Turşunun Zararları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz turşuların insan sağlığına zararları nelerdir ya da turşunun zararları var mıdır?

Bu soruların yanıtlarını vermek ve turşunun zararlarını anlayabilmek için öncelikle yapılış aşamasında kullanılan malzemeleri iyi bilmek gerekir. Bir ürünü uzun süre bozulmadan saklamak için turşu da dahil birçok konserve üründe kullanılan başlıca madde tuzdur. Böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz ya da turşu gibi tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olur. Halk arasında tansiyonu düşen kimselere turşu suyu içirildiğini duymuşsunuzdur, işte tansiyonu düşen kişiye turşu suyu verildiğinde tansiyonu normale çıkarken, normal bir insan turşu tükettiğinde tansiyonu yükselir. Kan basıncının yükselmesi ile damarlar elastikiyetini kaybederek plak adı verilen yağ tabakaları oluşur ve durum damar sertliğinin birincil nedenidir. Sürekli turşu tüketen bir kişi de Hipertansiyon görülme olasılığı da artacaktır. Sürekli turşu tüketiminin bir diğer zararı ise vücuttaki insülin direncini arttırdığından şeker hastalığına yol açmasıdır.

Turşunun zararları arasında sayılabilecek bir diğer sıkıntı ise fazla sodyum alımına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarıdır. Turşu tüketimiyle birlikte böbreklerde biriken sodyumu dengelemek için vücudun su ihtiyacı artar. Böylelikle aşırı susama, böbreklerin aşırı çalışması, ishal ve mide krampları ortaya çıkar. Turşunun içinde bol bulunan sodyum, idrara kalsiyumun karışmasına neden olarak böbreklerde taş oluştururken kemiklerin yeterli kalsiyum almasını engeller. Kalsiyum alımının engellenmesi ile kemik kütlesi kaybolmaya başlar ve kemiklerde gözenekler oluşur. Uzun vadede ise.

Kemik erimesine, vücudun elektrolit ve hormon dengesinin bozulmasına yol açar. Turşunun içerisindeki tuz, uzun vadede üst sindirim sisteminde de tahribatlara neden olarak mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine neden olur. Kalp krizi ve felç riskini arttırır.

Turşu yapımında kullanılan bir diğer etkin madde ise sirkedir. Birçok faydası olan sirke de uzun süreli kullanımlarda mide ve yemek borusunda yanmaya neden olarak reflü hastalığını tetikler. Hormon ya da kolesterol ilaçları kullanan kişilerin ise ilaç kullanmadan önce ya da kullandıktan sonra turşu tüketmesinin olumsuz sonuçlara neden olduğu rapor edilmiştir. Hamile kadınların özellikle hamileliğinin son üç ayında turşu tüketimlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında ortaya çıkan tansiyon sorunu turşu tüketimi ile önemli sıkıntılara yol açabilir.

Tabi bunlar doğal fermante edilmiş geleneksel usullerle hazırlanan turşuların zararları olmakla birlikte ısıl işlem görmüş hazır turşular sağlıklı mineralleri de öldürdüğünden çok daha fazla hasara neden olmaktadır. Modern yöntemlerle hazırlanan turşular ısıya duyarlı B ve K vitaminlerini yok eder. Bu yüzden hazır satılan turşulardan uzak durmak en iyisidir. Unutulmamalıdır ki az miktarda tüketilen geleneksel turşular birçok yarar sağlarken sürekli turşu tüketmek uzun vadede birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi turşu tüketiminde de aşırıya gidilmemeli, hazır satılanlar ise hiç tüketilmemelidir.

Turşunun Zararları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahlat Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sade Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapya biber turşusu: Kapya biber ile hazırlanan bu turşu herkes tarafından sevilen bir turşudur. Sofralarda görsel olarak da güzel bire görüntü oluşturur. Eşsiz bir lez[...]

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme turşu, bu turşu tarifini hem acıyı sevenlere hem de sevmeyenlere tavsiye ederiz. Çünkü turşunun içinde acı ya da tatlı yeşil biber kullanabilirsiniz. Ezme şeklind[...]

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu, genellikle turşucularda gördüğümüz fakat evde de rahatlıkla hazırlanabilecek bir turşudur. Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alıcı olsa [...]

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması, Karadeniz'in yöresel lezzetlerinden bir tariftir. Fasulye turşusu kavurması hem kolay ve pratik yapılır hem de tadı çok güzeldir, severek ve be[...]

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman turşusu, adında anlaşıldığı gibi Türk turşusuna göre daha farklı lezzete sahiptir. Turşu hemen hemen herkesin sevdiği yemeklerin yanında aperatif olarak kullan�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6