Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu, ülkemizde Doğu Anadolu'nun vazgeçilmez turşularından birisidir ve genel olarak Sivas yöresinde meşhurdur. Yöre insanları pancar hasından sonra pezik turşusunu çok da yapmakta ve tüketmektedir.


Pezik (Dal) Turşusu Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • Yarım kg dallarıyla birlikte pancar
  • Yeterli miktarda haşlamak için su
  • Yarım çay bardağı kadar sirke
  • 7-8 diş sarımsak
  • 1 Adet orta büyüklükte limon (Eğer yoksa hazır limon suyu da kullanılabilir)
  • 1 yemek kaşığı kayatuzu
  • Su

Pezik (Dal) Turşusu Nasıl Yapılır?


Önce pancarlar yapraklarından olacak şekilde kesilir bu arada elinizdeki pancar şeker pancarı olmayacak kök kısmı tam dibinden olacak şekilde kesilir, dipteki dalların bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edilmelidir. Yeteri miktarda su tencerede kaynatılır pancar dallarıyla birlikte eklenir ve yarım limonun suyu sıkılır. Ardından pancarlar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve haşlanan pancarlar daha sonra soğuk suya alınır. Daha sonra pancarların suyu süzülür. Birazda sulu kalır üzerine sarımsak ve sirke eklenir ardından bir yemek kaşığı kadar kayatuzu eklenir ve hazırlanan pancar kavanoza alınır. Kavanoza alınan pancarın üzerini geçmek kaydıyla su eklenir ve kavanozun kapağı mümkün mertebe sıkıca kapatılır. Hazırlanan pezik turşusu 1 hafta sonra yenmeye hazırdır. Turşunuzu dolapta ya da serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Pezik Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Turşu Yemek, turşu, sebze ve meyvelerin tuzlu suda mayalanması ile yapılan bir yiyecektir. Mayalanma sırasında oluşan laktik asit oldukça faydalı bir bileşiktir[...]

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Turşu kaç kaç kalori, kalori hesabı kilo vermek isteyen ya da mevcut kilosunu korumak isteyen kişiler tarafından oldukça önemlidir. Kişinin günlük alması gereken kalori[...]

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem g[...]

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi turşusu, Karadeniz hamsisinden çok güzel oluyor. Karadeniz'in incisi hamsiyi sevmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar besin maddesinden çokça faydalanıy[...]

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu, Türk mutfağında turşunun ayrı bir yeri vardır. Özellikle ev hanımları kış gelmeden önce kışa hazırlık olsun diye çeşit çeşit turşu yaparlar. B[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6