Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli biber turşusu, Turşu atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan biridir. Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş ve sofraların baş tacı edilmiştir. Ülkemizde çok miktarda turşu çeşidi tüketilmektedir domatesli biber turşusu bunlardan sadece biridir. Osmanlı mutfağında 15. Yy.'dan beri turşuların önemli bir yeri vardır. Geçmiş Osmanlı yemek kitaplarında da tarifleri salatalar ve turşular başlığı altında bulunur. Turşu piyasasındaki çeşitli markaların ürünleri büyük marketler, mahalle bakkalların ve semt pazar tezgâhlarını süslese de çoğu ev hanımları kendi evlerinde doğal olarak yapmaktadırlar. Domatesli biber turşu hazır turşu piyasasında acılı sos adıyla geçmektedir. Domatesli biber turşusu sabah kahvaltısı, kısır, mercimekli köfte ve çiğ köftenin yanında servis edilebilecek en güzel turşu çeşididir.


Domatesli Biber Turşusu Malzemeleri

  • 5 kilo domates
  • 3 kilo sus biberi yani cin biberi
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 5 veya 6 dış sarımsak
  • 1,5 şu bardağı sirke
  • Bir ay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz ve nane

Domatesli Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Domateslerin kabuklarını soyup minik küpler şeklinde ince ince doğruyoruz robotta da çekebiliriz. Domatesleri derin bir tencereye alıp kaynatıyoruz ayrı bir tencereye temizleyip deldiğimiz veya uçlarını keserek çizdiğimiz cin birbirlerini koyuyoruz biberlerin üstüne bir bardak sirkeyi döküp ocakta kısık ateşte ağır ağır baharla bitiriyoruz bu işlem 5 dk biberlerin rengi değişene kadar bu işlem biberler çok sert olmaması için dileyen pişirmeden direkte koyabilir. Kaynayan domatesler fazla suyunu çekince bitirdiğimiz isteğe göre çiğ biberleri ekliyoruz 5 veya 10 dk daha kaynayıp ocaktan indiriyoruz. Hala sıcak olan karışıma yarım bardak sirke, bir kaşık tuz ve bir çay bardağı sıvı yağı ekliyoruz. Doğramış maydanoz ve sarımsakları da ilave ettikten sonra sıcak şekilde cam kavanozlara koyduktan sonra üstlerine bir tutan nane seriyoruz ve ağızlarını sıkı sıkı kapatıp ters çeviriyoruz. Bütün malzemeler bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Kavanozları Domatesli biber turşular soğuyana kadar çevirmiyoruz ters kalıyorlar. Yapmış olduğumuz Domatesli biber turşusu iki veya üç haftaya afiyetle yiyebilirsiniz.

Not: Domatesli biber turşusu için kullandığımız malzemelere salatalık, havuç ve kırmızı salçalık biberi de minik küpler şeklinde doğrayıp enfes bir kahvaltılık sos yapabiliriz. Yapım aşaması aynıdır pişen domateslere saymış olduğum malzemeleri de ilave edip aynı işlemi uygulayarak yapabiliriz.

Domatesli Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Alman Turşusu ile Türk Turşusu Farkları

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkesiz Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Güncel

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Sivri Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sivri Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar turşusu, mantarı sevenler tarafından oldukça sevilen bir turşudur. Yalnız mantar turşusu yaparken mantarları fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa turşunun i[...]

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık makinesinde turşu, belki de çoğu kişinin ilk defa duyduğu turşu tariflerinden biridir. Bulaşık makinesinde turşu olur mu demeyin, tarifimizi mutlaka deneyin. Öz[...]

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli biber turşusu, Turşu atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan biridir. Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş ve sofraların baş tacı edilmişti[...]

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana turşusu, kışın mevsiminde yapabileceğiniz ve kışın tüketebileceğiniz oldukça rağbet gören, sevilen bir turşu tarifidir. Hatta lahanayı sevmeyen biri bile tur�[...]

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu, Turşu bizim yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biridir. Kış hazırlıklarında en baş sırayı çeken turşu bir de acı olursa o zam[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6