Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan kışa hazırlık amacıyla yapılır. Turşu Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. İlk olarak da Türkler tarafından yapılmış bir yiyecek türüdür. Türkiye'de her yıl geleneksel olarak yılın belli bir gününde Ankara'nın bir ilçesi olan çubukta turşu festivali düzenlenmektedir.

Turşu yemeklerin yanında garnitür olarak servise sunulan bir yiyecek türüdür. Bazı yemekler mutlaka turşu ile servis edilir. Damaklara hitap eden bir yiyecek olduğu kadar sağlığa da ciddi anlamda katkısı bulunmaktadır. İçeriğinde kullanılan malzemelere göre sağlık için birçok fayda sağlar. Özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi gelir. Sindirim sistemi, sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Yüksek tansiyona karşı tüketilebilir. Mide, bağırsak ve hazımsızlığa karşı iyi gelir. İdrar yolunda meydana gelen hastalıklara karşı faydalı olduğu bilinmektedir.


Kırmızı Lahana Turşusu



Kırmızı Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 tane büyük boy kırmızı lahana
  • 1,5 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tane limon

Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Lahana bol su ile yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Kıyılan lahana çukur bir kabın içine alınarak üzerine sirke, limon ve kaya tuzu ilave edilir. Tüm malzeme el ile iyice ovalanarak harmanlanır. Harmanlanan malzemeler cam kavanoza boşaltılarak ağzı sıkıca kapatılır. Hazırlanan kırmızı lahana turşusu serin ve karanlık bir ortamda 10 gün boyunca açılmadan bekletilir. 10 gün sonunda kırmızı lahana turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.


Patlıcan Turşusu


Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
  • 5-6 tane ufak boy patlıcan
  • 1 kilo domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 5 tane sivri biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi

Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?

Patlıcan turşusu için uygun bir tencereye su eklenerek kaynatılır. Patlıcanlar yıkanarak kaynar suyun içine atılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patlıcanlar sudan alınarak soğumaya bırakılır. Çukur bir kabın içine domateslerin kabuğu soyularak küp-küp doğranır. Üzerine yeşilbiber doğranır. Sarımsağın kabukları soyulup, malzemeler ilave edilir. Maydanoz kaba şekilde doğranır. Malzemelerin üzerine tuz da eklenerek karıştırılır.

Haşlanan patlıcanlar karnıyarık olacak şekilde kesilir. İçine hazırlanan iç harç koyularak, ip yardımı ile patlıcanlar bağlanır. Hazırlanan patlıcanlar cam bir kavanoza alınıp, iç harçtan artan domates suyu ve sirke üzerine dökülür. Kavanozun kapağı kapatılıp, serin bir yerde 20-30 gün bekletildikten sonra tüketilebilir.

Afiyet olsun.


Havuçlu Karnabahar Turşusu


Havuçlu Karnabahar Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 tane orta boy karnabahar
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 baş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı sirke
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 çorba kaşığı pul biber

Havuçlu Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?

Karnabahar istenilen ölçülerde çiçeklerine ayrılır. Havuçların kabukları kazınarak yıkanır ve yine istenilen ölçülerde doğranır. Sarımsağın kabukları soyulduktan sonra hazırlanan malzemeler cam bir kavanozun içine aktarılır. 4 su bardağı su önceden kaynatılıp soğutulmalıdır. Hazır bekletilen suyun içine sirke, tuz ve kırmızı pul biber ilave edilerek karıştırılır. Karışım kavanozdaki malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Hazır hale gelen turşu serin bir ortamda 2-3 hafta kadar açılmadan bekletilir. En geç 3 hafta sonunda havuçlu karnabahar turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Turşu Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Turşu Kalori Turşu Kaç Kalori?dir?

Güncel

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli biber turşusu gerek görselliği ile gerekse tadı ile ayrı bir yere sahiptir. Peynirli biber turşusu farklı ülkelerde farklı isimler ile anılan kahvaltıda, yemekl[...]

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek turşusu hem yapıldığı kelek türü hem iştah açıcı özelliği ile değişik bir tat olarak sevilerek tüketilen bir turşu türüdür. Ham kavuna kelek denildiğini [...]

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı biber turşusu, acıyı sevenlerin oldukça rağbet ettiği turşulardan biridir. Yazın acı biberler malum daha uygun fiyatlara alınabiliyor. Kış geldiği zamanda hem fiy[...]

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu, sonbahar aylarında hazırlanan ve kış, ilkbahar aylarında tüketilen bir turşu türüdür. Hazırlık aşaması diğer turşu çeşitlerinin aynısıdır. Besin[...]

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu, Cin biber aslında hepimizin de bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan dolayı acıyı sevenler bu biberin turşusunu yapıp daha uzun süre[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6