Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç turşusu, alıç turşusu tarifini vermeden önce alıç hakkında biraz bilgi verelim. Ekşi muşmula olarak da bilinen, gülgillerden, kırlarda yabani olarak yetişen bir bitki çeşididir. 6 metreye veya nadiren de olsa 12 m kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, dikenli bir ağaçtır ve daha çok yabani olarak yetişir. Meyveleri muşmulaya benzer, kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş bir tadı olan meyvesi ekşi muşmula olarak da bilinir. Alıçturşusu, Trimethylamin, C vitamini, flavon türevleri, oligomerler ve triterpen türevleri taşımaktadır. Uzun yıllardır bazı tedavi yöntemlerinde kullanılan alıç bitkisi, kırlar da ve daha çok dağlık bölgelerde yetişir. Kırmızı ve sarı renkli meyveleri olan alıç tam bir C vitamini kaynağıdır. Meyvelerini küçük muşmulaya benzetirler. Bahar aylarında meyve veren 2 ile 4 metre yüksekliğindeki bitki, ülkemizde en çok Batı ve Güney Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir.


Alıç turşusunun faydaları nelerdir?

  • Kalp ve damar sağlığı için önemli bir destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişlemesini sağlayarak kanın daha rahat pompalanmasını ve kanın damarlarda daha rahat dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir.
  • Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı kalbi korur. Kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kalp atışlarını düzenleyerek düzensiz kalp atışına karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir.
  • Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır ve sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları gidermektedir. Beyne kan akışını kolaylaştırır ve arttırır.
  • Uykusuzluğa birebirdir.
  • Yüksek tansiyonu hemen düşürür.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Cinsel gücü arttırır.

Alıç turşusunun iyi geldiği hastalıklar


Hastalığına karşı çok iyidir ve en yaygın doğal reçetelerden biridir. Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. İçinde bulunan maddelerin kan ve dolaşım üzerine olumlu etkileri vardır. Alıç turşusu aynı zamanda güçlü antioksidanlar olduklarından dolayı, dokuları serbest radikal hastalıklardan da korumaktadır. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanması ve bununla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında da faydalı olduğu görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkilerin giderilmesi için uzun süreli kullanım gereklidir. Alıç turşusu içerdiği maddeler açısından vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Alıç yaprağını, çiçeğini ve meyvesini kullanabiliriz.


Alıç turşusu için malzemeler

  • 5 kg'lık turşu bidonunu dolduracak kadar alıç (Ya da ne kadarlık yapmak istiyorsanız)
  • 1 çay bardağı kadar kaya tuzu
  • 2 su bardağı sirke
  • Aldığı kadar su
  • 7-8 adet nohut
  • 5-6 diş sarımsak

Alıç turşusu nasıl yapılır?

Nohutları bidonunuzun alt kısmına yerleştiriniz. Alıçlarınızı iyice yıkadıktan sonra bidonun içine koyun ve aralara sarımsak ekleyin. Tuzunu suyunu ve sirkesini ekledikten sonra ağzını kapatın ve ortalama 2-3 hafta kadar bekletin.

Afiyet olsun.

Alıç Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mutlaka denem[...]

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı turp turşusu, Turşu yaz sebze ve meyveleri ile hazırlanan bir kışlık yiyecek türüdür. Farklı sebze ve meyvelerden hazırlanabilir. Turşu yapımında kullanıl[...]

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu: Acı domates turşusu, çok beğenilerek yenen bir mezedir. Ezme şeklinde yapıldığı için sos kıvamında harika bir turşudur. Çok acılı olmasını [...]

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon turşu yapımı, çok basit olmakla beraber vereceğim tarifle artık hazır almaktan kurtulacaksınız. Hatta arkadaşlarınız hazır zannedip sizin yaptığınıza ina[...]

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal turşusu, Sivas yöresine ait bir turşu çeşididir. Yapılışı da oldukça zahmetlidir. Dal turşusunu her zaman yapmak mümkün değildir. Pancarın yetişip toplandığı[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6