Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Turşunun Zararları

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zaman saklamak için kullandığı yöntemlerden biri de turşu yapmaktır. Peki, severek tükettiğimiz turşuların insan sağlığına zararları nelerdir ya da turşunun zararları var mıdır?

Bu soruların yanıtlarını vermek ve turşunun zararlarını anlayabilmek için öncelikle yapılış aşamasında kullanılan malzemeleri iyi bilmek gerekir. Bir ürünü uzun süre bozulmadan saklamak için turşu da dahil birçok konserve üründe kullanılan başlıca madde tuzdur. Böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz ya da turşu gibi tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olur. Halk arasında tansiyonu düşen kimselere turşu suyu içirildiğini duymuşsunuzdur, işte tansiyonu düşen kişiye turşu suyu verildiğinde tansiyonu normale çıkarken, normal bir insan turşu tükettiğinde tansiyonu yükselir. Kan basıncının yükselmesi ile damarlar elastikiyetini kaybederek plak adı verilen yağ tabakaları oluşur ve durum damar sertliğinin birincil nedenidir. Sürekli turşu tüketen bir kişi de Hipertansiyon görülme olasılığı da artacaktır. Sürekli turşu tüketiminin bir diğer zararı ise vücuttaki insülin direncini arttırdığından şeker hastalığına yol açmasıdır.

Turşunun zararları arasında sayılabilecek bir diğer sıkıntı ise fazla sodyum alımına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarıdır. Turşu tüketimiyle birlikte böbreklerde biriken sodyumu dengelemek için vücudun su ihtiyacı artar. Böylelikle aşırı susama, böbreklerin aşırı çalışması, ishal ve mide krampları ortaya çıkar. Turşunun içinde bol bulunan sodyum, idrara kalsiyumun karışmasına neden olarak böbreklerde taş oluştururken kemiklerin yeterli kalsiyum almasını engeller. Kalsiyum alımının engellenmesi ile kemik kütlesi kaybolmaya başlar ve kemiklerde gözenekler oluşur. Uzun vadede ise.

Kemik erimesine, vücudun elektrolit ve hormon dengesinin bozulmasına yol açar. Turşunun içerisindeki tuz, uzun vadede üst sindirim sisteminde de tahribatlara neden olarak mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine neden olur. Kalp krizi ve felç riskini arttırır.

Turşu yapımında kullanılan bir diğer etkin madde ise sirkedir. Birçok faydası olan sirke de uzun süreli kullanımlarda mide ve yemek borusunda yanmaya neden olarak reflü hastalığını tetikler. Hormon ya da kolesterol ilaçları kullanan kişilerin ise ilaç kullanmadan önce ya da kullandıktan sonra turşu tüketmesinin olumsuz sonuçlara neden olduğu rapor edilmiştir. Hamile kadınların özellikle hamileliğinin son üç ayında turşu tüketimlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında ortaya çıkan tansiyon sorunu turşu tüketimi ile önemli sıkıntılara yol açabilir.

Tabi bunlar doğal fermante edilmiş geleneksel usullerle hazırlanan turşuların zararları olmakla birlikte ısıl işlem görmüş hazır turşular sağlıklı mineralleri de öldürdüğünden çok daha fazla hasara neden olmaktadır. Modern yöntemlerle hazırlanan turşular ısıya duyarlı B ve K vitaminlerini yok eder. Bu yüzden hazır satılan turşulardan uzak durmak en iyisidir. Unutulmamalıdır ki az miktarda tüketilen geleneksel turşular birçok yarar sağlarken sürekli turşu tüketmek uzun vadede birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi turşu tüketiminde de aşırıya gidilmemeli, hazır satılanlar ise hiç tüketilmemelidir.
Son Güncelleme : 23.01.2024 03:53:45
Turşunun Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Turşunun Zararları Yorumları
şifre

3 Yorum Yapılmış "Turşunun Zararları"
Ben ilk defa tursu yedim uzun bir aradan sonra hazır turşu kesinlikle yemeyin az daha tahtalı köye gidiyor dum
Talip . 17.07.2018
CEVAP YAZ
men cok turşu sevirdem bu yazıden sonam yemiycem menihdi
Ashmed Yasmanov . 21.03.2018
CEVAP YAZ
Ben çok turşu bir daha yemeceğim
Ummuhan . 21.12.2017
CEVAP YAZ
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. Pazarda gördüklerinde, hemen cin biber turşusu yapmayı düşünürler. Aslında turşusu da çok güze...
Kıl Biber Turşusu
Kıl Biber Turşusu
Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem görsel olarak hem lezzet hem de diğer biberlere göre çekirdeği daha az bir biber çeşidid...
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup mey...
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek
Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun d...
Sarımsak Turşusu
Sarımsak Turşusu
Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin m...
Süs Biberi Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum turşu içerisinde kullandığınız biberlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle ...
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oysaki sebzeler haşlanarak yapılan turşular biraz daha mezeye benzemektedir. Özellikle karışık sebzel...
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu
Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” Trakya mutfağında çokça tüketilen sirkeli turşular arasında yer almaktadır. Yapımı kolay, köz...
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmî gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması ü...
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli yapılır. Yaz aylarında kurulan bol çeşitli turşular kışın masalarda yerini alarak işt...
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu
Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlüdür. Turşunun dayanıklılık süresi 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir.Sirkesiz Turşu Malzemeleri6...
Turşu Çeşitleri
Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan kışa hazırlık amacıyla yapılır. Turşu Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. İlk olarak da Türk...

 

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Süs Biberi Turşusu
Haşlama Biber Turşusu
Turşunun Zararları
Balık Biberi Turşusu
Çubuk Turşusu
Sirkeli Haşlama Biber Turşusu
Sirkesiz Turşu
Turşu Çeşitleri
Acur Turşusu
Biberiye Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Haşlama Turşu
Erik Turşusu
Armut Turşusu
Kapari Turşusu
Limonla Turşu Yapımı
Ezme Turşu
Arnavut Biber Turşusu
Kabak Turşusu
Közlenmiş Biber Turşusu
Tombul Biber Tursusu
Ahlat Turşusu
Mantar Turşusu
Dal Turşusu
Ankara Çubuk Turşusu
Popüler İçerik
Acur Turşusu
Acur Turşusu
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malze...
Biberiye Turşusu
Biberiye Turşusu
Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi...
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmek...
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu
Haşlama Turşu,  değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesin...
Erik Turşusu
Erik Turşusu
Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu  yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır....
Armut Turşusu
Armut Turşusu
Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Ö...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024