Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri


Muşmula turşusu, Muşmula halk arasında töngel diye adlandırılır. Muşmula turşusu Erzurum yöresine ait bir lezzettir. Birçok turşu çeşidi vardır. Turşuların her çeşidi nezle gribe iyi geliyor. Kış aylarında bol bol tüketmek gerekiyor. Bu turşuya meyve turşusu da denebilir. Sofralarda insanlara değişik bir lezzet sunuyor. Muşmula turşusunda C vitamini ve mineral bulunuyor ve çok faydalıdır. Çok sağlıklı ve lezzetli oluyor. Misafirlere ikram edeceğiniz çok farklı bir turşudur. Pilavların, yemeklerin yanında çok güzel gidiyor. Bağırsakları çalıştırıyor. Kan dolaşımını düzenliyor. Muşmula ülkemizde yaygın olarak Karadeniz Bölgesinde daha çok yetişiyor. Muşmulanın cinsleri bölgeye göre değişiyor. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte oluyor. Bazı kesimlerde yeşil renkte oluyor. Ama muşmulanın tatları her bölgede aynıdır. Muşmulanın kabuğu kılımsıdır ve kabuğunun içerisinde beyaz renkte elmanın içini andıran tabaka oluyor ve çekirdeği bulunuyor. Muşmula ağacı normal ağaçlara benzemez. Boyu iki üç metre uzayabiliyor. Muşmula ağacı sert iklimleri sever ve meyvesi de serttir. Muşmula meyvesi ortalama ceviz büyüklüğünde oluyor ve dışı biraz kıllıdır. İyice olgunlaştıktan sonra yenir. Muşmulanın çok güzel turşusu oluyor ve çok seviliyor.


Muşmula turşusunun malzemeleri

  • 4 Kg muşmula
  • 1 Kg toz şeker
  • Bir fiske tuz

Muşmula turşusu nasıl yapılır?


Öncelikle muşmulaların üst kısımlarındaki tüyleri ve sapları bir bıçak yardımı ile iyice temizleyelim ve bol suyla yıkayalım. Yıkadıktan sonra süzülmesini bekleyelim. Muşmulalar süzüldükten sonra 5 kiloluk cam bir kavanoz içerisine koyalım. Sonra üzerine 1 kg toz şekeri ve biraz tuz ekleyelim ve kavanozun kapağını güzelce kapatalım. Bu şekilde ertesi güne kadar bekletelim. Bir gün sonra muşmulaların üzerini geçecek kadar su ilave edelim ve kavanozun ağzını sıkıca kapatalım. Bu şekilde 20 gün bekletelim. Bekledikten sonra muşmula turşumuz yenmeye hazır olmuştur.

Afiyet olsun.

Muşmula Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması, Kış mevsiminin faydalı sebzelerinden biri olan lahananın, turşusu da oldukça sevilmektedir. Lahana hem kalorisinin düşük olması sebebi ile hem d[...]

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnıbahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar turşusu; Turşularımı yazın yapamadım diye üzülmeyin. Kış sebzesi olan karnabahar ile kışın bile güzel bir turşu hazırlayabilirsiniz. Bu faydalı sebzenin[...]

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık turşu, sadece belli bölgelerde değil, ülkemizin her bölgesinde en çok yapılan turşu türüdür. Tarihi oldukça ski zamanlara dayanan bu turşu türü, yapılı�[...]

Kırmızı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmektedir. Tur�[...]

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması, Karadeniz'in yöresel lezzetlerinden bir tariftir. Fasulye turşusu kavurması hem kolay ve pratik yapılır hem de tadı çok güzeldir, severek ve be[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6