Çiçek Turşu Yapılışı
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek turşu, Çiçek turşu kurma farklı sebze ve meyvelerin salamura ismi verilen tuzlu, asitli bir çözelti içerisinde bir zaman bekletilerek uzun bir süre saklanabilecek seviyeye getirilmesi işlemidir. Genel olarak kırsal kesimlerde kış ayına hazırlığın önemli bir parçasıdır. Meydana gelen ürüne çiçek turşu denir. Arkaik kültür içerisinde ilk defa topraktan yapılmış olan büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmış olmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya adım atıldığı antik çağlarda ahşaptan meydana gelmiş olan kaplarla taşındığı ve saklandığı görülmekle beraber ahşap ve asidin reaksiyonlarından dolayı kalıcı olmak şartıyla hep toprak kaplar tercih konusu olmuştur. Bu zamanlarda ise bu çeşit toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke olan kaplar almıştır. Türklerde önemli bir yere sahip olmaktadır. Türkiye'de geleneksel olarak adına İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde festival düzenlenmektedir. Kemalpaşa Belediyesi 'Çiçek Turşusu' ismine patent almıştır.

Çiçek Turşu Yapılışı; gataroks sebze ve meyveler sıkı dokularından ötürü çiçek turşu olmaya daha olanak sağlamaktadır. Çiçek turşusu yapılabilmekte olan sebze ve meyveler arasında yer alan salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, ayva, pancar ve elma yer almaktadır. Çiçek turşu kurulumunun yapıldığı kaba ise defne yaprağı, çekilmemiş olacak şekilde karabiber, limon, sarımsak, dere otu, maydanoz gibi materyaller aroma versin diye kaba konur. Çiçek turşusu kurulacak olan materyaller %5-10'luk tuz çözeltisine bastırılması gerekir ve laktik fermantasyon süreci başlamış olur. Sebze ve meyvelerdeki şeker seviyesi 50-75 derece sıcaklıkta, çoğunlukla birkaç haftalık bir zamanda laktik aside dönüşmeye başlar. Fermantasyonu hızlı hale getirecek kimyasallar kullanılabilir. Sonuçta elde edilmiş olan çözeltinin asitliği ise %1 civarındadır. Fermantasyon süresi içerisinde tuzlu çözelti istenmemiş olan organizmaların üremesi durdurulur. İşletmelerde üretilmiş olan çiçek turşular otoklav turşusu ve fermantasyon turşusu olmak üzere iki kısımda incelenmektedir. Otoklav turşusu aynı konserve üretiminde meydana geldiği gibi, sebzelerin yıkanıp ayıklama işlemi yapıldıktan sonra, tuz, sirke ve sarımsak içeriğinde bulunduran dolgu sıvısı ile ambalaj malzemesine doldurulması, kapandıktan sonra ısıl işlem yapılması şeklinde elde edilebilmesi mümkündür. Fermantasyon turşuları ise önceden tekniğe uygun olmak şartıyla büyük fıçılarda yapılmış olan çiçek turşuların, ürün içerisinde tat dengesi kurulma işlemi olduktan sonra, açılarak daha da büyük olan ambalajlara iyice doldurulması ve ısıl işlem uygulanması yoluyla elde edilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu çiçek turşu çeşitleri elde edilme işlemleri tamamlandıktan sonra piyasaya sürülmektedir.

Çiçek Turşu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu, Cin biber aslında hepimizin de bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan dolayı acıyı sevenler bu biberin turşusunu yapıp daha uzun süre[...]

Limon Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Turşusu, Limon turşusu yapabilmek için uygun limonun kalın kabuklu ve yeşil limonlar en uygun limonlardır. Yalnız bu limonların kabuklarının hem kalın hem de yenil[...]

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber turşusu, sanırız evinde bu turşuyu yapmayan, sevmeyen yoktur. Biber turşuya yakışan malzemelerden biridir. Acısıyla, tatlısıyla her türünden turşu yapabilirsini[...]

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Özellikle ha[...]

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli yağlı biber turşusu; turşular Rumeli ve Trakya mutfağının ve sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukç[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6