Sivri biber turşusu, özellikle kuru fasulyenin yanında en çok tercih edilen turşu çeşitlerinden biridir. Mutfakta bir şeyi ne kadar çok yaparsanız eliniz o kadar alışır ve ayarını daha iyi tutturabilir, daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Evet, turşu yapmak biraz deneyim gerektirebilir, ancak abartılacak kadar zor değildir. İyi bir turşu, erimeden kalabilen turşudur ve bunun en önemli şartı tuz oranının iyi ayarlanmasıdır. Ayrıca diğer şartların da sağlanması önemlidir. Neyse ki, biber turşusu salatalık gibi kolay eriyen bir turşu değildir, bu yüzden ilk defa turşu yapmayı deniyorsanız biber turşusuyla başlamanız iyi bir tercih olabilir. Sivri biber turşusu yapmaya karar verdiğinizde, mümkünse biberleri köylü pazarından ince ince almaya özen göstermenizi tavsiye ederim. Turşu yapımında soğuk su kullanacağız, bu durum sizi şaşırtmasın. Soğuk su ile yapılan turşu daha diri olur. Ayrıca, bu tarife göre kavanoz büyük gelirse yanına başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Şimdiden herkese kolay gelsin. Sivri Biber Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Sivri Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Sivri biber turşusunun yapımı oldukça kolaydır. Öncelikle sivri biberlerin uç kısımlarını bıçak yardımıyla alın. Saplarıyla yapmayı tercih ediyorum, çünkü hem yerken daha hoşuma gidiyor hem de turşunun erimemesi için saplarının kalması önemlidir. Tercih sizin. Daha sonra sarımsakları soyun. Bir cam kavanozun içerisine biberleri ve sarımsakları yerleştirin. Turşu yapımı için en önemli ve can alıcı noktaya gelelim. Yaklaşık 6 su bardağı suyu buzlukta buzlanmaya başlayıncaya kadar soğutun. Daha sonra içerisine limon tuzu ve kaya tuzunu ekleyerek biraz karıştırın. Elde edilen bu karışımı ısınmadan hemen kavanozun üzerine boşaltın. En son olarak kavanozun en üst kısmına kalan diğer malzemeleri bütün halde koyun. Turşu kavanozunun kapağını iyice sıkın ve serin, kuru bir yerde muhafaza edin. İlk iki gün boyunca günde bir kere kapağını açarak içindeki havayı alın. Böylece turşunuz taşmaz. Ayrıca tuzunu da mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Turşuyu yapmak kadar doğru yerde saklamak da önemlidir. Balkon gibi direkt güneş ışığı alan yerleri kullanmayın, çünkü turşu ısı ve ışığı sevmez ve rengi beyaza döner. Sivri biber turşusu hazır. Şimdiden afiyet olsun. |
Tansık
23 Temmuz 2024 SalıNohut eklemenin turşuya olan etkisini merak ediyorum. Ayrıca, kaya tuzu yerine normal tuz kullanabilir miyim? Limon tuzu yerine ne kullanabilirim?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıNohut eklemek, turşunun fermantasyon sürecini hızlandırabilir ve lezzetini zenginleştirebilir, Tansık. Nohut, doğal fermantasyon sürecine yardımcı olan yararlı bakteriler içerir, bu da turşunun daha çabuk olgunlaşmasını sağlar.
Kaya tuzu yerine normal tuz kullanabilirsin, ancak kaya tuzu genellikle daha saf olduğu için tercih edilir. Normal sofra tuzu, içeriğinde iyot ve diğer katkı maddeleri bulundurabilir ve bu, turşunun dokusunu ve tadını etkileyebilir. Yine de, elinde kaya tuzu yoksa normal tuz kullanarak da turşu yapabilirsin.
Limon tuzu yerine sirke kullanabilirsin. Sirke, turşunun asiditesini artırarak aynı etkiyi sağlar ve fermente olmasına yardımcı olur. Elma sirkesi veya üzüm sirkesi gibi doğal sirke türlerini tercih etmen daha iyi sonuçlar verebilir.