Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu önemli bir yer tutar. Sarımsak, neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin maddesi olup, tek başına da turşusu yapılmaktadır. Sarımsak, bilinen en doğal antibiyotiklerden biridir. Yemeklere, şarküteri ürünlerine ve turşulara lezzet katan sarımsak, besin değeri açısından da oldukça kıymetlidir. Ancak sarımsağı tek başına tüketmekten kokusu nedeniyle birçok kişi kaçınır. Ayrıca sarımsak sevmeyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Sarımsak normal şekilde yemeklere ilave edildiğinde tüketmekten hoşlanmayan kişiler, sarımsak turşusunu tercih edebilir. Turşu şeklinde hazırlanan sarımsağın lezzetine doyum olmaz. Sarımsak turşusu tarifine geçmeden önce sarımsağın faydalarına kısaca değinelim: Sarımsağın Faydaları
Sarımsak Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır?Sarımsakları çukur bir kabın içine alarak üzerine su ekleyin. Suda bekletilen sarımsağın kabuğunu soymak oldukça kolay olur. Yeteri kadar suda yumuşayan sarımsakların kabuklarını soyarak temizleyin. Temizlenen sarımsakları uygun bir cam kavanozun içine alın. Sarımsakların üzerine kereviz yapraklarını ekleyin. 3 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve kaya tuzunu çukur bir kabın içinde karıştırın. Hazırladığınız karışımı kavanoza dökün. Ağız kısmına maydanozu ekleyerek kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu birkaç kez ters çevirerek sallayın ve serin bir ortamda 3 hafta kadar bekletin. Sarımsak turşusu 3 hafta sonunda tüketilmeye başlanabilir. Afiyet olsun. |
Tarifinize göre hazırladım yaklaşık 5 gün sonra sarımsaklar yeşil renge dönmeye başladı acaba sebebi ne olabilir bozulm7ş olabilir mi
Cevap yazMerhaba Serap Hanım,
Sarımsakların yeşil renge dönmesinin sebebi genellikle bir kimyasal reaksiyon olan enzimatik aktivitedir. Bu durum, sarımsak içindeki sülfür bileşiklerinin oksijenle temas etmesiyle meydana gelir ve genellikle zararsızdır. Sarımsakların bozulmuş olma ihtimali düşük, ancak yine de tadında veya kokusunda anormal bir değişiklik fark ederseniz tüketmemenizi tavsiye ederim.
Sağlıklı günler dilerim.