Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Pancar Turşusu

Kırmızı pancar, ana vatanı Akdeniz olan ve ıspanakgiller ailesine mensup bir bitkidir. Kendine has kırmızı renkli bir yapıya sahiptir ve bu rengini içerdiği vitamin ve minerallerden alır. Potasyum, çinko, fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından oldukça zengin bir besindir. Antioksidan özellikleri yüksek olan pancar, turşu ve yemek yapımında sıklıkla kullanılır. Kültürümüzde ise kırmızı pancar genellikle turşu olarak tüketilmektedir. Görüntüsüyle gözlere, lezzetiyle de damaklara hitap eden kırmızı pancar turşusu, sağlık açısından birçok fayda sunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kırmızı Pancar Faydaları Nelerdir?

  • Şeker hastalığının oluşmasını önler ve kan şeker değerlerini dengede tutar.
  • Karaciğere iyi gelir ve karaciğerin faaliyetlerini düzenli yapmasını sağlar.
  • İdrar sökücü özelliği olduğu için kum döken kişilerin kırmızı pancarı çok tüketmeleri önerilir.
  • Kırmızı pancarın en bilindik faydalarından biri de özellikle suyunun kan düzeltici olmasıdır.
  • Havuç suyu ile tüketildiğinde alyuvar sayısının artışını sağlar.
  • Kemik zafiyeti olan kişiler için kırmızı pancar kaçınılmaz bir sebzedir.
  • Kış mevsiminde sık görülen soğuk algınlığı hastalığının giderilmesinde kırmızı pancar kullanılabilir.
  • Folat ve beta karoten açısından zengin olan kırmızı pancar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
  • Erkeklerde görülen prostat hastalıklarına karşı koruyucudur ve prostat kanserini önleyici özelliği vardır.
  • Sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

Kırmızı Pancar Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kilo kırmızı pancar
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 tutam sarımsak
  • Yeteri kadar su
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu

Kırmızı Pancar Turşusu Nasıl Yapılır?

Kırmızı pancarları aldıktan sonra kabuklarını ince olacak şekilde soyun. Bu aşamada bir soyucudan yardım alabilirsiniz. Kabukları soyulan pancarları iri küpler şeklinde doğrayın ve uygun büyüklükte bir tencereye alın. Pancarların üzerini geçecek kadar su ilave edin ve kaynaması için ocağa koyun. Birkaç taşım kaynayan pancarları suyun içerisinden delikli bir kepçe ile alın.

Pancarları toplam iki kiloluk bir kavanoza alın. Pancarların aralarına sarımsakların kabuklarını soyup yerleştirin. Ayrı bir kabın içerisine pancarların haşlandığı sudan ilave edin. Suyun içerisine tuz ve sirke ekleyip karıştırın. Hazırlanmış olan suyu pancarların üzerine dökün. Eğer bu aşamada turşunun içerisine ilave edilen su az gelirse haşlanmış olan pancarın suyundan ilave yapabilirsiniz. Turşunun kapağını sıkıca kapatın ve olması için iki gün bekletin. Kırmızı pancar turşusu yapıldıktan yaklaşık 2-3 gün sonra tüketilebilir.

Ekstra Bilgiler

Kırmızı pancar turşusu, salatalarınıza ve yemeklerinize lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda besleyici değerleriyle sağlığınızı da destekler. Kırmızı pancarın içerdiği betalain pigmentleri, özellikle kanserle mücadelede önemli rol oynar. Ayrıca, pancarın lif içeriği sindirim sisteminizi düzenler ve detoks etkisi yaratır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayasun

23 Temmuz 2024 Salı

Pancar turşusunun içeriğindeki betalain pigmentlerinin kanserle mücadelede önemli rol oynadığından bahsedilmiş. Acaba bu pigmentlerin başka hangi sağlıksal faydaları bulunuyor? Ayrıca turşunun hazırlandıktan sadece 2-3 gün sonra tüketilebilmesi normal mi? Daha uzun süre bekletmenin bir zararlı etkisi olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayasun, pancar turşusunun içerisindeki betalain pigmentleri sadece kanserle mücadelede değil, aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden koruyarak genel sağlığı destekler. Bu pigmentler ayrıca iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve kalp sağlığını destekleyebilirler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunurlar.

Turşunun hazırlanıp 2-3 gün sonra tüketilmeye başlaması mümkündür, ancak daha uzun süre bekletmek genellikle lezzetinin ve probiyotik içeriğinin artmasına yardımcı olur. Turşunun tadı ve yararlı bakterileri, fermantasyon süresi uzadıkça gelişir. Uzun süre bekletmenin zararlı bir etkisi yoktur, ancak turşunun saklama koşullarının uygun olduğundan emin olmak gerekir. Cam kavanozda ve serin, karanlık bir ortamda muhafaza etmek en iyisidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi