Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara çubuk turşusu, bu turşu Ankara ilinin Çubuk ilçesinde yapılan turşu türüdür. Burada tanınmasında Çubuk ilçesinin belediyesi sayesinde markalaşmış. Yapılan başvuru neticesinde değerlendirmeler yapılmış ve resmi gazetede yayımlanmıştır. Burada Çubuk belediyesinin katkısı çok büyüktür. O yüzden bu turşunun coğrafi marka adını almış oldu. Bu saatten sonra çubuk markası adı altında satılacak turşu ürünleri, çubuk belediyesinin belirleyeceği standartlar oranında onay alınması gerekir. Türk Patenti Enstitüsü kararına göre, Ankara çubuk turşunun ürün tanıtımında, yörede yani çubuk ilçesinde yetiştirilen domates, salatalık, patlıcan, acur, havuç, lahana ve biber gibi ürünlerin körpe şekilde toplanıp, eski zamanlardan beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu olduğunu açıklamalar yapıldı. Ankara çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği iş defne yaprağının ve dereotu kullanılarak oldukça düşük miktarda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü olması şeklinde tanımlandı.


Ankara çubuk turşusu malzemeleri

  • 1 şişe maden suyu
  • 20 diş kadar sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 1,5 kilo küçük salatalık
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 tane defne yaprağı
  • Yarım demet dereotu ve sapı

Ankara çubuk turşusu nasıl yapılır?


Öncelikli olarak salatalıkların belirli yerlerinde delikler açtıktan sonra kavanozun içine düzenli şekilde yerleştiriyoruz. İlk sırayı dizdikten sonra, kabuklarını soyduğumuz sarımsakların yarısını üzerine hafifçe ilave ediyoruz. Limon tuzunun yarısın katıyor ve tane biberlerin yarısını da ekliyoruz. Çubuk ilçesinde ikamet eden insanlar, genellikle kalın saplı dereotunun kokusu sebebiyle kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Kokusunun çıkması amacıyla defneyaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne kullanmamaya özen göstermeliyiz. Sadece 2 yaprak yeterli olacak şekilde ve kaya tuzunun yarısını koyuyoruz. Üzerine aynı şekilde salatalıkları dizmeye devam ediyoruz ve geri kalan malzemelerimizi tuz, limontuzu, defne yaprağı, karabiber ve saplarıyla beraber dereotunu da ekliyoruz. Maden suyunu muhakkak kullanmak gerekir. Nedeni ise bölgenin suyu fazla sert ve mineralli olması nedeniyle, daha iyi lezzet vermesi için mutlak surette maden suyu kullanmaya özen göstermeliyiz. Bundan ötürü çubuk turşusunun özelliklerinden biri de yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de bırakılır. Özetleyecek olursak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su eksilme ihtimali var. 2-3 gün içerisinde sirke desteği sağlayabiliriz. Kapağı sıkıca kapatıp 3 hafta bekletiyoruz. 3 hafta ardından hazırladığımız bu çubuk turşumuzu yavaş yavaş lezzetine ulaşacaktır.

Ankara Çubuk Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Güncel

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları aras�[...]

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Turşu kaç kaç kalori, kalori hesabı kilo vermek isteyen ya da mevcut kilosunu korumak isteyen kişiler tarafından oldukça önemlidir. Kişinin günlük alması gereken kalori[...]

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta turşusu, ilginç turşuları sevenlere bunu öneriyoruz. Bu turşu tarifini ister aperatif olarak tüketebilir, isterseniz turşu özleminizi giderebilirsiniz. Hiç merak [...]

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Limonla turşu yapımı, istenilen sebzeleri tuzlu su veya sirkeli su içerisinde limon ile muhafaza ederek belirli bir süreden sonra farklılaşmasıyla oluşmaktadır. Bunun iç[...]

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı sirkeli biber turşusu, Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke kullanılarak hazırlanan turşular yaygın olarak y[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6