Ayva Turşusu Ayva turşusu, sonbahar aylarında hazırlanan ve kış ile ilkbahar aylarında tüketilen bir turşu türüdür. Hazırlık aşaması diğer turşu çeşitlerine benzer. Besin değeri yüksek olup kalorisi düşüktür. Turşu yemeyi sevenlere farklı bir alternatif olarak sunulabilir. İçerisinde kullanılan malzemelerden ötürü vitamin açısından oldukça zengindir. Ayvanın ve dolayısıyla ayva turşusunun vücuda birçok faydası vardır. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
Ayva Turşusu İçin Malzemeler
Ayva Turşusu Nasıl Yapılır? Ayva turşusu yapımına başlamadan önce derin bir tencerenin içerisine su koyalım ve su kaynayana kadar diğer işlemleri yapalım. Ayvaları bol su ile yıkayalım. Temizlenmiş ayvaları arzu ettiğiniz şekillerde dilimleyin. Ayvanın içinden çıkardığınız çekirdekleri kaynayan suyun içerisine atın. Su tamamen kaynadıktan sonra dilimlediğiniz ayvaları tencereye koyun ve iki dakika kadar pişirin. 2 dakikadan fazla pişirmeyin; aksi takdirde ayvalar iyice pişer ve turşu başarısız olur. Hafif haşlanmış ayvaları süzün ve soğumaya bırakın. Sarımsakları soyun. Kavanoza ilk olarak sarımsakları atın ve ardından bir sıra ayva bir sıra kereviz yaprağı olacak şekilde kavanozu doldurun. Üzüm ve maydanozu da kavanozun en üst kısmına gelecek şekilde yerleştirin. Sıvı malzemeyi karıştırmak için büyük bir cam kase alın ve içerisine şeker, tuz, su ve sirkeyi koyup, tuz kaybolana kadar iyice karıştırın. Hazırlamış olduğunuz su karışımını kavanoza koyun. Suyu doldurduğunuz kavanozu sağa sola iyice sallayın ve bu sayede tuzlu ve sirkeli karışım her yere ulaşmış olacaktır. Bu işlemi yaptıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşunun olma süresi saklandığı ortamın sıcaklığına göre farklılık göstermektedir. Eğer turşunun hemen olmasını istiyorsanız oda sıcaklığında bekletin. Ayva turşusu hazırdır. Afiyet olsun. |
Yümna
24 Temmuz 2024 ÇarşambaAyva turşusunun kalp çarpıntısına iyi geldiğini duydum, doğru mu? Bu turşuyu yaparken ayvaların fazla pişmemesi için ne kadar dikkat etmeliyiz? Ayva turşusunun mide bulantısına iyi geldiğini de söylüyorlar, bu gerçekten işe yarıyor mu?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Yümna,
Ayva turşusunun kalp çarpıntısına iyi gelip gelmediği konusunda kesin bir bilgiye sahip değilim, çünkü bu tür geleneksel bilgilerin bilimsel olarak doğrulanması gerekiyor. Ancak, doğal ve ev yapımı turşuların genel olarak probiyotik içeriği sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinir. Ayva turşusunun mide bulantısına iyi gelmesi de bu probiyotik etkiden kaynaklanıyor olabilir.
Ayva turşusu yaparken ayvaların fazla pişmemesi için dikkatli olmanız önemli. Ayvaları turşu yapmadan önce hafifçe haşlayabilirsiniz, ancak çok fazla pişirip yumuşamalarına izin vermemelisiniz. Bu, turşunun kıtır kıtır olmasını sağlar ve lezzetini korur.
Umarım bu bilgiler işinize yarar. Sağlıklı günler dilerim!