Dal Turşusu Dal turşusu, Sivas yöresine özgü geleneksel bir turşu çeşididir. Hazırlanışı oldukça zahmetli olan bu turşu, yalnızca pancarın yetişip toplandığı dönemlerde yapılabilir. Bu nedenle, sonbahar ayları Sivas için dal turşusu yapma zamanlarıdır. Geleneksel olarak büyük kazanlarda yapılan dal turşusu, hemen hemen her evde bulunur ve "pezik turşusu" olarak da bilinir. Dal Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Dal Turşusu Nasıl Yapılır? Pancarların şeker pancarı olmamasına dikkat edin. Pancarların yapraklarını ve kök kısımlarını bütünlüklerini bozulmayacak şekilde uçlarından kesin. Tencerede kaynatılmış suyun içine pancarları koyun ve yarım limonun suyunu da ekleyin. Pancarlar yumuşayana kadar pişirin ancak çok fazla erimemesine dikkat edin. Haşlandıktan sonra, tencereden çıkarıp başka bir kaba aldığınız soğuk suya koyun. Daha sonra soğuk sudan çıkarıp süzün. Bir kavanoza alın ve üzerine kaya tuzu, sarımsak ve sirkeyi ekleyin. Üzerini geçecek kadar su koyup, ağzını sıkıca kapatın. Bir hafta kadar sonra turşunuz yemeğe hazır olacaktır. Serin yerde saklamak şartıyla, uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Dal turşusu, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çeker. Fermente bir ürün olduğundan, probiyotikler bakımından zengindir ve sindirim sistemine yarar sağlar. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendiren ve antioksidan özellikler taşıyan pancar, bu turşunun ana malzemesidir. Bu nedenle, dal turşusu sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda sağlıklı bir besin kaynağıdır. |