Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu

Jalapeno turşusu, anavatanı Meksika olan bu biber çeşidini daha sonra, bir şirket tarafından turşu haline getirildikten sonra tanımaya başladık. Normal kıl biberden daha yüksek oranda acı bir tadı varmış gibi görünse de acı düzeyi için "orta" denilebilir. Biberin C vitamini oldukça zengin bir sebze olduğu bilinen bir gerçektir. Acı biber ise sindirim ve boşaltım problemi yaşamayan kişiler için bağışıklığa faydalı bir yönü de vardır. Üstelik yüksek oranda lif de içerir. Ancak Jalapeno ismiyle tanıdığımız Meksika biberi, içerisindeki kapsaisin maddesi sayesinde antioksidan olma özelliğine de sahiptir. Bu etkin maddenin, kanserli hücrelerle savaştığı, Nottingham Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmayla doğrulanmıştır.

Koyu yeşil renkli, etli ve sulu olan biber; biberiyeden büyük, sivri biberden küçüktür. Yani tadındaki acılık kadar, boyutları da "orta" tanımlamasına uyuyor. Biber, turşu biçiminde satılsa da yukarıda bahsedilen faydalı etkileri görebilmek için taze tüketilmesi önerilmektedir. Jalapeno biberi Türkiye'de Doğu Akdeniz'de ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı tarım yerlerinde de yetişmektedir. Fakat yaygın tarımı yapılmadığı için her mevsim raflarda görülmüyor. Sonbaharın ilk günlerinde karşılaşma ihtimali yüksektir. Fiyatları, diğer biber çeşitlerinden daha yüksek olsa da haftada en çok (mide florasını tahrip etmemesi için) 4 kez tüketilmesi önerildiğinden az bir miktar almanız, mideniz kadar bütçenizi de korumaktadır.

Jalapeno Turşusu Nasıl Yapılır?

Jalapeno turşusu, evlerde çok sevilen bir turşu çeşididir. Yeşil renkli, çok acı olan bu biberlerle turşu yaparken biberi ince ince dilimleyerek yapınız. Turşu yaparken kullanacağınız sirke, su, sarımsak ve tuz karışımını önce kaynatıp sonra soğutarak kullanmalısınız. Kullandığımız bu yöntemle turşularımız uzun süre sertliğini koruyor ve hiç asla erime olmamaktadır.

Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Sirkeli karışımı kaynatırken mutlaka çelik tencere kullanın.
  • Turşu kavanozunun içine kesinlikle el sokmayın.
  • Turşu yaparken kullandığınız kavanozun temiz olması ve kapaklarının yeni olması gerekmektedir.
  • Kavanoza malzemelerin konulması tamamlandıktan sonra kapakla malzemenin arasında en az 1,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
  • Turşu suyu malzemelerin üzerini iyice örtmelidir.
  • Biberlerin üstüne birkaç adet kornişon koyunuz.

Bu turşuyu en çok fajitada, soslarda ve salatalarda kullanabilirsiniz. Jalapeno turşusu, yemeklere lezzet katmanın yanı sıra sağlığa da birçok fayda sağlamaktadır.

Ekstra Bilgiler:

  • Jalapeno biberi, Meksika mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir ve genellikle taco, burrito ve quesadilla gibi yemeklerde kullanılır.
  • Kapsaisin maddesi, metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
  • Jalapeno biberi, antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan, enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etki gösterebilir.

Jalapeno turşusunun düzenli ve kontrollü tüketimi, sağlığınıza birçok fayda sağlayabilir. Ancak, mide hassasiyeti olan kişilerin tüketirken dikkatli olmaları önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri