Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem turşusu; isim itibarıyla sizlere garip gelebilir. Kelem turşusu herkes tarafından da yakından bilinen lahana turşusunun ta kendisidir. Lahana turşusunun yapımı da diğer turşulara çok benzemektedir. Lahana turşusunun yapımının kolay olmasının en temel sebebi lahananın kolay kolay erimeyen bir sebze olmasından kaynaklanmaktadır. Annem eskiden beri çok iyi turşu yapan bir ev hanımıdır. Yaz mevsimi için küçük kavanozlara yaptığı turşuları yazın severek yerdik. Sonbahar mevsiminde ise kış aylarında yemek için turşu kurardı. Kış mevsimi gelip turşu kavanozu yarıya indiği vakitlerde üzerine hemen havuç ilave ederdi. Ayrıca kış mevsiminin en sevilen bir lezzeti olan lahana sarmasını yaparken de lahananın sarılamayacak ser beyaz kısımlarını yıkayarak yarım turşunun üzerine ilave ederdi. Sizlerde gönül rahatlığı ile bu usulü deneyerek hem turşunuzu çoğaltıp hem de kalan malzemelerinizi değerlendirebilirsiniz. Bu kısacık pratik bilgiden sonra kelem yani lahana turşusunun yapımı için hangi hususların önemli olduğuna gelelim. Lahana turşusu çiğ olarak yapılır. Bu nedenle kullanacağınız kavanozun büyük olması lahana yapraklarını şişeye doldurmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca lahana turşusunu sade yapmak yerine diğer sebzeler ile birleştirerek hazırlarsanız daha lezzetli bir turşu yapmış olursunuz. İyi bir turşu yapmanın en iyi yolu turşunun tuzunun çok iyi ayarlanmasında gizlidir.


Kelem turşusu için gerekli malzemeler

  • 1,5 kilo lahana yaprağı, (Sert beyaz kısımları)
  • 2 baş sarımsak,
  • 1 çay bardağı üzüm/elma sirkesi,
  • 3-4 adet cin biberi,
  • 2,5 yemek kaşığı kaya tuzu,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 tutam dereotu,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 yemek kaşığı çiğ nohut,
  • Birkaç dal defne yaprağı,
  • Bir fiske öğütülmemiş karabiber,

Kelem Turşusu Nasıl Yapılır?


Kelem turşusunun yapımı için lahana yapraklarını el büyüklüğünde parçalara ayırın ve yıkayarak sularını süzün. Diğer taraftan sarımsakları soyun. Yıkanan lahana yapraklarını aralarına sarımsak da ilave ederek ebat olarak uygun bir cam kavanoza yerleştirin. Diğer taraftan geniş bir tencerenin içerisine sirke, kaya tuzu ile limon tuzunu boşaltıp erimesi için bekleyin. Üzerine ise soğuk su ilave edip iyice karıştırın. Kelem turşusunun suyu hazır demektir. Suyu buzdolabına alın ve iyice soğutun. Bu arada tüm yeşillikler ile cin biberini ve karabiber tanesi ile nohutları da turşu kavanozunun üzerine istediğiniz sıraya göre yerleştirin. Turşu suyu yaklaşık 4 saat kadar buzdolabında bekledikten sonra çıkartın ve turşu kavanozunun üzerine yavaşça boşaltın. Kelem turşusu hazır. Turşu ağır bir koku yayacağı için ağzını kapatın ve renk değiştirmeye başladığında depo gibi ortamlarda saklayın.

Kelem Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Közlenmiş Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman lahana turşusu, Almanya ve Avusturya mutfağının vazgeçilmez turşusudur. Adına da sauerkraut denir. Sauerkraur almancada "ekşi lahana" demektir. Bu turşu salata, garn[...]

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates turşusu, ülkemizde insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Turşu türleri arasında oldukça yaygın olan bu turşu türü, özellikle yaz [...]

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. He[...]

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Fasulye Turşusu: Ülkemizin birçok yöresinde yemeklerin yanında meze olarak sunulan turşu, bölge, ağız tadı ve imkânlara göre çeşitlilikler gösterir. Turşu ya[...]

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman turşusu, adında anlaşıldığı gibi Türk turşusuna göre daha farklı lezzete sahiptir. Turşu hemen hemen herkesin sevdiği yemeklerin yanında aperatif olarak kullan�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6