Haşlanmış Lahana Turşusu Haşlanmış lahana turşusu, kış mevsiminde yapılabilecek ve kışın tüketilebilecek oldukça rağbet gören ve sevilen bir turşu tarifidir. Hatta lahana sevmeyen biri bile bu turşuyu severek tüketebilir. Üstelik yapımı da oldukça kolaydır. Haşlanmış lahana turşusu hazırlarken, lahanaları kavanoza sığdırmak ve turşu olgunlaştığında kavanozda fazla boşluk kalmamasını sağlamak için bazı püf noktaları bulunmaktadır. Akşamdan lahanaları tuzlayarak bekletmek, lahanaların kavanoza daha rahat basılmasını sağlar. Ancak, hemen turşuyu kurmak isterseniz, lahanaları haşlayarak da hazırlayabilirsiniz. Her iki yöntemle de kurulan turşu, olgunlaştığında kavanozda fazla boşluk kalmayacaktır. Ayrıca, hafif acımsı olan lahanaların lezzet kazanmasına ve acısının gitmesine yardımcı olur. Lahana turşusuna kereviz eklemek de güzel bir aroma katarak daha lezzetli bir turşu elde etmenizi sağlar. Haşlanmış Lahana Turşusu İçin Malzemeler
Haşlanmış Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? Lahanaları önce ayıklayın ve dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Doğranmış lahanaları kaynamakta olan suya atarak 1-2 dakika haşlayın ve ardından bir kevgir yardımıyla çıkarın. Bu işlemi lahanalar bitene kadar tekrarlayın. Bu malzemeler için 3 litrelik bir kavanoz yeterli olacaktır. Önce kavanozun dibine nohutları ve ikiye bölünmüş sarımsakları atın. Ardından doğranmış lahanaları kavanoza yerleştirmeye başlayın. Haşlanmış oldukları için fazla zorlanmadan sıkıştırarak yerleştirebilirsiniz. Kavanozun içine sirkeyi dökün. Kaynatılmış ve soğutulmuş suyu ekleyerek kavanozu, ağzının 1-2 parmak altına kadar doldurun. En az 20 dakika bekleyin, çünkü haşlanmış lahana suyunu kavanozun içine salacaktır. Bekledikten sonra kavanozdan bir miktar suyu çıkarın ve bu suya toz şekeri ekleyerek karıştırın. Şekerli suyu kavanoza geri ekleyin ve turşunun üzerinde hiç boşluk kalmayacak şekilde doldurun. En üste kereviz saplarını koyarak kavanozun kapağını sıkıca kapayın. Güneş ışığı almayan bir yerde 2-4 hafta bekletin. Bu sürenin sonunda lahana turşusunu tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak kapağını açtıktan sonra buzdolabında veya serin bir yerde saklamanızı öneririz. Böylece haşlanmış lahana turşusunu bozulmadan ve yumuşamadan tüketebilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Merzuka
24 Temmuz 2024 ÇarşambaLahanaları haşlarken neden sadece 1-2 dakika haşlamamız gerekiyor? Daha uzun süre haşlasak ne olur?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerzuka, lahanaları sadece 1-2 dakika haşlamanın nedeni, besin değerlerini ve renklerini korumaktır. Daha uzun süre haşlarsan hem vitamin kaybı yaşanır hem de lahana rengini ve dokusunu kaybeder, bu da tadını ve görünümünü olumsuz etkiler. Kısa süre haşlama, lahanaların canlılığını ve besleyiciliğini muhafaza eder.