Mor Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mor Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mor Lahana Turşusu, kış sebzelerinin faydalarından yararlanmak oldukça önemlidir. Bu nedenle salata ve mezelerde kullanılan mor lahana özellikle renginden dolayı da düzenli olarak tüketilmesi de uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir. İnsan vücudunu tüm olumsuz dış etkenlere karşı başarı ile korumasının yanı sıra bağışıklı sistemine güç verici bir sebzedir. Bunların yanı sıra mor lahananın bu mucizevi gücünün bünyesinde barındırdığı bol oranda sülfür ile yüksek C vitamini barındırmasından kaynaklandığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ayrıca Mor lahananın lif oranı oldukça yüksek olduğundan dolayı kilo problemi olan kişilerce tüketilmesi de oldukça faydalıdır. Mor lahananın sağlığa olan bu faydalarından yararlanabilmek için bolca tüketilmesi de oldukça önemlidir. İster salata şeklinde ister garnitür olarak isterse turşu olarak tüketilebilen bu şifalı sebze ile hazırlanan turşumuzu birlikte kurmaya ne dersiniz.


Mor Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 kilo mor lahana
  • 2,5 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 adet limon suyu
  • 2 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu
  • 1 adet limon suyu

Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Mor lahana turşusu kurmaya ilk olarak mor lahanaları bol su altında iyice yıkayarak başlayalım. Ardından lahanaları önce ortasından iki böldükten sonra dörde bölerek kesme tahtası üzerinde ince ince kıyalım. Daha sonra kıyılan lahanaları derin bir karıştırma kabının içine alarak üzerine 1 avuç kadar iri kaya tuzu serpiştirdikten sonra mor lahanaları tuzla birlikte avuç içimizle iyice ovuşturarak yumuşamasına yardımcı olalım. İyice ovuşturulan mor lahanalar bu şekilde hafifte olsa kendi suyunu salmaya başlayacaktır. Ardından tuzla ovulan lahanaları 25-30 dakika kadar tuzun içinde beklettikten sonra uygun bir cam kavanozun içine doldurarak kavanozun üst kısmında 1-2 parmak boşluk bırakmaya özen gösterirken lahanalar da sıkı sıkı yerleştirilmiş bir halde olsun.

Daha sonra derin bir kabın içine 2,5 su bardağı kadar üzüm sirkesi, 1 adet limon suyu ve 2 su bardağı normal su ilave ederek karışımı güzelce karıştırarak harmanlayalım. Hazır hale gelen turşu suyumuzu kavanozlara basılan mor lahanaların üzerine dökerek dolduralım. Şayet kavanoz henüz tam olarak dolmadıysa üzüm sirkesi doldurarak tamamlayıp kavanozun ağzını sıkı sıkı kapatarak serin ve güneş almayan bir ortamda 3-4 gün kadar bekleterek turşunun olmasını bekleyelim. Ardından verilen sürenin sonunda turşu kavanozunu buzdolabına alarak ihtiyaç duyulduğu zaman mor lahana turşusundan çıkartıp tekrar kavanozun ağzını sıkı sıkı kapatarak buzdolabında saklamaya devam edelim. Arzu edildiği zamanlarda ister salatalar da ister meze olarak ister garnitür şeklinde veya sadece turşu olarak tek başına afiyetle tüketilir.

Afiyet olsun.

Mor Lahana Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Güncel

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Güncel

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek turşusu hem yapıldığı kelek türü hem iştah açıcı özelliği ile değişik bir tat olarak sevilerek tüketilen bir turşu türüdür. Ham kavuna kelek denildiğini [...]

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka turşusu aslında bir Boşnak turşusudur. Bu turşuda kullanılan biberler Boşnak biberidir. Farklı yöreler bu sütlü ve kaymaklı turşuyu kendi yörelerindeki biberleri[...]

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin biberi turşusu, Cin biberinin herkes tarafından bilinen adı süs biberidir. Cin biberinin üretim zamanı kısadır. Cin biberinin turşusu da çok güzel olmaktadır. Cin b[...]

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı turp turşusu, Turşu yaz sebze ve meyveleri ile hazırlanan bir kışlık yiyecek türüdür. Farklı sebze ve meyvelerden hazırlanabilir. Turşu yapımında kullanıl[...]

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü hem g[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6