Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Nedir?

Kapari, halk arasında "gebere otu" olarak da bilinen, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde yetişen ve sağlık açısından son derece faydalı bir bitkidir. Ülkemizde de bolca yetişen kapari bitkisi, çoğunlukla reçel ya da turşu yapımında kullanılır. Ancak, çok sağlıklı bir bitki olmasına rağmen, ülkemizde kapari tüketimi yaygın değildir.

Kapari Bitkisinin Faydaları

Kapari otunun sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Kanser hastalığının tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
  • Kabızlığı engelleyici etkisi vardır.
  • İdrar söktürücü özelliktedir.
  • Balgam söktürür.
  • Romatizma şikâyetlerine karşı iyi gelir.
  • Solucan ve parazitlerin düşmesini kolaylaştırır.
  • Sindirim sistemi için faydalıdır.
  • İskorbit hastalığına karşı iyi gelir.
  • Kan bozuklukları tedavisinde kullanılabilir.
  • Gut hastalığına karşı iyi gelir.
  • Ağrı kesici etkisi vardır.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Mide ülserine karşı iyi gelir.
  • Adet döneminde oluşan şikâyetleri azaltır.
  • Dalak büyümesine karşı yararlıdır.
  • Basur tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır.
  • MS hastalığına karşı iyi gelir.
  • Diş ağrılarını keser.
  • Karaciğer fonksiyonlarını düzenler.

Kapari Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gr nohut büyüklüğünde kapari
  • 4 diş sarımsak
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • Yarım su bardağı salamura tuzu

Kapari Turşusu Nasıl Yapılır?

Kapari turşusu için kullanılacak kapariler bol su ile yıkanarak temizlenir. Uygun bir tencereye su koyularak kaynatılır. Kaynayan suya temizlenen kapariler eklenerek 7 dakika kadar haşlanır. Haşlanan kapariler süzgece alınarak soğumaya bırakılır.

Çukur bir kabın içine 3 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı tuz eklenerek karıştırılır. Soğuyan kapariler cam bir kavanozun içine boşaltılır. Üzerine hazırlanan salamura suyu eklenir. Kavanozun üzerinde hiç boşluk kalmamalıdır. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ve karanlık bir yerde saklanır. Kapari turşusu 20 gün sonra tüketim için hazır olur.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Kapari bitkisinin doğru toplanması ve hazırlanması önemlidir. Doğal ortamında yetişen kaparilerin, doğru zamanlarda toplanması ve işlenmesi, bitkinin tüm faydalarından yararlanmayı sağlar. Ayrıca, kapari turşusu yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi de son derece önemlidir. Evde turşu yaparken hijyen kurallarına dikkat edilmesi, turşunun uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Top Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Top Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Brokoli Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri