Patlıcan Turşusu Patlıcan Turşusunun Faydaları Patlıcan turşusu, ülkemizde oldukça fazla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanına eşlik eden turşu, ayrıca sağlık için de çok faydalıdır. Turşu, birçok meyve ve sebze kullanılarak hazırlanan çok fazla çeşide sahip bir besin maddesidir. Salatalık, domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerle yapılabildiği gibi elma ve armut gibi meyveler kullanılarak da yapılmaktadır. Özellikle patlıcanı yemek olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler için patlıcan turşusu mükemmel bir alternatiftir. Bu sayede patlıcanın da faydalarından yararlanmak mümkün olur. Sebze ağırlıklı bir besin maddesi olduğundan dolayı içerisinde yağ bulunmaz. Bu nedenle kalorisi oldukça düşüktür. Turşu, hazırlandığı sebze ya da meyveye göre sağlık adına hizmet edebilir. Turşunun genel faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Harcı İçin
Üzeri İçin
Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır? Büyük bir tencereye su doldurularak ocağa alınır ve kaynatılır. Patlıcanlar bol su ile yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan kaynar suyun içine atılır. Suyun içinde ters düz edilerek 5 dakika haşlanıp sudan çıkarılır ve süzgece alınarak soğumaya bırakılır. Ardından havuçların kabukları kazınarak aynı kaynayan suya atılıp, 2-3 dakika haşlanarak süzgece alınır. İç harcı için, sarımsakların kabukları soyularak ezilir. Yeşil biberler yıkandıktan sonra ufak ufak doğranır. Maydanoz yıkanarak iri iri doğranır. Haşlanan havuçlar küp-küp doğranır. Doğranan tüm malzeme uygun bir kabın içinde harmanlanır. Üzerine tuz ve limon suyu eklenip karıştırılır. Haşlanan ve soğuyan patlıcanlar karnıyarık şeklinde açılır. İçine hazırlanan iç harçtan doldurulup, iç harcın çıkmaması için ip ile bağlanır. 5 kiloluk cam kavanozun içine hazır hale gelen patlıcanlar sıralanır. Üzerine üzüm sirkesi ve tuzlu su eklenir. 5 kiloluk bir kavanoz için 1 litre su ve 3 çorba kaşığı tuz yeterli olur. Kavanozun üzerine son olarak 1 demet maydanoz direkt sapları ile kavanozun ağzını kapatacak şekilde yerleştirilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak, kavanoz ters çevrilir. Bir süre ters olarak bekletildikten sonra karanlık ve serin bir yerde saklanır. Patlıcan turşusu yaklaşık 2 hafta içinde tüketime hazır olur. Afiyet olsun. |
Leylâk
21 Temmuz 2024 PazarPatlıcan turşusunun içinde yağ bulunmadığı için kalorisi düşüktür demissiniz, aynı zamanda sindirim sistemi için de iyi oldugunu belirtiyorsunuz. Bu turşuyu diyet yaparken tüketmemde bir sakınca var mı?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Leylâk,
Patlıcan turşusu, düşük kalori içeriği ve sindirime yardımcı olmasıyla diyet yapanlar için iyi bir seçenek olabilir. Ancak, turşular genellikle tuz içerir ve fazla tuz tüketimi ödem yapabilir veya tansiyonu etkileyebilir. Bu nedenle, patlıcan turşusunu mümkünse ölçülü tüketmeye dikkat etmelisiniz. Diyetinizle uyumlu olup olmadığı konusunda bir beslenme uzmanına da danışabilirsiniz. Afiyet olsun!