Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Ankara Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Çubuk Turşusu

Ankara Çubuk Turşusu, Ankara ilinin Çubuk ilçesinde üretilen ve bu yöreye özgü bir turşu türüdür. Çubuk ilçesinin belediyesi, bu turşunun tanınması ve markalaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Yapılan başvurular neticesinde değerlendirmeler yapılmış ve Ankara Çubuk Turşusu, Resmi Gazete'de yayımlanarak coğrafi işaret tescili almıştır. Çubuk Belediyesi'nin katkıları sayesinde bu turşu, belirli standartlar çerçevesinde üretilecek ve denetlenecektir. Bundan böyle Çubuk markası adı altında satılacak turşu ürünleri, Çubuk Belediyesi'nin belirlediği standartlara uygun olarak onay almalıdır.

Ankara Çubuk Turşusu'nun üretiminde, Türk Patent Enstitüsü'nün kararına göre, Çubuk ilçesinde yetiştirilen domates, salatalık, patlıcan, acur, havuç, lahana ve biber gibi ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünler körpe halde toplanır ve yöreye özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanır. Turşunun en bilinen geleneksel özelliği, defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük miktarda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü olmasıdır.

Ankara Çubuk Turşusu Malzemeleri

  • 1 şişe maden suyu
  • 20 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 1,5 kilo küçük salatalık
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 tane defne yaprağı
  • Yarım demet dereotu ve sapı

Ankara Çubuk Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle salatalıkların belirli yerlerinde delikler açtıktan sonra, kavanozun içine düzenli şekilde yerleştirilir. İlk sırayı dizdikten sonra, kabukları soyulmuş sarımsakların yarısı üzerine hafifçe ilave edilir. Limon tuzunun yarısı ve tane karabiberlerin yarısı da eklenir. Çubuk ilçesinde yaşayan insanlar, genellikle kalın saplı dereotunun kokusu nedeniyle kullanılmasını tavsiye ederler. Kokusunun çıkması amacıyla defne yaprağının kenarlarını keserek ekleriz ve fazla defne yaprağı kullanmamaya özen gösteririz; sadece 2 yaprak yeterlidir. Kaya tuzunun yarısı eklenir ve üzerine aynı şekilde salatalıklar dizilmeye devam edilir. Kalan malzemeler (tuz, limon tuzu, defne yaprağı, karabiber ve saplarıyla beraber dereotu) de eklenir.

Maden suyu mutlaka kullanılmalıdır. Bunun nedeni, bölgenin suyunun fazla sert ve mineralli olması nedeniyle, daha iyi bir lezzet elde etmek için maden suyu kullanılması gerekliliğidir. Çubuk turşusunun özelliklerinden biri de yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması ve sirkenin eklenmesidir. Özetleyecek olursak, akşamdan kaynatılıp soğutulan su ilave edilir. Bu su eksilme ihtimali olduğu için, 2-3 gün içerisinde sirke desteği sağlanabilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve 3 hafta bekletilir. 3 hafta sonra hazırlanan Çubuk turşusu, lezzetine kavuşacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri