Kırmızı Pancar Turşusu Kırmızı pancar, ana vatanı Akdeniz olan ve ıspanakgiller ailesine mensup bir bitkidir. Kendine has kırmızı renkli bir yapıya sahiptir ve bu rengini içerdiği vitamin ve minerallerden alır. Potasyum, çinko, fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından oldukça zengin bir besindir. Antioksidan özellikleri yüksek olan pancar, turşu ve yemek yapımında sıklıkla kullanılır. Kültürümüzde ise kırmızı pancar genellikle turşu olarak tüketilmektedir. Görüntüsüyle gözlere, lezzetiyle de damaklara hitap eden kırmızı pancar turşusu, sağlık açısından birçok fayda sunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz: Kırmızı Pancar Faydaları Nelerdir?
Kırmızı Pancar Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Kırmızı Pancar Turşusu Nasıl Yapılır? Kırmızı pancarları aldıktan sonra kabuklarını ince olacak şekilde soyun. Bu aşamada bir soyucudan yardım alabilirsiniz. Kabukları soyulan pancarları iri küpler şeklinde doğrayın ve uygun büyüklükte bir tencereye alın. Pancarların üzerini geçecek kadar su ilave edin ve kaynaması için ocağa koyun. Birkaç taşım kaynayan pancarları suyun içerisinden delikli bir kepçe ile alın. Pancarları toplam iki kiloluk bir kavanoza alın. Pancarların aralarına sarımsakların kabuklarını soyup yerleştirin. Ayrı bir kabın içerisine pancarların haşlandığı sudan ilave edin. Suyun içerisine tuz ve sirke ekleyip karıştırın. Hazırlanmış olan suyu pancarların üzerine dökün. Eğer bu aşamada turşunun içerisine ilave edilen su az gelirse haşlanmış olan pancarın suyundan ilave yapabilirsiniz. Turşunun kapağını sıkıca kapatın ve olması için iki gün bekletin. Kırmızı pancar turşusu yapıldıktan yaklaşık 2-3 gün sonra tüketilebilir. Ekstra Bilgiler Kırmızı pancar turşusu, salatalarınıza ve yemeklerinize lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda besleyici değerleriyle sağlığınızı da destekler. Kırmızı pancarın içerdiği betalain pigmentleri, özellikle kanserle mücadelede önemli rol oynar. Ayrıca, pancarın lif içeriği sindirim sisteminizi düzenler ve detoks etkisi yaratır. |
Ayasun
23 Temmuz 2024 SalıPancar turşusunun içeriğindeki betalain pigmentlerinin kanserle mücadelede önemli rol oynadığından bahsedilmiş. Acaba bu pigmentlerin başka hangi sağlıksal faydaları bulunuyor? Ayrıca turşunun hazırlandıktan sadece 2-3 gün sonra tüketilebilmesi normal mi? Daha uzun süre bekletmenin bir zararlı etkisi olur mu?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıAyasun, pancar turşusunun içerisindeki betalain pigmentleri sadece kanserle mücadelede değil, aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden koruyarak genel sağlığı destekler. Bu pigmentler ayrıca iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve kalp sağlığını destekleyebilirler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunurlar.
Turşunun hazırlanıp 2-3 gün sonra tüketilmeye başlaması mümkündür, ancak daha uzun süre bekletmek genellikle lezzetinin ve probiyotik içeriğinin artmasına yardımcı olur. Turşunun tadı ve yararlı bakterileri, fermantasyon süresi uzadıkça gelişir. Uzun süre bekletmenin zararlı bir etkisi yoktur, ancak turşunun saklama koşullarının uygun olduğundan emin olmak gerekir. Cam kavanozda ve serin, karanlık bir ortamda muhafaza etmek en iyisidir.