kelek turşusu, yapıldığı malzeme olan kelek ve iştah açıcı özelliği ile farklı bir tat olarak sevilerek tüketilen bir turşu türüdür. Ham kavuna kelek denildiğini hepimiz biliriz. Kelek, tek başına tüketildiğinde pek tat vermese de, turşu olarak hazırlandığında bambaşka bir lezzete sahip olur. Kelek aslında faydalı bir besindir. Boşaltım sistemini çalıştırması özelliği ile kabızlık sorununa oldukça faydalıdır, iyi bir idrar söktürücüdür, böbrek taşlarının atılmasında ve idrar yolu iltihaplarının giderilmesinde etkili olur. Aç karnına tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık sorununu giderir. Keleğin çekirdekleri kaynatılarak suyu içildiğinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, sinir sistemini sakinleştirici özelliği ile uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir, basur ve romatizmaya iyi gelir. Kelek, ham hali ile tüketildiğinde bu faydaların tamamını sağlayamasa da, turşu olarak tüketildiğinde bu faydaları sağlar. Şimdi kelek turşusu nedir, nasıl yapılır ve lezzetli bir kelek turşusu yapmak için gerekli malzemeler nelerdir, bunlara bakalım.

Kelek Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • Üç adet orta boy kelek
  • İki baş sarımsak
  • Çekilmiş salamura kaya tuzu
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir kahve fincanı dolusu üzüm sirkesi
  • İki adet defne yaprağı
  • Yeteri kadar su

Kelek Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle kelekler bol su ile iyice yıkanır ve sap kısımları bir bıçak yardımı ile temizlenir. İki baş sarımsak kabukları soyularak hazır hale getirilir. Turşu kuracağınız kabı su ile doldurup bu suyu derince bir kaba boşaltın, bu suyun içine çekilmiş kaya tuzunu ve yarım fincan sirkeyi ilave edin. Tuzlar eriyene kadar karıştırın. Daha önce yıkayıp sap kısımlarını temizlediğiniz kelekleri birkaç yerinden bıçak ile delip turşu kuracağınız kabın içerisine koyun. Kelekleri kabın içerisine koyarken, daha önce soyup hazırladığınız sarımsakları ve defne yaprağını keleklerin arasına yerleştirin. Kelekleri bu şekilde kavanoza doldurduktan sonra, en üste farklı bir tat vermesi için yıkayıp hazırladığınız yarım demet maydanozu ekleyin. Bir kabın içerisinde erittiğiniz sirkeli tuzlu suyu, maydanozu da içine alacak şekilde kavanozun ağzına kadar doldurun. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra, kavanozun ağzını sıkıca kapatıp turşu kavanozunu güneş görmeyen serin bir yere koyun ve 15 gün boyunca hiç açmadan bekletin. Kelek turşusu artık hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri