Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates turşusu, ülkemizde insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Turşu türleri arasında oldukça yaygın olan bu turşu türü, özellikle yaz aylarında çok fazla yapılır ve genellikle kış aylarına kadar saklanır. Domates turşusunun yazın yapılmasını nedeni tabi ki domatesin en çok yaz aylarında rahatlıklar bulunmasıdır. Bu nedenle birçok insan zamanında taze domatesler ile bu mükemmel turşuyu yaparak kış yemeklerinden birini hazırlarlar. Domates turşusunun yapılışında kesinlikle kızarmış domates kullanılmamalıdır. Çünkü kızarmış olan domatesler direk olarak turşu içerisinde dağılarak turşu suyunun bulanmasına ve diğer turşulara da zarar verir. Ama eğer kızarmış domates eklemek isterseniz hafif kızarmış domatesleri dilimlemeden turşu içerisinde üst kısımlara ekleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki domates turşusunda kesinlikle büyük domates kullanmamalısınız. Eğer domates turşusu yapacaksanız sadece küçük boy domatesleri seçerek çok daha fazla lezzet elde edebilirsiniz. Birazdan söyleyeceğim mükemmel tarif ile sizler de çok rahat bir şekilde domates turşusunu yapabilirsiniz. Böylece sizlerde turşu almak yerine böylesine mükemmel lezzetler hazır olarak almak yerine son derece doğal alarak kendiniz yaparak emekleriniz ile sevginizi katabilirsiniz. Böyle doğal bir şekilde yapmış olduğunuz turşuyu sağlıklı olması nedeni ile çocuklarınıza da gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Şimdi kollarınızı sıvayarak işlemlere başlayın.


Domates Turşusu Malzemeleri

  • İki kilo gram kadar yeşil ve küçük domates,
  • 15 adet yeşil sivri biber,
  • Bir çay bardağı kadar sirke,
  • İki baş sarımsak,
  • Bir adet limon,
  • Bir miktar su,
  • Yarım çay bardağı kaya tuzu
Malzemelerde bahsi geçen sirke genellikle insanlar tarafından çok büyük kararsızlıklara neden olmaktadır. İnsanlar turşu içerisine elma sirkesi mi yoksa üzüm sirkesi mi koyacaklarına karar veremezler. Aslında her iki sirke de domates turşusu içerisinde kullanılabilir. Fakat önerilen turşu sadece üzüm sirkesidir. Sizler hangisini isterseniz onu kullanabilirsiniz.


Domates Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz biberleri ve domatesleri çok temiz olacak şekilde iyice yıkayarak domates turşusunun yapılışına başlayabilirsiniz. Öncelikle domatesleri ikiye ya da daha fazla sayıda olacak şekilde bölün. Tabi ki çok küçük yapmamaya özen gösterin. Çünkü çok küçültüldüğünde sirke yapısını bozacağından dağılabilir. Daha sonra ise domatesleri bir kürdan ile birkaç yerinden delelim ki turşu suyu bu deliklerden domateslerin en içine kadar ulaşabilsin.

Şimdi yeşil biberlerin üzerinde birer tane delik açın ve limonu dilimlere ayırın. Bu aşamada turşunuzu kuracağınız kavanozu seçin. Naylon kavanozlar da olur ama tabi ki sağlık açısından cam kavanozlar önerilir. Kavanozun içerisine yeşil biberleri ve domatesleri karışık bir şekilde dizin. Bu arada hatırlatmak isterim ki bu dizimi yaparken aralara limonları da eklemeyi unutmayın. Bu limon turşuya çok büyük bir lezzet ile aroma katacaktır. Her limonun yanına da birer küçük parça sarımsak eklerseniz turşu, isteğiniz lezzete ulaşacaktır.

Üçüncü aşamada da kavanozun içerisine bir çay bardağı kadar sirke ekleyelim. Sirkeyi ekledikten sonra kaya tuzunu da turşunun en üstüne ekleyin. Son olarak kavanozun ağzına kadar su doldurarak kavanozun içerisine hava girip çıkmayacak şekilde sıkıca ağzını kapatalım. Öyle ki turşu kabının içerisinde oluşacak gazın çıkmaması için iyi bir kavanoz seçin. Aksi durumlarda turşunuz küf tutabilir.

Bu şekilde güneş görmeyen bir ortamda iki ya da üç hafta boyunca ağzını açmadan bekleterek turşunun sirkeli su içerisinde tamamen pişmesini sağlayın. Daha sonra da domates turşusu birçok yemeğin yanında çok iyi gidecektir.

Afiyet olsun.

Domates Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Güncel

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu, Kırıkkale yöresine ait bir turşu çeşididir. Sütlü biber turşusu, Türkiye'de genel olarak kışlık turşu olarak tüketilmekte. Alışagelmiş tur[...]

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu, Lorlu biber turşusu genelde meze olarak tüketilen lezzetli turşulardan biridir. Diğer adı ciza olarak geçer. Genelde Yugoslav göçmenleri ve Arnavutlar[...]

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu kavurması, yöresel tariflerimizden biridir. Karadenizli olan birisine yabancı gelmeyen turşu kavurmasını, bazı kişiler daha duymamış bile olabilir. Tarif pazı sap[...]

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında kullanılmaktadır[...]

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. He[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6