Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu, atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan biridir. Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş ve sofraların baş tacı edilmiştir. Ülkemizde çok miktarda turşu çeşidi tüketilmektedir ve domatesli biber turşusu bunlardan sadece biridir. Osmanlı mutfağında 15. yüzyıldan beri turşuların önemli bir yeri vardır. Geçmiş Osmanlı yemek kitaplarında da tarifleri salatalar ve turşular başlığı altında bulunur. Turşu piyasasındaki çeşitli markaların ürünleri büyük marketler, mahalle bakkalları ve semt pazar tezgâhlarını süslese de birçok ev hanımı kendi evlerinde doğal olarak yapmaktadır. Domatesli biber turşusu, hazır turşu piyasasında acılı sos adıyla geçmektedir. Domatesli biber turşusu sabah kahvaltısı, kısır, mercimekli köfte ve çiğ köftenin yanında servis edilebilecek en güzel turşu çeşitidir.

Domatesli Biber Turşusu Malzemeleri
  • 5 kilo domates
  • 3 kilo sus biberi (cin biberi)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 5 veya 6 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı sirke
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz ve nane

Domatesli Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Domateslerin kabuklarını soyup minik küpler şeklinde doğrayın veya robottan geçirin. Domatesleri derin bir tencereye alıp kaynatın. Ayrı bir tencereye temizlediğiniz ve deldiğiniz veya uçlarını keserek çizdiğiniz cin biberlerini koyun. Biberlerin üstüne bir bardak sirkeyi döküp ocakta kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bu işlem yaklaşık 5 dakika sürecektir ve biberlerin rengi değişene kadar devam etmelidir. Bu işlem, biberlerin çok sert olmaması içindir; dileyen pişirmeden de ekleyebilir.

Kaynayan domatesler fazla suyunu çekince, dilediğiniz şekilde çiğ biberleri ekleyin ve 5-10 dakika daha kaynatıp ocaktan indirin. Hâlâ sıcak olan karışıma yarım bardak sirke, bir kaşık tuz ve bir çay bardağı sıvı yağı ekleyin. Doğranmış maydanoz ve sarımsakları da ilave ettikten sonra sıcak şekilde cam kavanozlara koyun. Üstlerine bir tutam nane serpin ve ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bütün malzemeler bitene kadar bu işleme devam edin. Kavanozlar soğuyana kadar ters bırakın. Hazırlamış olduğunuz domatesli biber turşusu, iki veya üç hafta sonra afiyetle yenebilir.

Ekstra Bilgi:

Domatesli biber turşusu için kullandığınız malzemelere salatalık, havuç ve kırmızı salçalık biberi de minik küpler şeklinde doğrayıp enfes bir kahvaltılık sos yapabilirsiniz. Yapım aşaması aynıdır; pişen domateslere saydığımız malzemeleri de ilave edip aynı işlemi uygulayarak yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları