Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu

Muşmula, halk arasında töngel diye de adlandırılır. Muşmula turşusu, özellikle Erzurum yöresine ait bir lezzettir. Birçok turşu çeşidi bulunmakla birlikte, her çeşidi nezle ve gribe karşı faydalıdır. Kış aylarında bol bol tüketilmesi önerilir. Bu turşuya meyve turşusu da denebilir ve sofralarda insanlara farklı bir lezzet sunar. Muşmula turşusu, C vitamini ve mineraller açısından zengindir ve oldukça faydalıdır. Lezzetli olmasının yanı sıra sağlıklı bir alternatiftir. Misafirlere ikram edebileceğiniz farklı bir turşu çeşididir ve pilavların, yemeklerin yanında çok güzel gider. Bağırsakları çalıştırır ve kan dolaşımını düzenler.

Muşmulanın Yetiştiği Bölgeler ve Özellikleri

Muşmula, ülkemizde yaygın olarak Karadeniz Bölgesi'nde yetişir. Muşmulanın cinsleri bölgeye göre değişiklik gösterir. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte, bazı kesimlerde ise yeşil renkte olabilir. Ancak, muşmulanın tadı her bölgede aynıdır. Muşmulanın kabuğu kıllımsıdır ve kabuğunun içinde beyaz renkte, elmanın içini andıran bir tabaka bulunur ve çekirdekleri vardır. Muşmula ağacı, klasik ağaçlardan farklıdır; boyu iki-üç metreye kadar uzar ve sert iklimleri sever, meyvesi de serttir. Muşmula meyvesi ortalama ceviz büyüklüğündedir ve dışı biraz kıllıdır. İyice olgunlaştıktan sonra yenir. Muşmulanın turşusu oldukça lezzetli olur ve çok sevilir.

Muşmula Turşusunun Malzemeleri

  • 4 Kg muşmula
  • 1 Kg toz şeker
  • Bir fiske tuz

Muşmula Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle muşmuların üst kısımlarındaki tüyleri ve sapları bir bıçak yardımı ile iyice temizleyelim ve bol su ile yıkayalım. Yıkadıktan sonra süzülmesini bekleyelim. Muşmular süzüldükten sonra 5 kiloluk cam bir kavanoz içerisine yerleştirelim. Üzerine 1 kg toz şekeri ve biraz tuz ekleyelim ve kavanozun kapağını güzelce kapatalım. Bu şekilde ertesi güne kadar bekletelim. Bir gün sonra muşmuların üzerini geçecek kadar su ilave edelim ve kavanozun ağzını sıkıca kapatalım. Bu şekilde 20 gün bekletelim. Bekledikten sonra muşmula turşumuz yenmeye hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri