Acı domates turşusu, lezzetli ve popüler bir mezedir. Ezme şeklinde hazırlandığı için sos kıvamında harika bir turşudur. Çok acılı olmasını istemiyorsanız acı süs biberi kullanabilirsiniz. Eğer az acılı olmasını tercih ediyorsanız küçük sarı biber kullanabilirsiniz. Acı domates turşusunu hazırlarken içerisine su eklenmemelidir. Domatesin kendi suyu yeterli olacaktır ve bu sayede domatesin lezzeti daha belirgin hale gelir. Yaz sonlarına doğru domates ve biberlerin lezzeti artar. İşte tam bu zamanlarda seçilen güzel malzemeler ile, acılı domates turşusunu yapabilirsiniz. Acılı domates turşusu, tam istediğiniz lezzette olacaktır. Bu turşu yılın sadece kışın değil, her mevsiminde sofralarda yer almalıdır. Acı Domates Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Acı Domates Turşusu Nasıl Yapılır? Biberler yıkanıp süzüldükten sonra sapları ayıklanır. Domatesler robottan geçirilerek püre yapılır. İster tamamen ezme şeklinde, ister biraz taneli yapabilirsiniz; seçim sizin damak zevkinize göredir. Domatesler geniş bir kabın içine konur. Biberler bıçakla 2-3 parçaya bölünür ve robottan geçirilmiş domateslerin içine eklenir. Sarımsaklar doğranır. Bir tatlı kaşığı şeker ve bir su bardağı sirke eklenerek yavaş yavaş karıştırılır. Son olarak salamura tuz da eklenip tadına bakılır; eğer tuzu az ise biraz daha ekleyebilirsiniz. Hazırlanan karışım bir gün boyunca ara ara aynı kabın içinde karıştırılarak serin bir yerde bekletilir. Domateslerin asitlenmesi geçtikten sonra kavanozlara doldurulup üzerine zeytinyağı gezdirilir ve kapağı kapatılır. Kavanozların ağzında bir parmak boşluk kalmalıdır. Kavanozlar serin bir yerde bekletilmelidir ve kavanozun ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler
|